Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #13

Spanienredaktionens Julkalender #13

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#13 La Selección 1984

Frankrike får frispark utanför spanjorernas straffområde och Platini gör sig redo. Resolut slår han bollen väl tilltaget runt den spanska muren och i målvakten Arconadas hörn. En inte alltför svår boll. Problemet är bara att Arconada är på väg åt andra hållet och får ändra riktning i språnget. Arconada är på bollen men inte bra nog och retsamt glider den igenom skopan in i mål. 1-0 till Frankrike och en dyrbar tavla från Arconadas del.




Ingen kommer ihåg en förlorare sägs det men för Spanien var EM-silvret 1984 länge den enda framgången förutom EM-guldet 66 för landslaget. Situationen ovan är hämtad från EM-finalen och beskriver matchens första mål när fransmännen blev Europamästare. För Spaniens del blev misslyckandet ett i raden men detta var ändå bättre än vad man lyckats med på länge.
Efter 1-1 mot både Rumänien och Portugal i gruppspelet besegrade man sedan Västtyskland med 1-0 där Maceda blev hjälte i matchens sista minut. Spanien gick därmed inte bara vidare från gruppen, man sparkade också ut favoriterna Västtyskland ur turneringen. Och redan här var framgången ett faktum
I semifinalen blev det seger efter straffar mot Danmark och i finalen väntade Frankrike som i sin tur besegrat Portugal med 3-2 efter förlängning i sin semifinal. Finalen blev tät och välspelad men till sist drog fransmännen, tack vare Arconadas tavla, det längsta strået och vann till sist EM med totalt 2-0 i finalen. Spanien blev dock på det stora taget EM´s största överraskning och för ett ögonblick kunde de annars så klubbinriktade spanjorerna glädjas med sitt landslag igen.
EM-laget 84 blev sedan stommen för det lag som i VM 1986 besegrade Spanien med 5-1 innan resan sen tog slut i kvartsfinalen.

Minne: EM-finalen så klart. Spanien var för första gången sedan 1966 i en stor mästerskapsfinal. Frankrike vann så småningom efter mål av Michel Platini och Bruno Bellone.
Se ett sammandrag av den här.

Tränare: Miguel Muñoz
Stjärnspelare: Arconada, Camacho, Maceda, Gordillo, Carasco, Santillana
Meriter: Silver EM 1984


Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-13 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien