Lagbanner
Säsongen som gått - Mallorca

Säsongen som gått - Mallorca

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen

Fredrik Hellqvist, Redaktör Mallorca:

Hur skulle du vilja summera Mallorcas höst? Vad har varit bra/dåligt?
- Mallorcas höst har varit en riktig berg och dalbana. Man har plockat poäng av de största lagen i serien och samtidigt tappat mot de mindre. Förra säsongen kantades Mallorcas spel av ett grymt hemmafacit där de näst intill var oslagbara, medans de hade desto svårare på bortaplan. Den här säsongen har man inlett betydligt bättre på bortagräs, men samtidigt haft det svårare hemma. Så hösten 2010 har med andra ord varit en helvändning på steken.

Före ligan tippade Spanienredaktionen Mallorca på plats fem. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Jag ser det absolut inte som någon omöjlighet. Det är långt kvar på säsongen och många poäng ska fördelas, men samtidigt så måste förbättringar ske inom laget. Man kan inte tappa poängen mot ”självklara” matcher. Det har man helt enkelt inte råd med om man ska vara med i toppen och kriga. Rent teoretiskt har Mallorca fortfarande chans på femteplatsen, men om jag ska vara ärlig så känns det ganska avlägset med tanke på berg och dalbanan Laudrup och mannarna befunnit sig i. Dessutom är det hård konkurrens och antagonisterna Sevilla, Villareal m.fl. har haft ett betydligt jämnare spel och lagen känns på sätt och vis tryggare. Jag tror det blir tufft för Mallorca att klättra tillbaka till toppen, sett utifrån den hårda konkurrensen. Men man ska aldrig säga aldrig!

Laget ligger precis i mitten av tabellen. Fixar Laudrup en högre placering? Vad talar för/mot?
- Se svaret på fråga 2. Men för att utveckla lite så tror jag absolut att Laudrup kan lyckas frisera placeringen en aning. Det som talar för är moralen inom laget. När det har varit som mest kritiskt så har man på ofta på något vis lyckats med att peta in den avgörande bollen. Tekniken och farten på kanterna talar också för. Får vi behålla Castro på vänsterkanten och samtidigt ha den målfarlige Nsue på högersidan så har vi ett tekniskt och målfarligt mittfält som gäckar de flesta motståndarförsvaren. Webó på topp har ju mer eller mindre blivit ordinarie och det är med all rätt om ni frågar mig. Han kan avgöra en matchbild på egen hand med sin ”Filippo-Inzaghi-tajming”. Stämmer det för dessa herrer samt vår grymma målvakt Dudu Aouate så har vi en garanterad vinst i varje match. Men nu har jag lyft fram fyra namn av en trupp på nitton, men man ska inte glömma att hela laget är tekniskt med mycket fart i. Får de bara tillbaka självförtroendet och lite vind i seglen så tror jag absolut att Laudrup kan sätta Mallorca på en placering runt topp 7. Det som talar emot är att Castro på vänsterkanten lämnar och att moralen inom laget sjunker på grund av förlorade matcher mot ”bottengäng”.

Kommer Mallorca förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Mallorca kommer att förstärkas med en ny mittfältare från Japan, Akiriho Lenaga. Japanen har skrivit på från och med 1 januari, men han kommer lånas ut till en annan klubb vilket innebär att vi får vänta tills vi får se honom i det svart-röda matchstället. Lenaga är tänkt att ersätta Gonzalo Castro som förmodligen lär lämna Mallorca redan nästa säsong. I dagsläget är det oklart vart han ska, men att han öppet har förhandlat med Atletico Madrid ger ju en viss fingervisning. Vår argentinske anfallare Fernando Cavenaghi som för övrigt är inlånad från Bordeaux ser ut att lämna klubben innan ens (knappt) har börjat. Laudrup har bänkat honom i samtliga matcher under hela december och Cavenaghi har gått ut i media med att Laudrup inte har något förtroende för honom.

Nu i dagarna börjar även spekulationer kring vår mittback Ivan Ramis. Han har så sent som i somras skrivit på ett femårskontrakt för klubben, vilket gladde de flesta supporters, men nu har franska Paris S:t Germain börjat att rycka i honom. Så vi får se, det lär ske en del förändringar under Silly Season.

 Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Lagets bästa prestation(er) måste ha varit att plocka poäng från både Real Madrid (0-0 i öppningsmatchen) samt 1-1 på Nou Camp mot självaste Barcelona. Oavgjort mot de två, i särklass bästa lagen i serien/världen är något som vilket lag som helst skulle kalla en prestation. Det var just detta som bidrog till smeknamnet ”giant-killer” i media. Jättedödarna… Smeknamnet späddes på när Mallorca vann över både Valencia och Sevilla i nästkommande stormatcher.
 
Något annat du vill tillägga?
- Då jag misstolkade fråga 5 i all hast och svarade med vem som presterat bäst inom laget så kan jag väl lägga till det jag skrev här under övrigt istället. Jag kan tycka att vår målvakt Aouate än en gång har gjort en riktigt grym säsong. Han har räddad laget i flertalet matcher och även om han är en målvakt så ska han kunna koras till den viktigaste spelaren. Och därför gör jag just det. Men inte utan ett visst tillägg. Vår Kamerunska anfallare Pierre Webó har verkligen ökat sina aktier den här säsongen. Från att ha stått i skuggan till vår tidigare målkung Aritz Aduriz (nu Valencia), till att sedan bli ett alternativ till vår nye inlånade anfallare Fernando Cavenaghi, och nu helt plötsligt blivit ordinarie spjutspets med lagkaptensbindeln på sig i den sista matchen för året. Det visar en framgångssaga som i sig skulle kunna ge honom utmärkelsen. Och det är nästan så att jag vill göra det då han även vann den interna skytteligan med fem mål. Dom får helt diplomatiskt dela på utmärkelsen ”den bäst presterande”.


Spanienredaktionen önskar Fredrik Hellqvist och Mallorca lycka till 2011.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-27 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien