Lagbanner

Sex saker att förvänta från årets upplaga av La liga

Sex omgångar har spelats och lagen börjar ungefär visa sin styrka och kapacitet. Säsongen är väldigt lång och allt kan hända, visserligen anser jag att en del detaljer börjar sätta sin prägel på årets La liga nu kan vi börjar dra lite slutsatser.

Årets uppstickar lag:
Reda innan La liga började i  år så blev laget Hercules c.f  väldigt uppmärksammad genom deras otroligt skickliga transfers. De fick låna Roysten Drente av Real Madrid för mittfältet samtidigt som de skaffade sig en super striker från den ”gamla damen”  Juventus i Italien. Dessutom har de fördelen att ha Nelson Valdez i laget och han var otroligt skicklig under  förra VM. Valedez är väldig revanch sugen  och han har turen att kunna kombinera detta sug med en väldigt ivrig och ambitös tränare, Esteban Vigo. Hercules c.f har haft en underbar början på säsongen då de vann över självaste Barcelona och bröt deras hemma svit på nästan ett och halvt år och besegrade därefter Sevilla. En sak är säker, spelar de som de spelat nu och får eventuell förstärkning under vinteruppehållet så kan de säkra sig en Europa plats till nästa år.

Vill passa på att nämna Mallorca som har Mikael Laudrup som tränare, och även detta fotbollslag har börjat året väldigt starkt. Mallorca har nu i inledningen mött bägge giganterna Real Madird och Barcelona och klarat sig utmärkt i båda matcherna.

Årets  ” pincchi” :
Med Lionel Messi som en av de huvud kandidaterna till “pinchi” kommer han säkerligen få en väldigt hård konkurans av Diego Forlan i Atletico de Madrid,  och kommer nog eventuellt få det tufft med min personliga favorit striker för året David trezeget.Hercules C.f.  

Det blir nog lite svårt för dem tre anfalls stjärnorna i Real Madrid (Ronaldo, Huagin, Benzema) att hamna först på denna lista med tanke på Mourinhos ultradefensiva spelsystem.  Detta kommer ta sin tid innan tränaren får hela laget att fungera som han vill och tills dess förlitar han sig på sin kapten Iker Casillas.

Årets  El clásico:
Med Mourinho som en av huvud aktörena på listan i dem här två av världens mest uppmärksammade matcher på hela året så kan vi vänta oss två väldigt täta och målfattiga matcher. Jag har svårt att tro Mouriho vill ha målrika och öppna matcher mot just Barcelona. Real Madrids 4-3-3 boll innehavsrika men målchans fattiga system mot Barcelonas vertikala 4-2-3-1 system blir en intressant schack spel. Vi kan nästan glömma en upprepning av en 2-6 eller 2-4 på mål protokollet i år i allafall.

Jose mourinho :
Jose Mourinho har nu klart och tydligt anlänt till La liga.Han har satt sin stora prägel här nere i spanien och du ser honom i varje program eller tidning i Spanien . När det kommer till Spanska ligan så verkar den  vara är en milstolpe för Mourinho i form utav errvövrandet av fotbollen  i Europa.  Han har  redan vunnit allt som går att vinna i de andra ligorna som han har varit i och nu vill han fullända sin vinnarcirkel. Vad som talar mest för det är hans otroliga facit mot just Barcelona dem senaste åren. Han är vid det här laget väldigt bekant med dagens Barcelona och följt deras utveckling väldigt noga dem senaste åren. Genom att väldigt noga välja sina transfersmål i den gånga sommaren så tror jag säker på en tronskifte i La liga i och med hans närvaro. Jose Morinho har ett väldigt ungt lag och en enorm tjock plånbok till för fogan. Vad som väntas av den ”nya” Real Madrid nu är ingen champagne fotboll precis, men räkna med att han har en otrolig tyngd i laget och Real kommer vara otroligt svåra att besegra i år.

Liga mästare:
Förra årets Liga mästarna, Barcelona, har nu gjort ännu en gång  ett försök att hitta en annan dimension i sitt spel och ännu ett desperat värvning för att hitta en ersättare till Samuel Eto. Dem gjorde sig av med Zlatan på ett nästan smaklöst sätt genom att ”låna” ut honom med köpoptioner till Milan och betalat ytterligare 400 milioner till för att köpa David Villa. Barcelona sålde också sin jätte på mittfältet, Ya Ya Toure till Man C.  För att sedan köpa in ”lilla” Macherano från Liverpool som för att sedan bänka honom. Efter att kollat på Barcelonas spel senaste veckorna så kan jag konstatera att det är en stor skillnad mellan dagens Barcelona och det laget som vann sex titlar för två säsonger sedan.

Pep Guardiolas sorgliga transferpolitik har satt otroligt djupa spår i Barcelonas spel och plånbok. Barcelona och Guardiolas har länge varit på jakt efter spelare som kan vidareutveckla deras fina och oförutsägbara spel, men tyvärr så har under de tre år som Pep Guardiola varit chef för den katalanska klubben så har  det inneburit de sämsta spelinköpen i La liga. Transfersumman, spelarlöner och bonus för bara Chygrynsky, Keirisson, samt  Zlatan har kostat dem nästan en miljard kronor på mindre än två säsonger. I år så måste  Pep Guardiola och hans “Barcelona” ha ett äss i ärmen för att syna sin gamle utmanare, The speciel one.

Valencia:
Det mest positiva beskedet efter de sex omgångarna måste det nog vara Valencias styrka och kapacitet. Det är förmodligen lite för tidigt att säga någonting om Valencias fina svit  men en sak är säkert, David Villa och Silvas avgång har bara fört med sig friska vindar till denna underbara stad . Valenca dödade flera flugor bara med ett slag, bara på ett år har de vänt sin ekonomiska situation och övervunnit den rädslan som fanns innan utförsäljningen av dessa stjärnor. Det väldigt skönt att se att de ta sin stora kaptens avgång rofyllt . Vem kunde ana att Valencia skulle ligga före både Real och Barcelona efter sex omgångar.

Mohammad Rad2010-10-15 21:18:00
Author

Fler artiklar om Spanien