Lagbanner
Säsongen som gått - Valencia
Valencia blandar och ger

Säsongen som gått - Valencia

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen.

Niklas Hermansson, Redaktör Valencia:

Hur skulle du vilja summera Valencias höst? Vad har varit bra/dåligt?
- Valencias höst har varit litegrann upp och ner, allting har med andra ord varit som vanligt i Apelsinlundarnas stad. Det som har varit bra i många matcher har sedan i matchen efter varit katastrof. Det jag har saknat är en jämnhet och stabilitet i Valencias spel, framförallt kanske då i defensiven som varit svajig många gånger. Dock så ska det nämnas att värvningen av Ricardo Costa har varit väldigt lyckosam och med tiden kommer han bli än viktigare för Valencias försvarsspel. Offensivt har det varit glädjande att se nyförvärv som Tino Costa, Soldado och Aduriz ta för sig och redan nu vara tongivande spelare för Valencia. Samtidigt så ska man inte vara alltför negativ eller pessimistisk. Inför säsongen trodde många att Valencia skulle mer eller mindre rasa när man tappade både Villa och Silva, men vi ligger trots allt på en fjärdeplats i ligan (helt till målsättningen) och har avancerat i Champions League, så summa summarum har hösten varit bra men kanske inte sådär fantastiskt bra som inledningen på säsongen var.
 
Före ligan tippade Spanienredaktionen los che på plats åtta. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Det tipset får stå för de så kallade experterna! Nämen skämtåsido så var jag i min egna lilla värld ganska så övertygad om att Valencias satsning i somras var sund och absolut skulle kunna ge framgång. Sen kanske mitt tips var mer grundat ifrån hjärtat än hjärnan. Kanske hade man befarat att laget skulle göra en lite svagare höst och parkerar någonstans i mitten då, för att sedan när mans spelat ihop sig, spurta under våren och hamna topp fyra. Men att Valencia skulle hamna på en åttonde plats vid säsongens slut ser jag idag som relativt orimligt. Om inte nyckelspelarna går sönder på löpande band finns alla förutsättningar för att hamna på samma placering som ifjol - dvs tredje plats.
 
Laget ligger och nosar på CL-platser. Kommer Valencia greja en topp fyra till slut? Vad talar för/mot?
- Det är jag övertygad om att laget kommer att göra. Som jag nämnde ovan så tror jag att ju mer tid laget får, desto starkare och framförallt stabilare kommer man att bli. Högstanivå har vi fått smakprov på under hösten och den håller högsta klass, däremot har dalarna varit något för djupa under hösten vilket jag hoppas att Emery och company får bättre bukt på under våren. Det enda som egentligen talar emot detta, såsom jag ser det, är onormala skadeproblem eller att laget går långt i både CL och Copa del Rey, vilket kan slita och flytta fokus ifrån ligaspelet.
 
Kommer Valencia förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Att laget skulle tappa någon tongivande spelare tror jag inte är särskilt troligt. Även om det ryktats att Man United rycker i Joaquin så ser jag ingen logik i att Valencia skulle släppa Ximo under vinter Silly Season. Däremot är det troligt att en del spelare som varit på gränsen kan försvinna när fönstret öppnar i januari. Jag tänker främst på Vicente och Fernandes som redan ryktats bort och kanske även någon mer spelare. På väg in har det den senaste veckan pratats om Lilles 24-åriga mittback Adil Rami och Mallorcas ytter/anfallare Chori Castro. Egentligen är väl inte laget i skrikande behov efter något särskilt om man ser krasst på det och inser vilken plånbok som finns i klubben.
 
Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Matcherna mot Bursaspor i Champions League där man vann med 4-0 på bortaplan och 6-1 hemma på Mestalla var väl målmässigt de klart bästa prestationerna och även mest underhållande, men kanske inte direkt spelmässigt. Spelmässigt skulle jag säga att första halvlekarna i hemmamatchen mot Athletic Bilbao och bortamötet med Barcelona tillsammans med matchen mot Manchester United på Mestalla är lagets bästa prestationer den här hösten. Utan inbördes rankning och med ganska så olika taktiker och prestationer.
 
Något annat du vill tillägga?
- Missa inte Valenciaredaktions Helgspecial med lite annorlunda och väldigt läsvärda artiklar under Jul och Nyårshelgerna!

Spanienredaktionen önskar Niklas Hermansson och Valencia lycka till 2011.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-27 12:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien