(U-21) Kroatien – Spanien 0-3 (0-0)
Spanien är klara för sommarens EM-slutspel!

Spanien har avancerat till EM-slutspelet i Danmark i juni. Detta efter att ha vunnit med 3-0 borta mot Kroatien i den andra play-offmatchen. Första matchen spelades i fredags och Spanien vann hemma med 2-1, totalt blev det 5-1 till ”La Rojita” efter två matcher.

Återigen fick den halvskadade Canales sitta på bänken till förmån för Thiago, Den unge Barcelonaspelaren är verkligen på uppgång och kommer att bli en viktig kugge i Landslaget. Mata var också en spelare som utmärkte sig och med sina fina löpningar och dribblingar kom han runt Kroatiens försvar flera gånger.

Spanien
(4-2-3-1)
De Gea - Azpilicueta, San José, Víctor Ruiz, Domínguez (Botía, min. 90) - Ruben Pérez (Fontás, min.75), Parejo - Thiago, Mata, Adrián - Bojan (Jeffrén, min.62).

Kroatien
(4-3-2-1)
Kelava - Vida, Jozinovic (Tomecak, min.69), Perisic, Lovren - Maloca, Ademi, Badelj (Simic, min.71), Jajalo, Rakitic (Oremus, min. 14) - Vukusic.

Spanien tog kommandot i matchen och kontrollerade den första halvleken så när som på ett par gånger då Kroatien fick ett par avslut men det var aldrig riktigt farligt. Bojan, Mata och Dominguez hade alla bra chanser i den första halvleken att göra ett bortamål men Kelava stod i vägen för alla försök. Kroaterna spelade fysiskt såklart vilket även straffade sig redan i den 14:e minuten då man tvingade byta ut Rakitic efter en duell på en hörna. In kom Oremus. Den skotska domaren hade inte mycket till över för det fula spel som kroaterna spelade och lade till hela 12 minuter på matchen, 2 i första halvlek och 10 i andra halvlek.

Andra halvlek öppnades bra av Kroatien som fick till ett fint avslut som De Gea kunde lägga händerna på. Spanien visar verkligen tålamod och låter sig inte bli stressade på något sätt. Man går ju vidare vid oavgjort också. Kontroll över matchen hade man garanterat och målen skulle komma.  0-1 på en hörna efter ett mycket dåligt ingripande av den kroatiska målvakten Kelava och Dominguez kunde dundra in målet. Målet kom i den 67:e minuten.

Efter Spaniens mål satsar Kroatien allt framåt, för vad skulle man göra? Kroatien var tvunget att göra två mål för att få till en förlängning. Dock skulle Kroaternas fula spel visa ytterligare en gång. Lovren drog på sig två gula kort inom loppet av tre minuter och blev utvisad. Detta öppnade upp försvaret och Spanien kunde få in två sena mål. I den 89:e minuten kom 0-2, ett inkast som möttes av en underbar klackspark från Mata och friställde i stort sätt Adrián som skjuter in bollen i mål. Ett mål som totalt sänkte moralen hos Kroatien. Två minuter senare skulle Spanien även göra matchens tredje mål på en kontring som avslutades helt fantastiskt av Jeffren.

Dani Parejo sade att det är fantastiskt kul att spela i U-21 och han tackar alla inblandade. Han pratar även om hur ”La Rojita” har hittat sin egen väg och spelar mycket bra med en lekfull stil.

Även legendaren Fernando Hierro som idag är sportchef var mycket nöjd. ”Spanien har hittat sin spelstil och det gör mig mycket glad. Vi visste att det skulle bli svårt i Kroatien men laget spelade bra och redan i den första halvleken kunde vi gjort mål efter flera frilägen med målvakten”.  Hierro sätter fingret på vilken lyx det spanska U-21 laget har eftersom man har tillgång till spelare som Bojan, Mata, Parejo, Thiago och Adrián. ”Nu är vi i slutspelet för första gången på åtta år och det ska firas”, avslutade han.

Laget får också massor med beröm från tränaren Luis Milla. ”Vi har nått EM-slutspelet efter mycket slit och det glädjer mig att se killarna spela fotboll. Vi har byggt spelet runt mycket kärlek och det visar sig på plan. Vi är bland de åtta som gör upp om titeln och det har krävts mycket att komma hit, en elimineringsmatch är inte enkelt och nationer som Portugal, Tyskland och Frankrike lyckades inte ta sig hela vägen”.

Underbart att Spanien lyckades ta sig till slutspelet. De övriga lagen som kvalificerat sig är Danmark, som värdnation. Ukraina, efter att dem slagit ut svåra Holland. Vitryssland, efter kval mot Italien. Tjeckien som slog ut Grekland, Schweiz som krossade Sveriges drömmar, Island vann över Skotland och England klarade av Rumänien i kvalet.