Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #21

Spanienredaktionens Julkalender #21

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#21 Málaga C.F 02/03

Dely Valdes kommer springande mot Leeds straffområde. Mot sig har han två försvarare. Panamaspelaren tunnlar den ena och går mellan de båda. Bollen studsar till på den vintriga mattan och Dely klipper till på volley. Otagbart går bollen in i målet bakom Leeds målvakt och Málaga är på god väg att slå ut de favorittippade engelsmännen i UEFA-cupens tredje omgång.


Dario Silva efter att ha amputerat sitt ena ben efter en trafikolycka.

Efter två bra år i den spanska ligan hade Málaga äntligen, via Intertoto (besegrat Gent, Wilhelm II och Villarreal) fått chansen att spela i Europa. Med ett av La Ligas farligaste anfallspar i Dely Valdés och Darío Silva skulle nu UEFA-cupen bemästras för ett lag som aldrigt spelat tävlingsmatcher utanför Spanien. Och det började bra. I den första omgången besegrades Zeljeznicar med knappa 1-0 totalt och i den andra polska Amica Wronki med betydligt mer övertygande totala 4-2. Publiken på La Rosaleda anande att något stort var på gång.

I tredje rundan fajtades Leeds ner med 2-1 och i nästa AEK Athen med 1-0. Málaga var därmed kvalificerade för kvartsfinal i UEFA under sin första säsong någonsin i Europa. Och det efter meriterande skalper och bra spel. Firma Valdes/Silva blev snabbt fruktade även utanför Spaniens gränser och tränarlegenden Joaquin Peiró fick en allt större gloria hemma på Solkusten.

I kvartsfinalen besegrades Boavista med 1-0 hemma på Costa del Sol men i returen vann portugiserna med samma siffror. Det ledde sedemera till straffar där Málaga föll med minsta möjliga marginal. Med lite flyt hade Málaga spelat vidare mot Celtic men istället tog Europaäventyret och Peirós era slut på en och samma gång via något av ett lotteri.

Málaga hämtade sig sen aldrig och trillade även ner till Segundan ett tag. Laget är nu tillbaka i Primeran men säsongen 02/03 är fortfarande den mest framgångsrika i klubbens historia.

Minne: Matchen mot Leeds borta och när Lee Bowyer trampar en Málagaspelare i ansiktet. En otroligt ful stämpling som ger Bowyer rött kort och Málaga i slutändan segern. I brist på klippet går det skåda ett sammandrag av Málagas UEFA-äventyr här.

Tränare: Joaquin Peiró
Stjärnspelare: Darío Silva, Dely Valdés, Kiki Musampa, Marcelo Romero, Fernando Sanz, Contreras, Valcarce, Josemi.
Meriter: Utslagna i kvartsfinal mot Boavista i UEFA-cupen 2003.



Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-21 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien