Spanska EM-bloggen: Spansk fördel historiskt sett
Semifinaldags. España - Portugal! Tittarna har redan vunnit den första matchen när Portugal generöst nog valde att spela i sitt andraställ.
Alltför att slippa Spaniens groteska blaskblåa varianter. Vad annars kan anledningen vara?
Senast lagen möttes slutade tillställningen 4-0 till Portugal sedan Carlos Martins, Helder Postiga x2 och Hugo Almeida gjort målen i Lissabon. Detta som en passionerad revansch för spaniens uddamålsseger (1-0) i VM i Sydafrika 2010. Men lagen har också mött varandra fler gånger:
Närmare bestämt 34 gånger fördelat på
16 spanska segrar
12 oavgjorda matcher
6 portugisiska segrar
Stor spanska fördel över lillebror alltså. MEN. Ser vi istället på de fem senaste matcherna ser det ut som följande.
2010 Portugal - Spanien 4-0
2010 Portugal - Spanien 0-1 (VM)
2004 Portugal - Spanien 1-0
2003 Portugal - Spanien 0-3
2002 Spanien - Portugal 1-1
Betydligt jämnare alltså. 2-1-2 och genast blev det mer ovisst va? Med en Cristiano Ronaldo i toppform, en seger med 4-0 i ryggen och derbykänslor kommer del Bosques doble pivotes och falso nueve få bekänna färg ordentligt.
I slutändan har del alltid ordnat upp sig för la roja men den här gången kommer det bli tufft, mycket tufft.
***
Portugal har spelat fem mästerskapssemifinaler tidigare men bara vunnit en (2004). Spanien har spelat fyra och vunnit samtliga (1964, 1984, 2008, 2010)
***
Veckans snackis är huruvida Spanien spelar tråkigt eller inte. Likadant är det i ligan då Barcelona anklagas för samma sak. Jag har redan gett min syn på saken och väljer istället att vända på resonemanget.
Det heter ju att La Liga är så ojämn och att det bara finns två lag, är det då likadant med EM när Spanien gör likadant? Det vill säga, vinner sina matcher utan att förta sig.
På något sätt förväntas Spanien inte bara vinna utan också göra det överlägset målmässigt. Helst ska spanjorerna riskera en ledning genom att huvudlöst kasta sig in i motståndarnas försvar för att göra två-tre-fyra-fem mål för att vara värdiga vinnare/mästare. Eller? Kanske räcker det att "bara" göra ett mål mer än motståndaren, eller gäller det bara för Sverige?
Att Spanien vunnit i stort sett varenda mästerskapsmatch, Schweiz undantaget, sedan 2008 tyder väl med "Barcelonalogik" på att det bara finns ett lag i Europa...ja världen? De andra lagen är ju inte bra nog att vinna, alltså finns det inga andra. Sätter vi upp landslagen i en mästerskapstabell de tre senaste mästerskapen så måste det vara La Ligaklass på den.
Jag överdriver naturligtvis men visst finns det en liten likhet. Att Tyskland vinner över Italien som i sin tur vinner över England, och så vidare, är ju ungefär detsamma som att Deportivo besegrar Betis som bemästrar Valencia osv. Inga av dem når i slutändan på Spanien eller Barca/Real.
Därmed inte sagt att Spanien vinner EM men allt är inte alltid så glasklart som man kan tro. Många tenderar tänka för mycket med hjärtat än hjärnan, och jag är glad att svensk media denna gången tar Spaniens parti. Det brukar ju annars vara helt okej att Chelsea grisar sig till en titel i Champions Leauge. "Det är ju det spelet går ut på..."
***
EM nästa gång går av stapeln i Frankrike 2016 och ska då innehålla åtta lag till om jag förstått det hela rätt. Alltså 24 lag istället för 16.
Det är ju kul på så sätt att mästerskapet blir större, får fler matcher och pågår längre tid. Men det är också allt.
Varför i hela fridens dar ska åtta lag till med? Och vilka? Av de som inte deltar i årets EM kan jag räkna upp kanske tre som jag tycker kunde plats, men åtta?
Är det bra för bredden eller urvattnar det inte bara EM? Jag skulle kunna tänka mig Serbien, Bosnien och Turkiet som en extra krydda till Polen/Ukraina men om vi också kastar in Norge, Belgien, Skottland, Rumänien och Schweiz - gör det verkligen någon skillnad?
En annan sak är EM-kvalet. Går två lag från varje grupp direkt till EM då? Och alla treor kvalar mot varandra? Inte så mycket spänning då va?
Bara lite funderingar...
***
UEFA säger att EM denna gång gått till historien som det EM som sålt mest biljetter. Jag säger som Olof Lundh, har de då räknat med att arenorna är större än i Österrike och Schweiz och att det inte är många fans som besökt mästerskapet? 2008 var beläggningen på arenorna 100% och det kan jag med säkerhet säga att det inte är 2012.
UEFA vet naturligtvis om detta men så är det ju med statistik. Man kan vinkla den som man vill...
***
Till sist - en passning till Jens. Vad ska du göra när EM är slut?
Jo, du ska kolla OS så klart! Spanska U21 kan och kommer göra stordåd.
Mer om det inom en snar framtid...