Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #19

Spanienredaktionens Julkalender #19

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#19, Celta Vigo – EuroCelta

För bara någon månad sedan spelade Celta sin bästa fotboll någonsin. Man hade nått nya höjder på den internationella kartan, men i den inhemska ligan var det redan klart att man skulle flyttas ner en division. EuroCelta tiderna hade precis tagit sin början, men drömmarna dog med dess start.
 


 

I sex års följd lyckades Celta Vigo att kvalificera sig till Europa spel i slutet av 90-talet och början av 00-talet. Sedan klubbens uppflyttning till Primeran inför säsongen 1992/93 så var Celta ett ständigt mittenlag, tills Javier Irureta tog över klubben 1997/98 och blev lagets nye manager. Irureta var förvisso bara manager för Celta under en säsong innan han gick till rivalerna Deportivo La Coruña (där han senare skulle vinna La Primera), men Iruretas förändring i klubben och hans magnifika sjätte plats var ett nytt startskott för klubben som ofta stått i skuggan av sina galiciska rivaler i norr. Irureta hade spelare som Míchel Salgado, Aleksandr Mostovoi, Vladimir Gudelj, Juan Sánchez, Claude Makélelé och Valery Karpin i sin trupp och visst låter det väll som en okej skara spelare, men då ska vi komma ihåg att de flesta var väldigt unga här och Celta hade generellt en rätt så ung trupp i slutet av 90-talet. Irureta lyckades alltså föra laget till en sjätte plats i ligan och man fick därför vara med i den kommande UEFA-cup turneringen, för första gången på 27 år.

Under sitt ”comeback”-år på den europeiska kartan så slog man ut lag som Aston Villa och Liverpool innan man tillslut skulle åka ut i kvartsfinal mot franska Marseille, som senare skulle gå hela vägen till finalen. Efter bedriften att ha slagit ut det engelska storlaget Liverpool fick Celta Vigo smeknamnet ”EuroCelta” av media. Deportivo hade fått ”SuperDepor” som smeknamn, så det var bara passande att även Vigos hjältar skulle få sig ett smeknamn av yppersta klass. Under de kommande åren så skulle man även leva upp till detta, speciellt år 2000 när man vann Intertotocupen. På vägen till cupsegern, tillsammans med Udinese och Stuttgart, besegrade Celta det makedoniska laget FK Pelister, Zenit Saint Petersburg samt Aston Villa… igen. Detta var/är Celtas största titel hittills, men bara några månader efter Intertoto succén så var laget nära att kamma hem en Copa del Rey-pokal. Men då, likt säsongen 1993/94, så satte Real Zaragoza stopp för de drömmarna.

I ligaspelet gick det fortsatt stabilt under ledning av Víctor Fernández och laget radade upp placeringar som räckte till UEFA Cup-spel. Under sina kommande år i UEFA-cupen slog man ut ett par klassiska europeiska lag, däribland Röda Stjärnan och Stuttgart. Men längre en till kvartsfinal nådde man aldrig. Säsongen 2000/01 stötte man på FC Barcelona i just kvartsfinal och man var riktigt nära att avancera den gången. Katalanerna, som senare skulle falla mot Liverpool i semifinal, gick vidare mot Celta Vigo på fler antal gjorda bortamål. UEFA-cupen i all ära, men Celta Vigo var sugna på något mer. Efter att ha sett sina grannar från La Coruña göra succé i Champions League och i den inhemska ligan, så valde Celta Vigo att prova något nytt. Man anställde Osasunas manager Miguel Àngel Lotina (som idag är tränare för Deportivo) och drömmarna om högre höjder inleddes.

Under sin första säsong i klubben så lyckades även Lotina att föra sitt lag till Champions League. En stor bedrift som är något speciellt i Celtas historieböcker. Celta var förvisso elva poäng bakom trean Deportivo, men vad gjorde det? Man hamnade en poäng före Valencia och framgången var ett faktum. Men trots att man hade Champions League som lockbete så var det väldigt få spelare som ville hugga på kroken, mycket på grund utav Celtas ekonomiska bekymmer. Man lyckades inte dra till sig några stora namn och många av de spelare som fanns i truppen började röra på sig. Att Celta därför lyckades nå åttondelsfinal i Champions League är något som väldigt få hade trott på förhand. I gruppen hade man lottats mot tre klassiska Champions League-lag i form av Milan, Ajax och Club Brugge. Trots den tuffa gruppen så lyckades alltså Celta kvala sig vidare till slutspelet. I slutspelet fanns det många mardrömsmotståndare för Celta, vad sägs om Chelsea, Manchester United, Juventus, Arsenal eller Lyon? Celta skulle således lottas mot Arsenal där sagan alltså skulle ta slut.

Arsenal kunde rätt så komfortabelt slå tillbaka Celta Vigo med 2-0 respektive 3-2 innan kvartsfinalsbiljetten var i hamn. Många brukar säga att orutinerade lag som spelar i Champions League väldigt sällan brukar spela bra i sin inhemska liga efter Champions League-spel och det var väll knappast någon underdrift i Celtas fall. Laget hamnade faktiskt på en 19:e plats i ligan och blev därför nedflyttade till Segundan. Celta skulle förvisso klättra upp till Primeran bara säsongen därpå, men när säsongen 2007/08 drog igång så befann sig Celta ännu en gång i Segundan. EuroCelta-eran är över och för tillfället så är det bara ett minne blott.

Minne: Valde inte något specifikt minne denna gång, utan väljer istället att hylla ryssen Aleksandr Mostovoi. Mostovoi räknas som en utav de, om inte den, bästa spelarna/spelaren som har representerat Celta Vigo. Här är en liten video om honom.

Tränare: Javier Irureta, Victor Fernández och Miguel Àngel Lotina

Stjärnspelare:
Gustavo López, Pablo Cavallero, Pablo Contreras, Claude Makélelé, Richard Dutruel, Peter Luccin, Aleksandr Mostovoi, Valery Karpin, Goran Dorovic, Savo Milosevic, Juan Velasco, Juan Sánchez, Míchel Salgado, Catanha, Vladimir Gudelj, Edu och många fler

Meriter:
UEFA Intertoto Cup segrare (2000)
Champions League kvartsfinal (2003/04)
UEFA-cup kvartsfinal (2000/01)
Copa del Rey tvåa (2000/01)

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2010-12-19 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien