Lagbanner
Timmar till El Clásico - Såhär säger de inblandade redaktörerna
Matchernas match närmar sig...

Timmar till El Clásico - Såhär säger de inblandade redaktörerna

Barcelonas Mattias Klint och Real Madrids Joakim Broberg svarar på frågor inför supermötet

Hur är era tankar inför matchen? Matchen är ju inte bara el clásico utan också kampen om ettan och tvåan i tabellen där vinnaren tar kommandot om ligan.

Mattias:
-
Spanska ligan har ju mer och mer utkristaliserat sig till en duell mellan Barcelona och Madrid där varje poängförlust är dyrbar i slutändan. Ifjol plockade marängerna 96 poäng om jag inte är ute och cyklar, men kom ändå tvåa i ligan. De förlorade de båda klassikermatcherna och därmed också ligan. Det är ju lite småtråkigt att det är så måste jag villigt erkänna. Om nu scenariot varit det omvända. I våras när pokalen lyftes var det däremot hur kul som helst.
Om nu Barcelona hypotetiskt skulle förlora matchen ser jag ändå det som ganska troligt att Madrid kommer tappa poäng innan årsskiftet. Deras spelschema har varit tämligen enkelt så här långt och det är snarare de än Barcelona som måste bevisa något.


Joakim:
-
Tankarna är många och blandade. Det går inte att komma ifrån betydelsen av en seger på Camp Nou, både för att göra upp med historien från de senaste säsongerna där en vinst i den bästa av världar kan markera ett trendbrott på samma sätt som när Barca inledde sin moderna guldålder genom segern på Bernabeu hösten 04, men framförallt för att skapa sig lite av ett momentum i ligan. Det senare har dock en baksida också då det på många håll utmålas som en direkt final redan nu den 29 november och ni som läst mig tidigare vet att jag starkt motsätter mig utpekandet av La Liga som ett tvålagsrace. Real Madrid och Barcelona kommer komma in i svackor och de har båda ett koppel med svåra bortamatcher under säsongen och kommer tappa poäng förr eller senare. Samtidigt som man lätt rycks med i den sedvanliga retoriken om den "största och bästa klassikern någonsin" så vill en del av mig också bromsa lite och betona hur det fortfarande bara kommer delas ut tre poäng vid seger och en fyrapoängsledning i november är ju bara löjligt att benämna ett guldryck. 

***
Årets el clásico har ju målats upp som en kamp mellan Leo Messi och Cristiano Ronaldo. Är det en rättvis bild av Barcelona - Real Madrid anno 2010?

Mattias:
-
Givetvis inte, utan det är 22 man (torrt svar) som gör upp på planen och vare sig Messi eller Ronaldo hade kunnat gå in och prestera på deras höga nivå utan tio lagkamrater som de backas upp av. Samtidigt är det ju onekligen svårt att argumentera bort det faktum att de båda står för merparten av de avgörande prestationerna i respektive lag så man är inte helt ute och cyklar om man nu enbart vill hävda att matchen är en duell mellan de två.

Joakim:
-
Naturligtvis inte. En uppblåst grej som jag tror att gemene man bryr sig väldigt lite om när det kommer till kritan. De har liknande roller i sina lag och är givetvis nyckelspelare när det kommer till att göra skillnad på den offensiva tredjedelen. Men med ett antal klassiker i bakhuvudet vet jag hur mittfältet mer eller mindre alltid avgör de här matcherna och hur nyckeln till att slå Barcelona inte på något sätt kan koncentreras till att plocka bort Leo Messi. Xavi och Iniesta är och förblir ryggraden i Barcelonas spel och jag är helt övertygad om att Mourinhos matchplan handlar om ett packat mittfält med intensivt press-spel. Den inbördes duellen Ronaldo/Messi har egentligen en väldigt underordnad roll i det här men självklart är de lågoddsare som matchvinnare när vi summerar det hela.


***
Madrid har ju inte vunnit på Camp Nou på några säsonger. Vilka chanser har marängerna att göra det nu?

Mattias:
-
Så himla längesen är det väl ändå inte? Julio Baptistas snedträff sitter ändå hyfsat färskt på näthinnan. Men då hade inte Barcelona blivit den lagmaskin man blivit idag. Oavsett om Mourinho sitter på bänken och kör sitt race tror jag inte Madrids chanser till seger ökar eller minskar nämnvärt för den sakens skull. Folk pratar om att geniet Mourinho taktiskt utmanövrerade Barcelona med sitt Inter på Camp Nou i våras, men glömmer att Bojan felaktigt fick ett mål bortdömt i slutminuterna. Man kan ju undra hur snacket hade varit om målet hade godkänts?
Åter till frågan kanske. Givetvis har Madrid chanser att vinna. Att säga något annat vore att idiotförklara sig själv. Om ni vill ha någon form av procentuell chans så sträcker jag mig till att de vita har 20-25% chans till tre poäng.


Joakim:
-
Ja, hela perioden 04-09 jobbade Real Madrid i ett ständigt underläge med en felbalanserad trupp och ständig kaos i klubben, detta samtidigt som Barcelona upplevde sin bästa epok genom tiderna. Det faller på sin egen orimlighet att Madrid skulle ha någon plusstatisk med den bakgrunden men om vi försöker oss på någon form av utvecklingskurva i styrkeförhållandena tycker jag att fjolårssäsongen var ett klart steg i rätt riktning för Los Blancos där höstmatchen mycket väl kunde ha vunnits. Matchen på Bernabeu var en relativt sömnig historia där individuella misstag ger Barcaledningen och där Madrids mittfält är oförmögna att ta tag i spelet. 
 
Real Madrid har därefter förstärkts på precis dem platserna där de stora skillnaderna fanns och på papperet är lagen mer jämna nu än på länge. Real Madrid har trots några förnedringar mot Barcelona ett grundspel som i grunden passar Barcelona ganska illa och det var längesen ett Madridlag åkte till Camp Nou och befann sig så här nära Barcelona. Därtill har vi en man vid namn Mourinho som innebär ytterligare en faktor att väga in i sammanhanget. Hans historia när det gäller att neutralisera Barcelona kombinerat med laget han nu har till förfogande borde innebära ökade chanser att skapa viss oreda för Pep och gänget imorgon. 


***
Ditt bästa el clásicominne?

Mattias:
-
Det var hösten 2000. Figo hade sommaren dessförrinnan skrivit på för rivalerna och när Luis Enrique och Simão slog in matchens båda mål på ett kokande Camp Nou kunde jag för första gången börja älska mitt lag igen snarare än att hata en föraktfull individ.
Två andra matcher som bör nämnas i sammanhanget är Ronaldinhos uppvisning på Bernabeu och 6-2 segern på samma arena ett par år senare. Det är något speciellt att plocka hem tre poäng från fiendeborgen.


Joakim:
-
Tveklöst våren 05 då jag befann mig på Bernabeu och bevittnade en 4-2-seger för Madrid. Zidane och den gamle Ronaldo var i toppslag och matchen höll grym kvalitet från början till slut. Har även ett specifikt minne och med reservation för att det nämnts tidigare så plockar jag ändå fram det igen. Det är i andra halvlek, jag och mitt sällskap har platser allra längst ned vid ena hörnflaggan där Ronaldinho får bollen vid utkanten av straffområdet efter ett överlångt inlägg från Puyol. Ronaldinho anno 2005 utmanar normalt mot alla levande ting men just den här gången uppstod ett sensationellt undantag. "Backen" som kommer ut för att möta brassen heter Zinedine Zidane, under två-tre sekunder stannar matchen upp och de båda genierna står bara och tittar på varandra. Ronaldinho släpper en enkel bakåtpassning för van Bronckhorst. Magi.

 
***
Till sist - Hur slutar matchen? Vem, om någon, blir hjälte och avgör?

Mattias:
-
Hade du frågat mig för tre-fyra veckor sedan hade jag varit betydligt mer skeptisk till Barcelonas chanser. Sedan dess tycks det som att laget har hittat tillbaka till det spel som gör laget i princip omöjligt att besegra. Innan jag avslöjar ett resultat måste man beakta det faktum att Madrid är betydligt bättre försvarsmässigt än tidigare och därav hamnar vi vid slutresultatet 2-1. Målskyttar? Givetvis gör Messi ett och Ronaldo lär väl tyvärr också sätta dit en kasse. Däremot är det en annan herre som avgör. Carles Puyol forcerar in bollen. Målgesten? Givetvis en kyss på den katalanska lagkaptensbindeln.


Joakim:
-
Vill av ren princip inte tippa resultatet i den här matchen men jag hoppas i vanlig ordning på att Higuaín kan få spela en viktig roll i de här matcherna. Den förlåtande tiden för osynlighet i stora matcher har nått sitt slut och det är dags för "Pipita" att visa att han kan göra skillnad även på högsta nivå. 



Hasta Pronto!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-29 16:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien