Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #16

Spanienredaktionens Julkalender #16

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

Real Madrid Galacticos 2000-2003

Minut 45 i mötet mellan Bayer Leverkusen och Real Madrid. Champions Leaguefinal på Hampden Park, 25 maj 2002. Roberto Carlos får in ett mycket svårt inspel till en fristående Zidane som med ryggen mot mål vid straffområdeslinjen drar på ett magiskt volleyskott. Ni som kommer ihåg vet att det blev mål, det målet som fastställde slutresultatet till 2-1 till Real Madrid och innebar segern i Champions Leaguefinalen. Målet är fortfarande rankat som ett av de snyggaste mål som någonsin gjorts i turneringen.
 


Den första Galactico-eran startade egentligen med att Florentino Pérez kom till klubben och köpte Luis Figo år 2000. Därefter skrev några av dåtidens absolut bästa fotbollsspelare på för klubben. Zidane (2001), Ronaldo (2002) och Beckham (2003). Innan spelade redan kvalitétspelare som Raul, Casillas och Roberto Carlos för marängerna. Owen skrev också på 2004 men räknades inte riktigt in i det ”äkta” Galacticolaget. Efter den första eran har andra storspelare kommit och gått och det har pratats om Galacticos part two men den tid som är signifikativt för Galacticolaget är åren mellan 2000 och 2003.

Under Florentino Pérez första session i huvudstadsklubben vann han inte mindre än fem titlar på tre säsonger, däribland Champions League 2002. Real Madrid kom etta i sin grupp före Panathinaikos, Sparta Prag och Porto. I kvartsfinalen blev det tyskt motstånd i Bayern München som man besegrade med sammanlagt 3-2. Därefter skulle ärkerivalerna Barcelona besegras i semifinalen med 3-1. Real Madrid till final alltså, mot Bayer Leverkusen och där vet vi ju hur det gick.

Två ligaguld skulle det även bli, ett redan den första säsongen 2000-2001 och ett 2002-2003. Året mellan ligavinsterna vann man som tidigare nämnts Champions League. Båda åren som Real Madrid vann ligan tog klubben hem spanska supercupen. Ett mycket bra facit för Pérez som lyckades hålla i en positiv trend. Real Madrid vann Champions League säsongen 99-00 precis innan Pérez kom till klubben och därför räknar vi inte med den segern i denna text om Galacticos.

När Real Madrid nämns i olika sammanhang associerar många till just denna tid och klubben lade grunden för hur den nya tidens fotbollslag tänker. Ett utryck som myntades var Zidanes y Pavones, köpa in storstjärnor samtidigt som man satsade på ungdomsverksamheten. Pavones syftades på Francisco Pavon, en spelare som kom från Real Madrids ungdomsakademi med stor potential. Liksom Portillo som under samma tid faktiskt slog den store Raúls målrekord i ungdomslaget. 
 
Minnen: Zidanes volleymål som gav Real Madrid segern i Champions League 2002

Tränare: Florentino Pérez

Spelare: Makeléle, Hierro, Salgado, Morientes, Steve Mcmanaman, Flávio Conceição, Solari, Guti och de redan nämnda Figo, Ronaldo, Beckham, Raúl, Casillas och Roberto Carlos.

Meriter:
Ligavinster 2000–01, 2002–03
Spanska supercupen: 2001, 2003,
Champions League: 2001-02

Jens Kassnert@JensKassnert2010-12-16 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien