Lagbanner
Säsongen som gått - Real Madrid
Ronaldo och grabbarna jagar förstaplatsen i ligan

Säsongen som gått - Real Madrid

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen

Joakim Broberg, Redaktör Real Madrid:

Hur skulle du vilja summera Real Madrids höst? Vad har varit bra/dåligt?
 - Det är på något sätt bekräftelsernas höst. Marcelo kunde vara så bra som man alltid trott att han skulle kunna vara, Carvalho var spelartypen som behövdes för att skapa trygghet, Ramos är labil som högerback och kommer inte bli bättre där utan kommer stå och stampa tills han blir general i mitten. Khedira är spelartypsmässigt ett bra komplement till Alonso men precis som befarades är hans passningsspel för stabbigt för Madrid, Özil är i sina bästa stunder precis vad som behövdes för att ge offensiven mer smarthet och spelskicklighet medan Di María precis som förväntat blandar och ger. Framåt fortsätter Ronaldos utveckling mot att vara en utpräglad målgörare snarare än den spelskapande, kompletta ytter han var i sin spelmässiga peak 06-08 och portugisens målskytte har varit vitalt för Madrid. På anfallsfronten har den tidigare bilden av Pipita som hyfsat pålitlig målskytt med frågetecken för närvaro i stora matcher och Benzemas sorgliga utveckling mot att bli ännu en livslång talang cementerats även om det för Benz funnits stora undantag som bekräftar regeln.
 
Tittar vi efter större strukturella delar måste den successiva utvecklingen mot ett balanserat Real Madrid, främst kopplat till en bättre organisation i försvarsspelet, lyftas fram som ett positivt element och i detta ryms också hyllningar till omställningsspelet och det raka anfallsspel som i sina bästa stunder är grymt effektivt och lovande inför stundande cupmatcher. På utvecklingskontot finns det fortfarande frågetecken för bristen av struktur och idé i det egna anfallsspelet. Det har skett förbättringar mot fjolårets ”tuta-och-kör-fotboll” men det är fortfarande för mycket improvisation utan tanke och för mycket tillit till individuella prestationer för att det ska kännas riktigt bra. Sedan går det naturligtvis inte att svara på den här typen av frågeställning utan att nämna el Clásico som var en katastrof ur alla tänkbara aspekter. Det måste till stor eftertänksamhet och reflektion över de ständiga bottennappen mot Barca, för hur magiskt detta Barca än är så ska Real Madrid aldrig behöva bli så kolossalt utspelade som man blev på Nou Camp. Real Madrid är idag den enda realistiska utmanaren till Barca på alla nivåer och det måste börja synas på planen, hyfsad press inför vårmötet med andra ord!  
 
Före ligan tippade Spanienredaktionen Real Madrid på plats 1. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Naturligtvis levande i allra högsta grad. Men jag personligen har svårt att se oss som mästare redan denna säsong. Madrid fortsätter utvecklas åt helt rätt håll men vi pratar ändå om ett lag som inte är färdigt, som fortfarande har frågetecken för vissa positioner och som därtill ställs mot det bästa Barcelona genom tiderna. Jag tror tyvärr Madrid kommer tappa lite fler poäng än Barca i bortaspelet och som det ser ut just nu undrar man ju om detta Barca kan tappa poäng överhuvudtaget. Nej titelchansen känns faktiskt större i Europa om nu åttondelsspöket kan övervinnas...
 
Laget är med i toppen och jagar ett Barca som förnedrade dem i el clásico. Fixar Real att gå om till slut? Vad talar för/mot?
- För talar väl faktumet att Real Madrid fortfarande är under en långsam progression som började med Pellegrini och som Mourinho förfinat. Ingen vet vad en frisk (?) Kaká kan tillföra under våren och det finns fortfarande saker att hämta ur individuellt från exempelvis Ramos och Higuaín medan en spelare som Di María mycket väl kan ta ännu något kliv under våren i den bästa av världar. Mot talar egentligen samma sak, d.v.s. att Real Madrid inte är färdigt och när man sätter Barcas prestationsnivå som någon form av målbild för Real Madrids utvecklingskurva är det fortfarande diskutabelt huruvida ytterligare spelarförstärkningar behövs även om det säkert låter hysteriskt med tanke på beloppen som spenderats sedan Perez tillträdde.
 
Kommer Real förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Tvetydliga uppgifter från Spanien. Det är uppenbart att det finns potential att nå högre höjder offensivt med ett antal värvningar där en “nia” känns både enklast och mest nödvändig på lång sikt. Rent allmänt har ju januarimarknaden den nackdelen att de bästa spelarna inte brukar vara tillgängliga och det är meningslöst att göra ”Huntelaar-värvningar” för ett halvår utan den forwarden Perez går och köper ska ju vara av högsta klass vilket kraftigt försvårar läget då det känns lite oklart kring hur det faktiskt står till ekonomiskt. Dock är det så att såväl Dzeko som Llorente är tillgängliga för Champions och det är väl någon av dessa båda som är mest sannolik att bli nästa forward i klubben även om det känns som ett sommarköp av Llorente är mest troligt.
 
Ytterst motsägelsefullt i anfallsfrågan, som i första hand varit en breddfråga men som egentligen också är en spetsfråga då laget saknar en äkta nia med garanti, är ju de ständiga rapporterna om en försäljning av Benzema som ju skulle sätta klubben i total anfallskris och själva grejen för Mourinho är ju att ha tillgång till tre anfallare med lite olika egenskaper. Om vi utgår ifrån ett köp av en centertank á la Llorente längre fram känns kanske Tevez som det mest troliga alternativet för januari vilket öppnar för en försäljning av Benzema. Men Carlos Tevez känns verkligen inte som något Real Madrid är i behov av, varken spelmässigt eller personlighetsmässigt. Min egen lösning?  Strunta i januariköp och spela Ronaldo som den anfallare han har blivit och vrid då och då om anfallspositionerna något till mer av ett 4-4-2 och gör plats för Kaká (om han presterar) och Özil som felvända yttrar. Benzema tar små steg hela tiden och jag tror och hoppas att Real Madrid visar fortsatt tålamod och det mest sannolika är därför köp först i sommar på anfallsfronten. När det gäller övriga förstärkningsbehov ligger mest i spetsköp som inte är genomförbara nu och tittar vi på de platser som bör breddas hittar man bara vänsterbacksplatsen som för tillfället saknar ett vänsterfotat alternativ till Marcelo.
 
Spelare ut har det ryktats om i perioder där det bortsett Benzema varit Lassana Diarra som haft en del skriverier runt sig. Nu har Lass visat hur bra han är och jag har mycket svårt att se hur Mourinho skulle tillåta en försäljning av truppens överlägset bästa bollvinnare. På samma position återfinns även hans namne Mahamadou Diarra som kommer flytta förr eller senare, han har en hög social status i laget men samtidigt har killen en karriär att tänka på och det är otänkbart att se hur Diarra skulle kunna bli ordinarie igen.  
 
Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
 - De hämtas ifrån CL-gruppspelet.Matchen mot Ajax hemma och båda mötena med Milan behöver lyftas fram då de gestaltade Real Madrid oerhörda hunger över att åter bevisa sitt värde i Europa.
 
Något annat du vill tillägga?
- Nu har det gått månader av påhopp från alla håll och kanter kring hur fasanfullt dålig vår liga är. Jag är innerligt trött på hur denna ”debatt” bedrivs och framförallt hur person efter person får attackera och tillintetgöra spansk fotboll utan möjlighet till försvar. Precis som jag betonat flera gånger innan är jag inte bara ett inbitet Madrid-fan, jag är också förälskad i den spanska fotbollen. Debatten om ligorna är i grunden meningslös då den grundar sig i smak och tycke men det finns element i diskussionerna som går att diskutera mer objektivt och faktabaserat och där kommer folk konsekvent med grundlösa anklagelser där alla sitter och kastar skit på den spanska ligan. 2011 är det dags för alla oss som älskar spansk fotboll att säga ifrån, att släppa några promille på klubbsympatierna och aktivt stå upp världens bästa fotboll!  Podemos!

Spanienredaktionen önskar Joakim Broberg och Real Madrid lycka till 2011.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-28 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien