Lagbanner

Spanienredaktionens Nyårskarameller - Jens A-Ö. Året 2010 i Spanien

Spanienred summerar året som gått med en lista A-Ö. Jens Kassnert publicerar en lista om 2010, blandat smått och gott med allt från våren och avlsutningen av den säsongen till hösten och den pågående säsongen.

AAtlético Madrids upp och nersäsong 09-10. Klubben startade oerhört svagt för att sedan vinna Europa League och komma tvåa i Copa del Rey. Under hösten 2010 har Atlético spelat mycket bra i ligan.

B Barcelona vann ligan före Real Madrid. Man fortsätter att gå som tåget denna säsong med.

CCopa del Rey. Final mellan Atlético Madrid och Sevilla. Sevilla vann cupen med 2-0 inför ett nästintill fullsatt Camp Nou.

DDavid Villa lämnar Valencia för Barcelona. Villa spelade 166 matcher och gjorde 108 mål för Valencia på fem säsonger. I Barcelona började det mycket trögt för anfallaren, nu är han varm i kläderna och leverar igen.

EEl Clásico, Barcelona vann sitt fjärde och sedan femte raka El Clásico vilket är rekord lagen emellan. Den senaste matchen var en fröjd för ögat och fotboll i absoluta världsklass visades upp. Denna match spelades på en måndag då det var val i katalonien på den tänkta matchdagen.

FForlan. Atlético Madrids uruguanska landslagsman fick ta emot FIFAs golden ball för sin insats i VM. Dessutom avgjorde han Europa League. Hade det trögt efter VM men verkar har hittat formen igen.

GGetafe spelade till sig en fin ligaplacering som räckte till klubbens första Europa Leaguespel.

HHatt. Sevillapresidentens hatt var ett hett samtalsämne under hela våren i Copa del Rey. Han hade den på sig på varje cupmatch eftersom den bringade lycka till laget. Samtliga Sevillafans som tog sig till finalen fick en hatt från presidenten. Och lyckan höll i sig turneringen igenom.

IInramning. Allt fler supportrar sjunger upp. För tillfället finns det ett par riktigt bra klackar som skapar underbar stämning på arenorna.

JJoseba Etxeberrias avskedsmatch spelades mellan Athletic Bilbaos a-lag och ett lag av klubbens ungdomar innehållande c:a 200 spelare. Underbara scener på t ex hörnor där samtliga spelare befann sig i straffområdet.

KKapten. Raul, den store kaptenen, lämnar Real Madrid och den spanska fotbollen för Tyskland. Spanien blir en profil fattigare.

LLionel Messi vann skytteligan 09-10 med sina 34 mål. Under hösten drar han och Ronaldo jämt om titeln denna säsong.

MMourinho. Den portugisiske tränaren blev klar för Real Madrid. Champions Leagueguldet med Inter blev hans avsked med den italienska klubben, perfekt avslut. Hans kommentarer och psykkrig är av en annan värld.

NNykomlingarna Hércules bortaslog Barcelona vilket var mycket otippat. Ibland segrar David över Goliat.

OOrdtvist med stora proportioner. Mourinho och Preciado hade lite meningsskiljaktigheter som slutade med att den sistnämnde greppade sina nötter och kastade en flaska på Real Madrids buss som vilken frustrerad demostrant som helst.

PPoängrekord, Barcelonas 99 poäng på en säsong är rekord för ligan. Inget annat lag har någonsin tagit så många poäng.

QQuique Sanchez Flores. En av de tränare som klär sig bäst. Tillsammans med Pep och Mou som alltid har haft rätt stil.

RReal Sociedad, Hércules och Levante tog klivet upp från Segunda till Primera.

SSträng? Eduardo Iturralde González slog rekord i flest utdelade gula kort på en domarkarriär under våren. Vi vet alla hur han brukar vifta med kortleken, ibland mycket konstiga varningar dessutom.

TTV4sport gjorde sina sista sändningar av La Liga. Rättigheterna såldes till Canal+ som numer sänder matcher på sina många olika kanaler.
 
UUtan hjärta stannar livet. Spanien har haft flera fall av spelare med hjärtproblem. Ruben de la Reds avsked var sorgligt att se, dock bra att han blir kvar inom fotbollen och överlever. Samma med Sergio Sanchez som har opererats och kommer tillbaks till våren. Skönt att det inte alltid slutar med tragedi.

VVillareals president Fernando Roig fortsätter att ta hand om supportrarna. Säsongskortsinnehavarna som är arbetslösa får förnya sina kort för € 0. Givmilt.

XXerez, Tenerife och Valladolid degraderas till Segundan.

YYeste. Ytterligare en ikon lämnar Spanien. Dubai och oljepengar lockade.

ZZlatan kom inte överens med Guardiola. Det slutade med att Zlatan lämnade La liga efter bara en säsong för AC Milan. 

ÅÅrets mål. I alla fall ett av de snyggaste är Dudas mål i matchen mellan Athletic och Málaga.

ÄÄven Guti och Squillaci kom att lämna Spanien.

ÖÖzil, Khedira, Kennedy, Rosenberg, Carvalho, Di Maria och Trezeguet är några spelare som inför denna säsong spelar i Spanien.
  

Jens Kassnert@JensKassnert2010-12-31 12:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien