Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #17

Spanienredaktionens Julkalender #17

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#17 Valencia 76-80

Mario Kempes får bollen i vänsterkanten av straffområdet, drar sin gubbe och går rakt på mål. Argentinaren drar en kille till och skjuter. Bollen går rakt en ytterligare försvarare men på något sätt lyckas Kempes även få tag på den igen efter reflektionen och stenhårt skjuter han den i mål bakom en förbispelad målvakt. Publiken på Mestalla skriker och toarullarna börjar hagla ner mot planen samtidigt som euforiska lagkamrater skyndar till för att krama om Kempes.



Målet var ett av Mario Kempes 108 stycken i Valenciatröjan. En man som skulle betyda allt för Valencia under den senare delen av 70-talet och näst intill bli synonym med hela laget. Vid 22 års ålder kom argentinaren till Spanien och los che. Där gjorde han två mål i sin debut och byggde snabbt på den statusen som skulle göra honom till en legend. Kempes fick smeknamnet El Matador och vann Pichichin i Spanien två år i rad innan han också sköt hem VM till Argentina.

Kempes blev nästan Valencia personifierad på den här tiden och han var med och förde laget till seger i Copa del Ray, i Cupvinnarcupen och den Europeiska Supercupen. Sedan flyttade Kempes hem till Argentina men återvände sedan till spel i Valencia via Hércules. Denna gången gick det sämre och efter endast ett fåtal matcher lämnade Kempes laget igen.

Minne: Segern över Real Madrid i finalen i Copa del Rey 1979. Kempes gjorde två mål, varav ett beskrivs ovan, och hyllades som hjälte. Se en hyllning här.

Tränare: Manolo Mestre
Stjärnspelare: Mario Kempes, Rep, Saura, Diarte
Meriter:
Seger i Copa del Rey 78-79
Seger i Cupvinnarcupen 79-80
Europeiska Supercupen 80

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-17 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien