Spanien – Litauen 3 – 1 (0 – 0)
Llorente firar sitt 1-0 mål tillsammans med Ramos och Silva.

Spanien vann över Litauen efter total dominans. Llorente stod för två mål och Silva gjorde ett. Resultatet speglar egentligen inte matchbilden då Spanien kunde ha vunnit med betydligt större marginal.

Spanien

(4-4-2)
Casillas - Ramos, Puyol, Piqué, Capdevilla - Iniesta, Busquets, Carzola, Silva - Llorente, Villa.

Del Bosque hade kallat in några extra namn till truppen då sex spelare inte kunde delta på grund av skada. Xavi, Fabregas, Albiol, Torres, Pedro och Navas var spelarna som lämnades utanför truppen och in kallades Valero, Aduriz, Hernandez och Bruno. Två debutanter i Valero och Aduriz varav den sistnämnde fick komma in i slutet av matchen. De regerande Europa och Världsmästarna kom närmast från en 4-0 vinst över Liechtenstein i EM-kvalgruppen.

Litauen

(4-5-1)
Karcemarskas - Semberas, Skerla, Kijanskas, Radavicius - Mikoliunas, E Cesnauskis, Stankevicius, Panka, Sernas – Danilevicius

Litauen kom till denna match med gott självförtroende efter att dem spelat oavgjort hemma mot Skottland och vunnit borta mot Tjeckien. Med en defensiv uppställning var taktiken ganska given, att försvara sig med nio utespelare och ha en ensam man på topp för eventuella kontringar.

Det blev full fart direkt från avspark utav Spanien. Ett Litauen som backade hem gjorde att Spanien kunde hålla bollen på offensiv planhalva i stort set under hela halvleken. Litauerna var mycket pressade och kunde inte ens få bollen över halva plan när man för en gång skull fick tag i den. Llorente (som senare skulle bli matchhjälte med sina två mål) fick en smäll som såg värre ut än vad den var och blev liggande i straffområdet. Han kom dock upp på fötter och fortsatte sitt spel. Mängder av anfall skapades av de rödblå spelarna och flera avslut mot mål fick vi se.  Capdevilla sköt, Silva likaså, Villa missade mål efter ett bra läge, Silva sköt på frispark men för samtliga avslut stod den Litauiska målvakten Karcemarskas i vägen för. Och så här höll det på, antingen så räddade Karcemarskas eller så missade Spanien målet med liten marginal.

Inte förrän i minut 41 skulle Litauen få till ett avslut mot det spanska målet. Ett skott av Danilevicius som Casillas lätt kunde rädda.  Litauerna flyttade upp sina positioner i slutet av halvleken och kunde få till ett till avslut som missade mål. Men det var Spanien som ägde matchen och att det stod 0-0 i halvtid är ett mirakel. En boll hamnade över mållinjen men blev bortdömt för offside på Villa. Den bästa möjligheten stod nog Ramos för men tyvärr ville det sig inte för Andalusiske sonen.

Ska vi gissa på att Del Bosque sa en mening i havltidsvilan? Något i stil med ”bra jobb men se till att få in bollen i mål”. För andra halvleken hann knappt börja innan Llorente nickade in 1-0 målet till vild glädje. Nu släpper pressen för ett tag i alla fall, sju minuter senare var det kvitterat. Litauen lyckas komma fram och Sernas kan göra 1-1 till om ännu mer glädje fast nu för de gulklädda. Spanien låter sig inte störas av det lilla debaclet utan tar på nytt ledningen genom ytterligare ett nickmål av Llorente.

Därefter har Litauen ingen möjlighet att sätta emot något mot den riktiga anstormningen som Spanien tar till. Återigen skapas anfall efter anfall utan att Litauen får undan bollen och det känns som att hela det spanska laget prövar lyckan innan Silva får in trean, även den via huvudet. Del Bosque bytte dessförinnan ut de båda anfallarna Llorente och Villa mot Aduriz och Hernandez och efter målet klev även Ramos av till fördel för Arbeloa.

Spanien spelar av den sista delen av matchen genom att skapa ytterligare ett par farligheter men Hernandez hade inte hittat siktet utan sköt utanför vid ett två tillfällen även Iniesta och Aduriz kom till avslut men resultatet stannar vid 3-1 och en mycket välförtjänt seger kunde inkasseras.

Summering
Det känns som ett fall framåt trots allt. Inte för att jag någonsin tvivlade på en seger utan på sättet man vinner. Vi alla tycker om anfallsfotboll och det fanns det gott om i denna match. Spanien vinner mycket rättvist efter att ha haft 28-3 i avslut mot mål varav hälften av dessa var på mål. Även om man var överlägsen kan jag se att Xavi var saknad i dagens lag. Hans precisionspassar och instick som är så effektiva skulle tagit Spanien till en ännu högre nivå. Iniesta är playmaker idag och gör det bra.

Llorente gör en kanonmatch och jag vill verkligen se mer av honom i landslaget, hans längd och målfarlighet gör att Spanien kan välja att spela mot en targetplayer i boxen eller slå in bollen till någon av våra kortare anfallare. Nu blir ju inläggen riktigt farliga och Llorente visar sin kapacitet i huvudspelet vid båda målen. Med dagens två mål går Llorente upp i delad skytteliga tillsammans med Silva och Torres, Villa har gjort ett mål i detta EM-kval som är två matcher gammal.