Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #12

Spanienredaktionens Julkalender #12

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

Atlético Madrid 1996

25 maj 1996, Vicente Calderon, Madrid. Det var upplagt för fest, seger i den sista ligamatchen hemma mot Albacete skulle ge Atlético Madrid ligatiteln, tre poäng skulle räcka oavsett hur det gick i matchen mellan Valencia-Celta.



Det blev seger inför fullsatta läktare, 2-0 slutade matchen efter mål av Diego Simeone och Kiko. Två profiler i det årets upplaga av Los Colchoneros. Segern innebar det nionde ligaguldet för Madridklubben genom tiderna men framförallt innebar den att en annan klubb än Real Madrid eller Barcelona vann ligan sedan 1984 då Athletic Bilbao vann. 11 säsonger segrade de två ”stora” innan Atlético kunde bryta trenden. Den längsta period någonsin. Molina släppte in 32 mål på 42 matcher, minst insläppta mål i ligan.

Ligan slutade:
1. Atlético Madrid 87p
2. Valencia 83p
3. Barcelona 80p

Denna årgång är mycket speciell i Atléticos historia då de tog hem dubbeln (ligan och cupen). Det hade aldrig hänt tidigare i klubbens historia och inte efter det heller för den delen. Cupfinalen spelades i på La Romareda i Zaragoza mellan Barcelona och Atlético Madrid, en match som gick till övertid innan Pantic kunde nicka in 1-0 målet i den 102:a minuten som också blev slutresultatet. Denna match spelades redan i april så det blev ligasegern som bärgade hem dubbeln.

Atlético Madrid som i och med ligasegern fick spela Champions League kommande säsong öppnade starkt och vann gruppen före Borussia Dortmund som senare vann hela Champions League. Tyvärr räckte det bara till en kvartsfinal där äventyret tog slut mot Ajax efter två oavgjorda matcher som slutade 1-1. Det blev förlängning och båda lagen gjorde varsitt mål. I den 119:e minuten gjorde Ajax ytterligare ett mål och drömmen om en semifinal var bortblåst. Pantic vann dock skytteligan med sina fem mål, en liten tröst.

Sammanfattningsvis så hade Atlético Madrid en mycket bra spelartrupp som Radomir Antic befogade över. Hans filosofi byggde på att vårda bollen inom laget vilket Atlético kunde anamma och lyckades därför hålla en bra defensiv samtidigt som man skapade många målchanser. 75 mål gjorde man i ligan och släppte in 32. Dubbeln med Atlético är fortfarande Radomirs största merit som tränare.

Minne: Pantic mål mot Barcelona i Copa del Rey finalen, Sammandrag från Atlético Madrid - Albacete

Tränare: Radomir Antic

Stjärnspelare: Kiko, Diego Simeone, Penev, Toni, Solozabal, Molina och Pantic

Meriter:
Ligasegrare 1996
Copa del Reymästare 1996
Gruppsegrare Champions League 1996
Pantic vann skytteligan i Champions League

Jens Kassnert@JensKassnert2010-12-12 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien