Lagbanner
Säsongen som gått - Villarreal
Cazorla & Co jagar närmast bakom Barca och Real.

Säsongen som gått - Villarreal

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen.

Kalle Nybacka, Redaktör Villarreal:

Hur skulle du vilja summera Villarreals höst? Vad har varit bra/dåligt?
- Villarreals höst har varit över förväntan. Att man ligger trea med bred marginal ner till fjärde plats hade åtminstone inte jag vågat drömma om inför säsongen, även om jag i vanlig ordning var optimistisk. Det är mycket som varit bra med höstens Villarreal, men i synnerhet den positiva fotbollen man visat upp, samt det starka hemmaspelet (obesegrade hittills) är värt att ta med sig till vårsäsongen. Det har också varit glädjande att se Villarreals formstarka radarpar med Nilmar och Rossi som båda varit magiska under hösten. Det dåliga? Att man inte varit lika bra på bortaplan.
 
Före ligan tippade Spanienredaktionen Villarreal på plats 11. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Spanienred fick en del pikar av oss på Villarrealred efter detta tips, och det med all rätt. Jag har viss förståelse för att man inte riktigt trodde på Villarreal inför säsongen, men en elfte plats var nog lite väl hårt. Säsongen är förvisso lång och mycket kan hända, men skulle Villarreal inte lyckats knipa en Europaplats när säsongen ska summeras skulle jag bli oerhöert förvånad. I dagsläget har man som bekant en åtrovärd Champions League-plats, som jag hoppas att man kan lyckas bibehålla fram till omgång 38. Som det ser ut i dagsläget är jag inte särskilt orolig. Snarare tvärtom.
 
Laget är det som närmast jagar Barca och Real men kommer man någonsin komma närmre än bara trea eller tappar man i slutändan? Vad talar för/mot?
- Tyvärr har den spanska ligan utvecklats till en variant av den skotska högstaligan, där det enbart står mellan två lag. Jag har varit inne på ämnet förut, och att det ser ut som det gör handlar till stor del om ojämna och orättvisa fördelningar med TV-pengar och dylikt, men även om att både Barca och Real har en vinnarkultur som exempelvis Villarreal saknar. Jag ser inte att Villarreal kan vara med och utmana denna säsong, gapet kommer nog till och med att bli större ju längre säsongen leder. Sorgligt men sant, men sådan är verkligheten i den spanska fotbollen idag.
 
Kommer Villarreal förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Det spekuleras en del om spelare såväl in som ut, men om jag känner mitt Villarreal rätt så lär det inte hända särskilt mycket under januarifönstret. Spelare som Rossi, Nilmar, Cazorla och Diego López är i vanlig ordning intressanta för storklubbar ute i Europa, men det skulle förvåna mig något oerhört om någon av dessa lämnade mitt under brinnande säsong. Jag tror inte heller att vi kommer att bjudas på något särskilt spektakulärt namn in under januari, men får man behålla sin trupp intakt så är mycket vunnet bara där, vilket jag också tror att man får göra.
 
Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Villarreal har gjort många bra matcher under hösten, men det är ingen prestation som stuckit ut så där nämnvärt från någon annan. Vinsterna mot Espanyol (4-0), Atlético (2-0) och Athletic (4-1) tar jag med mig som de bästa insatserna under denna höst. Alla på hemmaplan, såklart.
 
Något annat du vill tillägga?
- Att Villarreal tog sig vidare i Europa League, och att man är ett lag att räkna med även i denna turnering. Atlético vann som bekant ifjol, och om allt vill sig väl tror jag att Villarreal kan gå riktigt långt i turneringen och vara med och slåss om en medalj. Men det första hindret i form av Napoli blir inte enkelt.

Spanienredaktionen tackar Kalle Nybacka och önskar Villarreal lycka till 2011.

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-26 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien