Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #24

Spanienredaktionens Julkalender #24

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

Spanien 2008 och 2010

I den 28:e matchminuten i VM-finalen mellan Spanien och Holland sparkar De Jong ner Alonso med en karatespark. Ett av de fulaste angrepp som någonsin utfärdats i en match. Alonsos bröstkorg såg ut som den skulle komma ut ur ryggen när man ser reprisbilderna. Mer om det senare, vi börjar med EM-slutspelet 2008 innan vi tittar till VM 2010…



EM 2008
Spanien hamnade i samma grupp som Ryssland, Grekland och Sverige och öppnade med att vinna över Ryssland med 4-1. Ett hattrick av Villa följt av ett sent mål av Fabregas skulle visa vägen för Spanien i detta slutspel. Därefter stod Sverige för motståndet och det skulle komma att bli en riktig rysare. Torres öppnade målskyttet och Zlatan kvitterade. Det såg länge ut att gå mot ett oavgjort resultat när Villa utnyttjade svenskarnas misstag och gjorde segermålet 2-1 på övertid. I och med segern mot Sverige så var Spanien klara för kvartsfinal och kunde låta andra spelare spela mot Grekland. Grekerna tog ledningen men sedan kunde de la Red och Güiza göra varsitt mål och Spanien gick vidare med full pott.

I kvartsfinalen ställdes Luis Aragonéz mannar mot Italien. Spanien hade inte vunnit mot Italien i tävlingssammanhang på 88 år, inte sedan OS i Antwerpen 1920. Den 22 juni 2008 skulle den långa negativa trend komma att brytas. Matchen slutade mållöst och avgjordes på straffar, Casillas blir matchvinnare då han räddar två straffar. Vilda glädjescener efter avgörandet med all rätt.

Semifinalen spelades mot Ryssland som hade slagit ut Holland i kvarten. Det kom att återigen bli en lätt match för La Selección och slutresultatet skrevs till 3-0 efter mål av Xavi, Güiza och Silva och Spaniens första finalplats sedan 1984 var i hamn.

Finalen mot Tyskland kändes som en öppen historia, tyskarna slog ut Portugal och Turkiet i finalomgångarna och gjorde tre mål i båda matcherna. Spanien å andra sidan hade hållit nollan i finalomgångarna vilket man även lyckades med i finalen. Torres blev stor hjälte genom sitt segermål och Spanien var Europamästare för andra gången genom tiderna. David Villa vann skytteligan med sina fyra mål.

44 års väntan var över, Spaniens första och enda titel togs 1964 på hemmaplan. Att kunna vinna igen skulle betyda oerhört mycket i kommande VM-kval och slutspel. Engelska ”The Times” skrev följande efter finalsegern mot Tyskland: ”Spöken begravdes i Wien. Spöken av män i röda tröjor, med misslyckandets smärta i ögonen, som har kommit till turneringar som de här som hjältar och sedan lämnat dem reducerade, förlöjligade och oälskade”. Danska ”Ekstrabladet” spann vidare med sin tolkning av finalen: ”Tyskarna vinner alltid till sist och Spanien förlorar alltid i stora mästerskap. Nu är det dags att köra en påle genom hjärtat på dessa fördomar, eftersom Spanien mer eller mindre spelade Tyskland av banan”.

I segerfirandet av EM-guldet knöt Sergio Ramos en andalusisk flagga runt midjan och tog på sig en tröja med en bild på sin avlidne vän Antonio Puerta. Att i segerns stund ägna sina tankar och visa vördnad på detta sätt är oerhört vackert. En liknande gest skulle komma att bli mer omtalad två år senare…

Minnen: Sammandrag av finalen mot Tyskland. Målen från Sverige-Spanien i gruppspelet. Straffdramat mot Italien.


VM 2010



Spanien kom till slutspelet som en av favoriterna att vinna turneringen. Så skulle det även bli även om det till en början gick lite trögt. Chile, Schweiz och Honduras ingick i Spaniens grupp och La Selección öppnade mot Schweiz. En enkel seger för Spanien trodde de flesta men det lilla alplandet ville annorlunda och vann med 1-0. Match nummer två spelades mot Honduras och Villa stod för matchens båda mål. Sista gruppspelsmatchen blev en måstematch mot Chile som hade tagit full pott mot de båda andra lagen i gruppen. Matchen slutade 2-1 till Spanien som därmed vann gruppen på sex poäng.

I åttondelsfinalen ställdes Spanien mot grannlandet Portugal och vi hade en stormatch att vänta. Portugiserna var segervissa då spanjorerna inte riktigt såg ut som tidigare. Det blev dock förlust för portugiserna efter ett mål av Villa. Spanien vidare till kvartsfinal där Paraguay väntade. Återigen vann Spanien med 1-0 efter mål av Villa.

I semifinalen väntade 2008års finalmotståndare Tyskland. Tyskarna var ute efter revansch och såg riktigt bra ut. De hade slagit ut England (4-1) och Argentina (4-0) men den spanska defensiven höll nollan för tredje matchen i rad och vann med 1-0 än en gång, denna gång stod Puyol för målet.

Finalen spelades mot Holland. Spanien hade aldrig varit i VM-final men för Holland var detta tredje gången. Dock hade man förlorat de två tidigare. Århundradets match för Spaniens del som slutade 0-0 och Spanien hade hållit nollat i alla matcher i finalomgångarna. Matchen gick till förlängning och endast fyra minuter från straffläggning gjorde Iniesta mål, ett mål som betydde att Spanien inte bara var regerande Europamästare utan även Världsmästare.

Efter målet drog Iniesta av sig tröjan för att visa Världen en hyllning till den nyligen avlidne Dani Jarque. På en vit tröja hade han skrivit ”Dani Jarque siempre con nosotros” och för den texten har Iniesta fått stående ovationer var han än har spelat. Senast mot just Espanyol som var Jarques klubb där fansen till och med hade Espanyoltröjor med Iniestas namn tryckt på. Underbart att se sådana scener i ett derby.

Spanien vann först EM för att sedan även vinna VM två år senare vilket inget annat land någonsin klarat av. Frankrike lyckades dock göra tvärtom 1998-2000. Den vinnarkultur som råder i Spanien spelar självklart in. Att man går in med en tro att det är möjligt. Denna ”nya” generation med spanska vinnare i olika sporter smittar av sig på ett positivt sätt. Kanske får vi uppleva fler EM eller VM-guld av Spanien inom en snar framtid.

Minnen: Iniestas mål mot Holland i VM-finalen. De Jongs karatespark på Alonso.

Tränare: Luis Aragonéz (2008) och Vicente del Bosque (2010)

Stjärnspelare: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Iniesta, Xavi, Alonso, Busquets, Senna, Fabregas, Silva, Navas, Mata, Arbeloa, Marchena. Llorente, Pedro, Villa, Torres

Meriter:
Europamästerskapet 2008
Världsmästerskapet 2010

Jens Kassnert@JensKassnert2010-12-24 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien