Lagbanner
Säsongen som gått - Zaragoza
Zaragoza kämpar för att klara sig kvar

Säsongen som gått - Zaragoza

Spanienredaktionen tar pulsen på Primeralagen

Nina Ljung Fredman, Redaktör Zaragoza:

Hur skulle du vilja summera Zaragozas höst? Vad har varit bra/dåligt?
- Med två ord: smärtsamt bedrövlig.
Som bra får väl de fyra kryssen på bortaplan i förhållande till allt annat lov att anses och som utmärkande dåligt: försvarsspelet och "anfallet". (Kan inte dra mig till minnes när en spelare blivit så avskydd av sina egna fans som Sinama Pongolle blivit i Zaragoza, han buas ut i line-upen, han kallas Sinalma och Sin-gol. Så går det när man visar noll inställning.)
 

Före ligan tippade Spanienredaktionen Zaragoza på plats sju. Vad säger du om det och hur ter sig det tipset idag?
- Det var ett optimistiskt drömtips som grundade sig på den extremt väl genomförda vårsäsongen, och som i teorin förstås också berodde mycket på att vi trodde vissa andra lag skulle underprestera. På förhand är alla tips lika rätt och lika fel, även om vissa är mer realistiska än andra. Det här var mindre realistiskt, men sett till en stark vår och en riktigt bra försäsong trodde jag nog ändå att laget hade skapliga chanser. Målet från klubbens sida var topp tio, nu känns det NÄSTAN omöjligt, det gjorde det inte då.
 

Laget ligger i absoluta botten. Fixar Zaragoza verkligen att hänga kvar i Primeran? Vad talar för/mot?
- Det är klart att Zaragoza fixar det, till slut. Jag kan inte tro något annat. Vad som främst talar för är de påtagliga förbättringar vi sett sedan Aguirre tagit över, ett betydligt mer stabilt försvar framför allt (Agurre har bara förlorat två matcher med Zaragoza hittills, mot Real Madrid och Villarreal - tabellettan respektive tvåan och det är inte mot dem vi i förstahand ska ta våra poäng). det finns fortfarande en del att jobba på ochlaget kommer att förstärkas under vintern.
I januari har vi tre matcher på hemmaplan, samtliga mot motstånd vi bara måste slå (Real Sociedad, Levante och Deportivo) om ambitionen är överlevnad, och den månaden kommer bli väldigt avgörande. På tal om hemmaplan ser jag det också som en fördel att vi redan mött de på förhand svårare lagen på La Romareda, hemmafronten ser med andra ord ljusare ut i vår - det är där vi verkligen måste kliva fram.
Dessutom finns det minst fem, sex lag som är precis lika dåliga (som rent av spelat sämre den senaste månaden).
Vad som kanske mest talar mot är enligt Aguirre själv det faktum att det i Zaragozas A-lag finns spelare från 14 olika länder, vilket är någon slags rekord. Det blir väldigt svårt att få dem att dra jämt och bygga upp en bra sammanhållning; ett betydande antal kan inte ens prata med varandra. Lyckas man inte överbrygga språk- och kulturbarriärerna kommer det bli väldigt svårt att klura ut allt.
 

Kommer Zaragoza förstärka under Silly Season eller rent av tappa någon tongivande?
- Laget kommer att förstärkas, det har man från ledningen redan lovat. Aguirre som fått ganska stort inflytande över värvningarna vill ha minst en ny spelare/lagdel, målvakterna borträknade.
Det pratas om Mario Bolatti, Giovanni Dos Santos och Paulo Da Silva för att nämna några.
Förmodligen kommer vi se en eller ett par spelare lämna klubben men det kommer inte vara de mer tongivande som går. Förvisso blir Leo Ponzios förmodade sorti kännbar eftersom han är inne på sin sjunde säsong i klubben, men då pratar vi mer emotionellt än sportsligt. Argentinaren har inte alls kommit upp till sin vanliga nivå i år.
 

Lagets bästa prestation under hösten, vilken var det?
- Utan tvekan segern mot Mallorca. Det var på det hela taget en fantastisk fotbollsmatch, som avgjordes på straff på tilläggstid.
Trots underläge två gånger om vek laget inte ner sig den här gången utan krigade på och borde ha lärt sig att det är det som verkligen ger utdelning.
Efteråt firades det som om vi just vunnit en titelmatch. Här är vi inte bortskämda!


Spanienredaktionen önskar Nina Ljung Fredman och Zaragoza lycka till 2011.

Spanienredaktionenrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-27 15:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien