Lagbanner
Timmar till El Clásico - Såhär tycker media
Vad tycker media om matchen?

Timmar till El Clásico - Såhär tycker media

Svenska mediapersonligheter uttalar sig om El Clásico

1) Hur rankar du el clásico av alla världens fotbollsmatcher?
2) Bästa clásicominne?
3) Hur följer du årets match?
4) Hur slutar matchen?


*************************************
Robert Johansson, Redaktör Spanien, svenskafans:
1) - Som störst av alla. Det finns några väldigt heta matcher i världen som Boca-River, Cruz Azul - América, Rangers - Celtic, Arsenal - Tottenham, Milan - Inter och så vidare men jag tycker el clásico slår allt.

2) - Självklart den enda jag sett på plats. Camp Nou år 2000. 2-0 till Barca i ösregnet. Figos första match i Realtröjan på sin gamla hemmaarena. Oslagbart.

3) - Hemma framför tv´n med en massa fotbollsgalna vänner tillsammans med glögg, pepparkakor och skumtomtar. Men varför en måndag?

4) -
0-0 är jag rädd för med tanke på hur tillknäppt senaste mötet på Camp Nou var.

*************************************
Per Zander, Fotbollskanalen:
1) -
Störst utan tvekan, sett till intresse, kvalité och publicitet. Det finns andra matcher som är "färggladare" och vissa där traditionen väger lika tungt. Men ingen annan match väcker samma intresse hos en hel världsbefolkning, med två lag som ständigt är bland de bästa.

2) - Som helhet var Ronaldinhos show på Santiago Bernabéu en magnifik upplevelse. Framförallt för att det visade hur kunnig publiken är, och hur mogen den kan vara. Man vet när det är dags att åsidosätta rivaliteten, om än för en kort stund. Det är stort att kunna visa uppskattning för en ärkerival på det sättet.

3) - Jag har inte bestämt mig ännu. Antingen kommer jag att se den med några vänner ute på fotbollslokal. Eller också ser jag den helt enkelt hemma. I slutändan är det alltid lättare att koncentrera sig på matchen om det är lugnt. Men det är klart, det är ju inte riktigt lika kul.

4) - Förutom 0-0 skulle inget resultat förvåna mig. Jag tror däremot att det blir oavgjord med ett par mål åt varje håll.

*************************************
Johanna Frändén, Aftonbladet:
1) -
I år tycker jag inte att det är något snack. Två av Europas just nu hetaste lag, fotbollsvärldens två största affischnamn i Messi och Ronaldo och hela 13 världsmästare på planen om alla blir spelklara. Visst finns det heta derbyn med eldigare atmosfär, men det finns inget som just nu slår el Clásico i kvalitet.

2) - Det är ju svårt att slå matcher man sett på plats, så jag säger förra årets andra Clásico i Madrid då jag och kollegan Erik Niva hade platser på kortsidan på Bernabéu och förvånades över hur kul det var att följa spelet från målvaktens vinkel. Det låg också en spännande tystnad över arenan när matchen var slut.

3) - Från pressläktaren på Camp Nou i sällskap med ett hysteriskt pressuppbåd, gissar jag.

4) - 2-2

*************************************
Patrick Ekwall, Fotbollskanalen/TV4:
1) -
Den är förstås en av de absolut största med den historian och den traditionen. Ovh av matcher som inte är derbyn - och detta är ju inte det, vilket många tycks tro - så måste det var den allra största.

2) - Det får nog ändå bli det första jag såg på plats, 1996. Första matchen som Michael Laudrup kom till Nou Camp som Real-spelare. Det var väldigt speciellt på många sätt. Barca vann och jag har för mig att Kluivert var stor hjälte och att tränare Cruyff var väldigt nöjd.

3) - Framför en TV-apparat.

4) - 1-1


*************************************
Jens Fjellström, Canal+:

- Är i Barcelona. Det här kommer bli den största match jag har gjort, på klubblagsnivå.

*************************************
Daniel Eriksson, Redaktör Four Four Two Sverige
1) - Medialt är det den näst största klubblagsmatchen som finns. Bara Chammpions League-finalen är snäppet värre.

2) - Zlatans volleybomb går inte att bortse ifrån. Folk fattar nog egentligen inte hur stort det är att på egen hand avgöra El Clásico.

3) - Årets match följs med jobbpolarna framför en storbildsskärm. Stormatcher kräver bra sällskap.

4) - 2-2 efter att Ronaldo kvitterat med fem minuter kvar.


*************************************
Johan Orrenius, Expressen
1) -
Kvalitetsmässigt ser jag inte något möte som borde rankas högre. Flera spelare på planen i kväll skulle ta plats i mitt världslag. Kanske var mötet ännu mer politiskt laddat förr, men prestigemässigt är det fortfarande knivskarpt. Särskilt nu när Mourinho är med i leken igen.

2) -
Svårt. Men det jag närmast kommer att tänka på är det senaste i Madrid. Real hade fortfarande en chans att utmana om ligatiteln, och i det läget svarade Barça för en extrem styrkedemonstration. Med Xavi som planens kung.

3) -
För första gången på länge ska jag faktiskt vara ledig. Det ser jag fram emot. Har dock inte bestämt var jag kommer att se den än.

4) -
3–1 till Barcelona.

*************************************
Chris Härenstam, SVT
1) -
Svårt. Historiskt sett finns det matcher som vid olika tidpunkter har varit större, men Real och Barca är och har under lång tid varit med i världstoppen så visst är den här matchen bland de största, kanske den största.

2) - När Zlatan förra säsongen avgjorde mot Real Madrid.

3) -
Via tv:n

4) -
Det blir jämnt. Barca vinner dock med 2-1.

*************************************
Henrik Ystén, Offside
1) -
Bland de tre, fyra största. Var den hamnar beror på vilken säsong det är, vilken kamp det är i ligan, vilka spelarna är…

2) - Figos återkomst till Camp Nou, 2000, sitter fast i minnet.  Antagligen för att den så utmärkt porträtterades av min kollega Tobias Regnell i Fotbollsmagasinet Offside och jag därmed har läst om det reportaget så många gånger.

3) - Framför TV:n hemma.

4) - Är en usel tippare men jag drar till med Real-seger, 2-1.

*************************************
Hassan Alavi, bloggare Nyheter24
1) - För mig som älskar La Liga och spansk fotboll finns det ingenting större än el Clásico - vare sig om man jämför med derbymatcher eller andra tungviktsmöten. Mötet mellan Barcelona och Real Madrid är en tungviktsmatch som har alla ingredienser.

Vi har historien, hatet, passionen och den magiska atmosfären som ingen annan match har. Att se på spansk fotboll när den är som bäst, finns egentligen inget som slår det för min egen del. Att José Mourinho är tillbaka för att leda antagonisten mot sin förra klubb gör allt mycket större. Då har jag inte ens börjat prata om Pep Guardiola.

Under denna match får vi även se världens just nu hetaste spelare samtidigt på plan. Leo Messi ska göra mål för elfte matchen i rad och Cristiano Ronaldo vill fortsätta ligga i topp i skytteligan samt äntligen få göra mål på Barcelona. Det ska bli en riktigt underbar "duell" (även om de inte ställs direkt mot varandra) och det bli riktigt intressant att se vem som blir matchens spelare av dessa två.

2) - Bästa minne? Oj, det finns många att välja mellan men jag tar nog El Pasillo då jag för första gången fick se ett av lagen applådera in det andra gänget. Real Madrid kommer till Bernabéu som mästare och hyllas av värsta antagonisten Barcelona (stort av Barcelona-spelarna som agerade professionellt). Att Barcelona sedan kom tillbaka på dagen året efter och krossade marängerna är ett kvitto på hur sjuk fotboll kan vara.

3) - Årets match följer jag hemma i sällskap med ett par fans från bägge klubbar samt en Arsenal-supporter. Jag har svårt att tro att den sistnämnda kommer klädd i en Barcelona-tröja..

4) - Har hela tiden sagt att det blir 2-2 och jag får nog hålla mig till det tipset. Både Leo Messi och Cristiano Ronaldo gör två mål.

*************************************
Nu kör vi!

Robert Johanssonrobert.johansson@svenskafans.comLarsRobertJ2010-11-29 18:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien