Spanienredaktionens Julkalender #5

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#5 - Deportivo Alavés 2000/2001

Matchens näst sista minut. Alavés har hörna och flyttar fram hela laget. Det är UEFA-cupfinal mot Liverpool och man ligger under med uddamålet. Hörnan slås och den går högt mot främre stolpen. Jordi Cruyff hoppar upp och får bollen perfekt på pannan. Smack! Stenhårt går bollen i nätmaskorna bakom Westerveld i Liverpools mål. 4-4 och förlängning väntar….

Säsongen 2000/2001 var den absolut mest händelserika för baskiska Alavés. Utan tvekan. Som en pigg uppstickare hade man inte bara tagit sig upp till Primeran utan också kvalificerat sig för UEFA-cupen. Där gjorde man rent hus. Efter totalt 4-3 mot turkiska Gaziantespor väntade ett norska Lilleström. Ett lag man besegrade med totalt 5-3. Bara det en framgång för ett lag som aldrig spelat i Europa förut.
Sedan fortsatte det roliga. 4-2 mot Rosenborg och 5-3 på Inter var stora skrällar mot etablerade Europalag och resan bara fortsatte med kvarstfinaler där fyra spanska lag fanns med bland de åtta bästa.
För Alavés del blev det en helspansk kvartsfinal mot Rayo Vallecano. Där gick man vidare med totalt 4-2 i matcher och ställdes mot Kaiserslautern i semifinalen. Och trodde man att nu fick det räcka fick man snabbt långnäsa. I den första matchen besegrade Alavés tyskarna med 5-1 och i den andra 4-1. Alltså totalt hela 9-1 i en semifinal i UEFA-cupen! I finalen väntade Liverpool.

Engelsmännen var naturligtvis favoriter men Alavés hade också ingjutit en hel del respekt. Jordi Cruyff, son till Johann, och Javi Moreno hade imponerat stort med många mål och Liverpools försvar var redo. Däremot hade Alavés defensiva problem. Avstängningar fick tränare Esnal att ta beslutet att ändra spelsystem. Efter att ha spelat 4-4-2 under hela turneringen fegade baskerna ut och startade inte bara matchen i nya specialtryckta tröjor utan också med en 4-5-1-uppställning.
Reaktionen lät inte vänta på sig när de vid systemet ovana Alavésspelarna släppte två bollar bakom sig efter endast en kvart. Esnal fick panik och bytte ut norske Dan Eggen och satte in den betydligt mer offensive Iván Alonso för att återgå till 4-4-2 igen. Men då var det för sent. Trodde man.
Inhoppare Alonso satte 2-1 ganska tidigt men sedan satte McAllister 3-1 för Liverpool och ridå igen och halvtid. Men vilka andra 45 minuter vi skulle få se!
3-2 kom efter tre minuters spel genom Javi Moreno. Och tre minuter efter det gjorde samme Moreno 3-3 på frispark. Alavés hade hämtat sig och var i kapp och sex mål i en Europafinal. Men det slutade inte med det.
En kvart från slutet satte Robbie Fowler 4-3 och alla trodde det var klart. Igen. Men resten kan ni. Jordi Cruyff kvitterade på hörna och matchen gick till förlängning efter 4-4!
Till slut kunde Liverpool avgöra en gång för alla och Alavés orkade inte resa sig igen. 5-4, Liverpool mästare och nio mål men det var Alavés tårar som hela världen hyllade i efterhand. Liverpoolspelarna skrek av glädje och utmattning och efter matchen sa engelsmännen att Alavés var lika mycket vinnare som de själva. En fantastisk match!
Säsongen efter spelade Alavés i UEFA-cupen igen men åkte snabbt ute både den och La Liga. Idag huserar baskerna i Segunda B och publiken på Estadio Mendizorrotza kan bara drömma sig tio år tillbaka och njuta om de för ett ögonblick skulle vara missnöjda med det.

Minne: Utan tvekan finalen mot Liverpool 2001. En match där Liverpool hade ledningen med 2-0, 3-1 och 4-3 men ändå inte kunde avgöra förrän efter extratid. Spanjorerna kämpade heroiskt och var värda ett bättre öde.

Tränare: José Manuél Esnal
Stjärnspelare: Jordi Cruyff, Javi Moreno, Iván Alonso, Cosmin Contra, Dan Eggen, Martín Astudillo, Kike.
Meriter: Tvåa i UEFA-cupen 2001