Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #8

Spanienredaktionens Julkalender #8

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

Real Betis 2005-2006

Minut 27 på Ruiz de Lopera, Capi passar en boll långt in i straffområdet. Bollen går förbi en spelare från vardera lagen och nästintill friställer Dani som kan skjuta in bollen bakom Petr Cech. Som ni kanske redan räknat ut handlar det om matchen mellan Real Betis och Chelsea i Champions League 2005.



Real Betis firar Copa del Reysegern 2005


Målet innebar 1-0 till Betis, ett resultat som stod sig matchen ut och Real Betis hade stått för en riktig skräll. Betis hade under en period gått dåligt och matchen mot Mourinhos Chelsea på hemmaplan var en måstematch om man skulle hålla liv i Champions Leaguedrömmen. Betis slog ut Monaco i tredje kvalrundan med sammanlagt 3-2 för att bli lottade mot Liverpool, Chelsea och Anderlecht. Detta var på den tiden då grupperna inte seedades så att lag från samma nation inte kunde hamna i samma grupp. Betis förlorade först hemma mot Liverpool som senare vann gruppen. Därefter vann de borta mot Anderlecht för att sedan bli utspelade borta mot Chelsea.
 
I ligan hade Betis precis åkt på en 2-0 förlust hemma mot Real Madrid och låg på en sjuttonde plats i ligan. En oväntad placering för klubben som säsongen innan kom fyra i ligan samt vann Copa del Rey. Betis bästa säsong på evigheter. Klubben har bara vunnit ligan en gång på 30-talet och cupen en gång, det var 1977. Att komma fyra och kvalificera sig till Champions League var en dröm för många Beticos, att dessutom ta hem cupen var mycket speciellt.

Så Betis stod inför en tuff uppgift men inför matchen uttalade sig Oliveira att det inte var en omöjlighet att vinna över Chelsea och så rätt han fick. Segern innebar att man endast låg en poäng efter Chelsea och hoppet levde återigen för de grönvita. Denna seger rankas än idag som en av de bästa vinsterna i klubben, den och Copa del Rey finalen mot Osasuna där man segrade med 2-1 efter fölängning.

Nästa match var mot Liverpool borta på Anfield, ingen lätt uppgift det heller. Betis gör en godkänd match och spelar 0-0, ett resultat många lag skulle vara nöjda med men denna gång betydde det att Betis inte kunde ta sig vidare till sextondelsfinalerna i Champions League.
Istället blev det sextondelsfinal i UEFA-cupen där man tog sig vidare efter förlängning mot AZ Alkmaar. I åttondelsfinalen lottades klubben mot Steaua Bukarest där denna Europasaga tog slut. Efter att ha spelat 0-0 borta kändes det som om det skulle kunna gå vägen även i åttondelen men Betis gör en blek insats och förlorar med 3-0 på hemmaplan och ”EuroBetis” äventyr slocknar.

Det var precis där allt gick snett. Säsongen kunde ha räddats vid ett längre Europaäventyr då spelet i ligan inte gladde någon grönvit supporter. Och det skulle klubben bli varse om. Missnöje ventilerades både på match och på träningen. Real Betis ledning beslutade sig för att hålla ett krismöte. Inte bara för att supportrarna gnällde utan viktiga punkter stod på agendan. Ägaren Ruiz Manuell Lopera ville sälja delar av klubben och frågan ställdes om han ens ville ha kvar äganderollen då hans presidentstol hade gapat tom ett antal matcher. Samt hur länge Serra Ferrar skulle få vara kvar som tränare skulle också diskuteras.

Vi ska inte gräva ned oss mer i detta utan lämnar det med att säga att klubben återhämtade sig inte och laget placerade sig på den nedre halvan ett par säsonger för att tillslut åka ned till Segundan där de fortfarande håller till.


Minne: Matchen mot Chelsea och Dani’s mål som avgjorde Copa del Rey i förlängningen.

Tränare: Serra Ferrar

Stjärnspelare: Denilson, Joaquin, Dani, Oliveira, Juanito, Rivera, Edu, Varela

Meriter:
Fyra i ligan 2005
Oliveira vann skytteligan 
Copa del Reymästare 2005
Champions Leaguespel 2005/2006.

Jens Kassnert@JensKassnert2010-12-08 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien