Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #11

Spanienredaktionens Julkalender #11

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#11 Osasuna 2005/06

Man hade inte vunnit ligan, inte heller någon cuptitel eller fått några välkända medaljer hängda runt sina halsar. Men när domaren blåste av matchen mellan Osasuna och Valencia i mitten av majmånad så var fjärde platsen säkrad och Champions League-spel väntade. En bedrift som fortfarande räknas som en utav de bättre säsongerna någonsin i Osasunas 90-åriga historia.
 


 

Under ledning av mexikanen Javier Aguirre så hade Osasuna äntligen byggt upp något intressant med en framtidsplan. Aguirre tog över klubben år 2002 för att försöka rädda laget från nedflyttning, något han lyckades med, och nästa steg var Europa. År 2004/05 så tog sig Osasuna hela vägen till Copa del Rey final, men föll då på mållinjen mot Real Betis efter ett mål på förlängningstiden. Men man gick ändå inte lottlösa från denna final. Då Betis redan hade klarat en fjärde plats i ligan så fick Osasuna en fribiljett in till nästa års UEFA-Cup. Men lagets 15:e placering i ligan var givetvis inget som Aguirre ansåg vara tillräckligt. Inför säsongen 2005/06 så gjorde man en mycket viktig värvning i målvakten Ricardo från Manchester United. Ricardo gick som fri transfer från den engelska klubben och ansågs vara ett riktigt kap. Men annars så gjorde man inte direkt några spektakulära värvningar. Argentinaren Bernardo Romeo köptes in, men det var inte direkt någon hit.

De flesta spelarna i Aguirres fjärde placerade lag spelade redan i klubben och många hade anlänt säsongen innan. Savo Milosevic, Ludovic Delporte och Enrique Corrales hade samtliga handlats in inför fjolårssäsongen. Kanske behövde de en säsong på sig att blomma ut? Det verkade som så. Nyss nämnda Milosevic var en stor hjälp till denna framgångssaga med elva mål i ligaspelet. I UEFA-cupen skördade man dock inte några större framgångar. Osasuna klev in i turneringen i den sista kvalomgången och hade man lyckats besegra Rennes så hade man spelat åtminstone fyra matcher till i det nyskapade gruppspelet. Men franska Rennes ville annat och slog tillbaka Osasuna med 3-1 och spelade sedan på resultat nere i Pamplona och fick med sig ett 0-0 resultat. Blekt av Osasuna kan tyckas, men man ska komma ihåg att Rennes var ett bra lag här.

I Copa del Rey gick det inte heller något vidare. Man åkte ur cupen direkt i sextondelsfinal mot Deportivo La Coruña. Med UEFA-cupen och Copa del Rey ur världen kunde således Aguirre och hans mannar fokusera på ligan. Osasuna vann totalt 21 matcher denna säsong, i ligan. Men faktum är att man endast vann med mer än två mål vid sex tillfällen, 15 gånger så vann man med uddamålet. Därav lagets målskillnad på 49-43, något som t.ex. tionde placerade Atlético Madrid kunde slå. Men vad gör det när man har tio matcher utan förlust? För det hade faktiskt Osasuna mellan november-december, man kunde helt enkelt inte förlora under denna tid. Emellertid så gick formen ner sig en aning och efter nyår så började man att tappa mark i ligan. I januari så förlorade man bland annat tre av sina fyra ligamatcher och nu började många tro att Osasuna inte kommer att hålla hela vägen ut.

Men likt årets La Primera-säsong så tappade, nästan, samtliga lag poäng av varandra. Så det spelade egentligen ingen roll att Osasuna befann sig i en knasig formsituation. Men med handen på hjärtat kan nog Osasuna-fansen erkänna att det var höstsäsongen som räddade deras lag. Utan den så hade man faktiskt legat i mitten av tabellen. Säsongen avslutades alltså mot Valencia hemma på Reyno de Navarra, där man under säsongen varit mycket stark. Inför den sista omgången så låg Sevilla och Osasuna på samma poäng och trots att Sevilla hade bättre målskillnad än sina konkurrenter så låg Osasuna före i tabellen då man hade bättre inbördesresultat mot Sevilla.  När matchen mot Valencia var över och det stod 2-1 i matchprotokollet så kunde  vi konstatera att Osasuna nästa år kommer att få spela i Champions League. Ett hårt slag mot Sevilla som precis hade bjudit på en heroisk insats i sin 4-3 seger mot Real Madrid, detta hjälpte alltså föga.

Väl i Champions League så gick det väll inte direkt så bra. Man åkte ur direkt i kvalomgången mot Hamburg efter 0-0 i Tyskland och 1-1 på Reyno de Navarra. Tyskarna gick alltså vidare på fler gjorda bortamål. Men det var en ny erfarenhet för Osasuna och hade inte Javier Aguirre lämnat klubben för att styra Atlético Madrid så kanske man hade varit ett lag strax under toppen idag.

Minne: Det får la bli Savo Milosevics drömmål mot Deportivo. Riktigt snyggt.

Tränare: Javier Aguirre

Stjärnspelare:
Francisco Puñal, Javier Flaño, Savo Milosevic, David López, Ricardo, Josetxo, Raúl García, Carlos Cuellar, Ludovic Delporte, Bernardo Romeo, Pierre Webó och Enrique Corrales

Meriter:
En fjärde plats i La Primera

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-12-11 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien