Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #18

Spanienredaktionens Julkalender #18

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#18  Mallorca spelar sista Cupvinnarcupfinalen någonsin, 1999

Balearerna som tog en hel kontinent med storm.




Den sista Cupvinnarcupfinalen någonsin ägde rum på Villa Park i Birmingham den 19 maj 1999, och lite oväntat hette den ena av finalisterna RCD Mallorca. Efter att man året innan tagit sig till final i Copa del Rey, men förlorat mot Barcelona på straffar, var spanjorerna redo för Europaspel, och trots att de flesta i ärlighetens namn inte gav Mallorca några större chanser att lyckas skulle man komma att gå hela vägen.
Deltagandet i Cupvinnarcupen var Mallorcas första i Europasammanhang.

I första omgången mötte man skotska Heart of Midlothian borta och matchens enda mål gjorde Marcelino Elena (som gick till Newcastle senare), som skickade Mallorca vidare till rond 2.
Mallorca fick sedan bege sig till Belgien för att möta Gent, första mötet matchen slutade 1-1 och det andra 0-0 vilket innebar att våra spanjorer gick vidare på ett bortamål signerat Dani.

I kvartsfinalen slog Mallorca ut Varteks, från Kroatien då man efter 0-0 borta bekände färg på hemmaplan.
3-1 slutade matchen och målen gjordes av Ibagaza, Paunovic och Dani.

Den kanske största skrällen var nog ändå när man slog Chelsea i semifinalen. På Stamford Bridge tog Mallorca genom Dani (förstås) ledningen, men fick nöja sig med oavgjort efter en ganska omedelbar hemmalagskvittering.
I returen vann Mallorca, denna gång hette målskytten otroligt nog inte Dani utan Biagini och att laget fick säkra en finalplats hemma på Soi Moix i sitt första Europaäventyr var förstås obetalbart!

Till finalen i Birmingham reste Mallorca och 7000 av klubbens supportrar. För motståndet stod Svennis SS Lazio, ett lag bestående av storstjärnor som Pavel Nedved, Vieri, Nesta, Dejan Stankovic, Veron och Mancini.
Det var ett klassiskt David-mot-Goliat-möte.
I den sjunde minuten tog så Goliat ledningen genom Vieri,men luften gick inte ur Mallorca det tidiga baklängesmålet till trots; istället fyllde man sina lungor till max och uppfann sig själva på nytt.
Danis kvittering kom bara fyra minuter senare, och därefter blev matchen en jämn kamp på mitten.
Ödet var hur som helst inte särskilt vänligt mot nykomlingarna, och Roas misstag på kanten tog skoningslöst till vara på av Pavel Nedved, som avgjorde i den 81 minuten.

Fullständigt fantastiskt av Mallorca att ta sig till final första gången i Europa, och visst är det vackert att vi hade en spansk finalist i den sista CWC som någonsin spelades. Kanske förtjänade de mer, om man ser på matchen är det lätt att tycka att baleraerna skulle vunnit, men nu gjorde de inte det.
Att de tog sig dit överhuvudtaget, mot alla odds, ingjuter dock hopp och förtröstan, det är skönhet helt enkelt.

Genom cupens 40-åriga historia har tre spanska lag lyckats ta hemden prestigefyllda pokalen; Atlético Madrid, Barcelona och Zaragoza.

Minne: Finalen mot Lazio - se klipp här.

Tränare: Hector Cuper
Stjärnor: Dani, Joavn Stankovic, Lauren, Ibagaza, Marcelino, Soler

Meriter: Tvåa i Copa del Rey 1998
             Tvåa i Cupvinnarcupen, 1999

Nina Ljung Fredman2010-12-18 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien