Lagbanner
Spanienredaktionens Julkalender #9

Spanienredaktionens Julkalender #9

Spanienredaktionens Robert Johansson, Nina Ljung Fredman, Daniel Jacobsson och Jens Kassnert firar in julen med att i en julkalender orankat påtala några av de bästa lagen som någonsin ställts på benen i den spanska ligan.

#9 Real Madrid - Quinta del Buitre

Förlängning. Semifinal i UEFA-cupen 1986. Hugo Sánchez får en stickare av Butragueño och har fritt skottläge. Men istället för att skjuta och gå för sitt tredje mål passar mexicanen till vänster där Santillana kommer rusande. I öppet mål slår spanjoren in 5-1 och Real Madrid har vänt ett underläge med 3-1 från matchen i Milano. Mycket tack vare den gudabenådade kvintetten med Emilio Butragueño i spetsen. Därmed var Real Madrid kvalificerade för sin andra raka UEFA-final. Nu mot FC Köln...



Under hela 80-talet, framför allt den senare halvan så dominerade Real Madrid den inhemska fotbollen. Med anmärkningsvärda Quinta del Buitre i form av Emilio -El Buitre- Butragueño, Michel, Martin Vazques, Manolo Sanchis och Miguel Pardeza besegrade man det mesta som kom i deras väg. Quinta del Buitre var stommen i laget och uppkallat efter Butragueño. Tillsammans och kryddat med spelare som Hugo Sanchez och Bernd Schuster vann de ligan fem år i rad mellan 86-90 (Pardezo lämnade Real 86) och UEFA-cupen två gånger. Det enda smolket i glädjebägaren var att man under den här perioden aldrig lyckades vinna Europacupen (dåvarande CL).
Samtliga i Quinta del Buitre spelade också ihop i spanska landslaget (precis som stommen i Barca gör idag) under VM i Italien 1990. Idag är tre av herrarna fortfarande framstående i Spanien. Butragueño är Klubbdirektör Real Madrid, Michel coach i Getafe och Manolo Sanchis krönikör i Marca.

Minne: Givetvis de fem raka ligagulden men också de stora spelet framför allt Butragueño och Michel visade upp. Så också i landslaget. Se en hyllning till de fem här.

Tränare: Beenhakker/Toschak/Alfredo di Stéfano/Camacho
Stjärnspelare: Emilio Butragueño, Michel, Martin Vazquez, Manolo Sanchis, Miguel Pardeza, Hugo Sánchez, Oscar Ruggeri, Bernd Schuster, Jorge Valdano
Meriter: Två UEFA-cupsegrar 85-86 och fem raka ligaguld 86-90.


Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-12-09 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien