Lagbanner
Säsongen som gått - Sporting Gijón

Säsongen som gått - Sporting Gijón

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen

Herman Sternelöv, Redaktör Sporting:

Hur skulle du vilja summera Sportings höst? Vad har varit bra/dåligt?

- Sportings säsong har hittills inte varit godkänd, varken prestations eller- resultatmässigt. Slarvigt försvarsspel samt missade målchanser är lite av vårt signum denna höst då vi "givit" bort flertalet poäng känns det som.
Det jag ändå kan tänka mig att berömma är enskilda individer och inte lagets spel. Lora har fått en sprakande utveckling och högerbacksplatsen är så gott som gjuten åt honom nu, efter att Sportings eget inställningspaket äntligen hittat en position han presterar bra på. Eguren och Rivera har stundtals lyft upp centrallinjen helt själva då varken våra mittbackar eller anfallare presterat på en någorlunda godkänd nivå. Visserligen har även dessa två haft tuffa matcher men om man sammanställer våra matcher denna höst så har de spelat på en bra nivå. Sebastians tuffa närkampsspel och farliga löpningar på djupet, kompletteras bra av Riveras goda öga för spelet samt fina passnings fot. Diego Castro har som alltid gjort oss fans oerhört nöjda med sin fart, teknik och en spelförståelse av högsta rang. Han är vår solklart bästa poängsspelare plus att han innehar gåvan att göra andra spelare bättre. En briljant fotbollsspelare helt enkelt!
Det har varit mycket negativt i Asturien denna höst, det mest oroväckande problemet är anfallskrisen. David Barral och nyförvärvet Gaston Sangoy är alldeles för pendlande i sina insatser och producerar alldeles för lite mål. Då kan man ju fråga sig varför vår kroat Mate Bilic inte spelar mer? Den frågan kan jag inte svara på då han borde vara självklar i startelvan då han alltid jobbar hårt och skapar fina målchanser.
Sedan har ju inte försvaret varit okej och problemet är att det inte fungerar mellan Botía och Gregory. Båda är för ojämna i sina insatser och verkar inte alltid kommunicera särskilt bra med varandra. Laget anser jag byggs bakifrån och därför måste försvaret i allmänhet prioriteras högre av Manuel Preciado så vi slutar med att släppa in så många billiga mål som vi för tillfället gör.
 
Före ligan tippade Spanienredaktionen Sporting på plats nio. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Det var ett förståeligt tips att man tippade dem ganska bra till även om jag själv inte var lika charmant i min förhandsgranskning utan hoppades på topp 12 som slutresultat. Utifrån dessa mål har vi självklart floppat, men det finns väldigt mycket tid att vända på detta. Halva säsongen är inte spelad än och vi har många poäng kvar att spela in om vi bara kan få en seger så snabbt som möjligt. Det är för tillfället bara sju poäng upp till Hercules som placerar sig på en 12e plats, det kan vi absolut klara av om formen vänder och målen börjar trilla in. Nionde platsen blir dock tuff att uppnå men vi ska absolut resa oss och stiga sakta men säkert i tabellen.
 
Laget ligger pyrt till i botten och kan åka ut. Fixar Sporting nytt kontrakt? Vad talar för/mot?
- Vi ligger på plats 19 vilket vi självklart inte är nöjda med. Det är väldigt oroväckande att ligga så långt bak och det finns absolut en risk att vi kan falla ur ligan. Det som talar för det är att vi inte har någon balans i laget för tillfället och att vi inte är tillräckligt cyniska. Preciado lider även att många spelare har underpresterat och har säkerligen huvudvärk när han ska välja vem som ska spela anfallare. Det som talar för oss är all den energi och förmåga som vi väntar på ska släppas ut från den behållare som håller kvar den just nu. Om vi får alla spelare att prestera på en bra nivå så kommer vi hamna högre upp i tabellen. Självförtroendet har dessutom fått sig en törn då resultaten inte gått som väntat och får vi bukt på dessa skavanker så tror jag verkligen att kontraktet kommer bli säkrat med ett par omgångar kvar.

Kommer Sporting förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Det ryktas självklart om spelare när resultaten sviker, men Sporting är en klubb som alltid levt på kloka värvningar och att hitta spelare från lägre divisioner eller "sämre" ligor. Vi har även en ekonomi som inte tillåter några större och dyra förstärkningar så vi letar efter de guldkorn som man kan få för en mindre peng. Så några stora namn är inget att förvänta sig.
De spelare som verkar hetast är Andre Castro från Porto, Iago som tillhör Barcelona B samt Marcos Gullon och Manu som både spelar i Villarreal B. Dessvärre är alla dessa namn mittfältare och jag anser att det är en anfallare vi behöver. Men om man ska vara realistisk så vore det inte fel Andre Castro som vi var nära att värva i somras samt Marcos Gullon som fått många fina vitsord i sitt nuvarande lag.
De spelare som ryktas försvinna är Matabuena och vår egen produkt José Ángel. Matabuena har blivit nummer fem på det centrala mittfältet och chansen är stor att han spelar i Segundan under våren. Gällande José så vill han lämna för Malaga, vilket supportrarna inte är nöjda över. Att en asturier ska gå till en bottenkonkurrent är inte okej, speciellt när ryktena säger att det är pengarna som tilltalar honom. Jag hoppas att Malaga betalar en summa på minst 35 miljoner så vi själva kan förstärka vår trupp.
 
Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Självklart segern hemma mot Sevilla, kan mycket väl en av de bästa matcherna man gjort under den här sejouren i La liga. Sporting fick då igång sin tempofyllda och aggressiva fotboll, precis som vi själva vill spela. Att sedan Diego Castro gjorde 2-0 på klack är bara en extra skvätt grädde på moset.
 
Något annat du vill tillägga?
- Hoppas på en trevlig vår där vi själva tar mer poäng och att Sergio Sanchez kan börja spela fotboll igen. Med tanke Ruben De la Red och Antonio Puerta i tankarna, skulle det kännas som en seger för fotbollen samt Spanien som land om man kunde iallafall en gång besegra problemen och gå stärkta ur dem.

Spanienredaktionen önskar Herman Sternelöv och Sporting Gijón lycka till 2011

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-28 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien