Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalander #10

Spanienredaktionens Julkalander #10

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#10 -  Athletic Bilbao 1983/84 - Clemente-erans kulmen

Traditionen bjuder att laget i Bilbao firar en ligaseger genom att korsa mynningen till floden Ria de Bilbao med en pråm. Den 3 maj 1983 var det efter 27 års väntan återigen dags att kasta loss.
Efter 5-1 mot Las Palmas två dagar tidigare stod det nämligen klart att de baskiska lejonen krönt sig själva till säsongens kungar.


Athletic Bilbao firar!

1981 tog Javier Clemente över Athletic Bilbao efter Inaki Saez, och fram till dags dato har ingen manager lyckats nå de framgångar med laget som han gjorde.
Han varvade unga spelare från canteran som Santiago Urkiaga, Miguel de Andres, Ismael Urtubi och Estanislao Argote med veterander som Daniel Ruiz och Andoni Goikoetxea.
I samband med den legendariska målvakten José Angel Iribars sorti - han spelade 620 matcher för Athletic Bilbao, och 49 för landslaget - var det dags för nästa kommande stjärna på målvaktshimlen att ta vid: Zubizarreta.
Addera därtill Manu Sarabia, en av klubbens främsta målskyttar genom tiderna.

Första säsongen med Clemente vid rodret slutade Athletic som fyra i ligan och sedan gick det uppåt.
Athletic Bilbao övertygade med sina blixtsnabba kontringar och sitt fina kantspel.

Efter en jämn säsong knep Athletic med en poängs marginal förstaplatsen från Real Madrid 1983. Det var efter den i inledningen nämnda uppvisningen borta mot Las Palmas som segern säkrades.
En match som fick särskild uppmärksamhet var mötet med Barcelona den 24 september hemma på San Mamés då Goikotxea efter att ha jagat Diego Maradona hela matchen slutligen bröt det argentinska fotbolloraklets ben.
Maradona glömde inte det här.

Slänger vi ett öga på tabellen såg det ut såhär i toppen det året:
Athletic Bilbao: 50
Real Madrid: 49
Atlético Madrid: 46
Barcelona: 44

Vill gärna visa det för att understryka hu fantastiskt det var med en så jämn liga, som avgjordes i sista omgången.
Och ännu tätare skulle det bli säsongen därpå.

Clementes Athletic vann förvisso både ligan och Copa del Rey det året, men i fråga om det första var verkligen på håret.
Baskerna slutade på samma poäng som Real Madrid (49) men vann på grund +23 i målskillnad jämfört med marängernas +22.
Så små var marginalerna 1984.

I cupfinalen var det så dags för Maradona att få sin "revansch" på Athletic. Naturligtvis hade han inte glömt den senaste oförrätten och beslutade sig för att gå lös på det mesta, låta samtliga sona för vad Goikotxea gjort. Scenerna som utspelade sig blev närmast parodiska.
Athletic gick dessutom vinnande ur striden, så någon vidare hämnd att tala om blev det egentligen inte.

Ute i Europa gjorde dock Athletic Bilbao aldrig något större väsen av sig, men nog är triumferna från säsongerna 82/83 och 83/84 värda ett omnämndande.
1985 tog man sig till final i Copa del Rey men föll mot Atlético Madrid.

Efter en enorm konflikt med ynglingen han själv satsat på ett par år tidigare och som vuxit till storstjärna vid det här laget; Manu Sarabia - fick Javier Clemente sparken då han hotade med att stänga av Sarabia från truppen på grund av vad han själv ansåg vara avsaknad av disciplin och ett bristande engagemang på planen.
Cadena Cope å andra sidan menade att konflikten bottnade i ett påstått förhållande mellan Clemente och Sarabias fru. Clemente stämde sedermera radiokanalen, som fick finna sig i att kompensera den avsatte tränaren för sveda och värk.
Detta var år 1986, Clemente är snart 25 år senare oöverträffad i fråga om sportsliga framgångar med klubben.

Minne: Båtfärden den 3 maj 1983, se klipp från firandet här!

Tränare: Javier Clemente
Stjärnspelare: Zubizarreta, Manu Sarabia, Goikoetxea, De Andrés, De la Fuente, Urkiaga, Liceranzu, Dani, Patxi Salinas, Endika, Urtubi.

Meriter: Vinner ligan 1983 och 1984
           
Copa del Rey 1984
            
Runner-up i CdR 1985

Nina Ljung Fredman2010-12-10 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien