Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #20

Spanienredaktionens Julkalender #20

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

Barcelona 2008-2010

I den tjugonde övertidsminuten når bollen Messi som bröstar in bollen i mål. Målet innebar att Barcelona kunde vinna VM för klubblag mot Estudiantes LP efter förlängning. Den sjätte titlen på en säsong var vunnen. Det sägs att Messi gjorde mål med sitt hjärta, hjärtat för FC Barcelona.



Pep Guardiola fick huvudansvaret som tränare inför säsongen 2008/09 och många fans höjde på ögonbrynen. Guardiola hade varit spelmotorn och lagkapten i Barcelona under 90-talet och senare tränare för Barcelona B innan han fick ta klivet upp som tränare för A-laget men skulle han klara av att ha huvudansvaret? Ett oprövat kort som skulle visa sig vara guld värt.

Under sin första säsong lyckades Barcelona som första spanska klubb genom tiderna ta hem en trippel. Ligan säkrades med en omgång kvar att spela före Real Madrid som man hade vunnit båda mötena mot varav 6-2 vinsten på bortaplan har etsats sig fast hos många fans. Copa del Reyfinalen spelades mot Athletic Bilbao där man vann med 4-1. Till slut skulle Barcelona även vinna Champions Leaguefinalen mot Manchester United med 2-0 och trippeln var bärgad. Ingen dålig säsong för en debutant på tränarposten.

De var tre av de sex titlar klubben tog 2009. Man vann sedan den spanska supercupen, Uefa’s supercup samt världsmästerskapet för klubblag. Sex titlar av sex möjliga och det går inte att överträffa, eller?

Nästkommande säsong skulle bli väldigt intressant, i alla fall för svenskarna. Zlatan Ibrahimovic värvades i utbyte mot Samuel Eto’o från italienska Inter och intresset för den spanska ligan upphaussades i vårt avlånga land. Barcelona skulle detta år komma att slå rekord när man återigen vann ligan, den tjugonde i ordningen. Det gjordes med hela 99 poäng och aldrig tidigare hade något lag haft så många poäng. Tre poäng från Real Madrid på 96 poäng som därmed slog sitt egna tidigare rekord på 92 poäng. Barcelona förlorade endast en match under hela ligasäsongen och det var mot Atlético Madrid borta.

Säsongen 2008/09 genererade sex titlar medans 2009/10 bara gav två titlar, ligan och spanska supercupen. Dock kändes Barcelona som ett bättre lag då man bara förlorade fyra matcher på hela säsongen. En i ligan som tidigare nämnts, en i cupen mot Sevilla vilket gjorde att man inte tog sig vidare och två i Champions League, en mot Kazan i gruppspelet och till slut semifinalen mot Inter. Samma Inter som Zlatan hade lämnat för att kunna vinna Champions League.

Första halvan av säsongen 2010/2011 har varit oerhört bra med Barcelonaögon sett. Matcherna har dominerats och ärkerivalen Real Madrid besegrades för femte gången i rad vilket aldrig tidigare har skett. Rekordet slogs redan vid fyra raka El Clásicosegrar. Denna gång slutade matchen 5-0 till Barcelona och frågan är om inte det var en av de bästa matcher som Barcelona någonsin har spelat, över 90 minuter sett. Propagandafotboll och fotbollsporr var några ord som användes efter den matchen, jag är benägen att hålla med. Barcelonas trupp är en av tidernas bästa lag i världen med världsstjärnor på alla positioner samt att man vid det här laget har de spelat ihop en spelidé som är svårslagen.

Om varje spelare skulle det kunna skrivas en hel sida om deras meriter eller annat. Jag nöjer mig med att samtliga spelare under Pep Guardiolas tid som tränare har en stor del i det som klubben har uppnått och de titlar man har tagit. De skulle nog alla ingå i många andra tränares drömlag.

Kanske är det så att nutidens Barcelona är det bästa fotbollslag som någonsin ställts på benen.

Minnen: Zlatans alla mål för Barcelona. El Clásico 29 nov 2010. Prisutdelningen vid Champions Leaguesegern 2009. Messis mål i världsmästerskapet för klubblag.

Tränare: Pep Guardiola

Stjärnspelare: Valdes, Alves, Puyol, Pique, Maxwell, Busquets, Iniesta, Xavi, Adriano, Villa, Messi, Zlatan, Bojan, Keita, Milito, Pedro, Mascherano, Eto’o, Henry, Márquez, Abidal med flera.

Meriter:
Ligasegrare 2009 och 2010
Copa del Rey vinnare 2009
Champions League vinnare 2009
UEFA Super Cup vinnare 2009
Spanska Supercup vinnare 2009 och 2010
Världsmästare för klubblag 2009

Jens Kassnert@JensKassnert2010-12-20 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien