Lagbanner
Estadio Nuevo Los Carmenes, 2023-09-12 20:45

Spanien - Cypern
6 - 0

Alhambra intakt efter cypriotiskt försök

Alhambra intakt efter cypriotiskt försök

La Selección vann med tennissiffror mot Cypern i Granada utan att behöva förta sig något särskilt.

På Nuevo Estadio de los Cármenes var det aldrig något snack under tisdagskvällen. Spanien gjorde precis som de brukar göra i Granada: vinna. Några återerövringsförsök av staden och regionen behövdes inte denna gång och reconquistans anhängare kunde, likt Christofer Columbus när det begav sig, titta på från sidan när La Selección pulvriserade sitt motstånd. Ett stenkast från Alhambra tog det spanska landslaget sin tredje seger på fyra matcher och har sålunda påbörjat jakten på Skottland i toppen av gruppen. Cypern? Ja, de visste vad som gällde på förhand och får nog vara nöjda med att det endast blev tennissiffror denna afton.

Inför mötet med Cypern var jag övertygad om att Luis de la Fuente skulle rotera mer i laget än han gjorde. Förbundskaptenens startelva i går var snarlik med den som körde över Georgien i Kaukasus i lördags. Noterbart är emellertid förändringarna i offensiven där landslagets framtid i form av Nico Williams och Lamine Yamal mönstrades till förmån för de hemskickade skadeavbräcken Marco Asensio och Dani Olmo.

Startelvan i sin helhet: Unai Simón; Carvajal, Laporte, Le Normand, Gayá; Gavi, Rodri, Merino; Yamal, Morata, Williams

Athletic-spelaren Williams skulle också noteras för två assist i denna match, båda i första halvlek och båda efter inspel från sin vänsterkant. Den första stöttes in distinkt av en påfyllande Gavi och den andra nickades lika distinkt in av Mikel Merino som därmed gjorde sitt första landslagsmål. Det var förstås spel mot ett mål i första halvlek men siffrorna hölls ned till 2-0 inför de entusiastiska hemmasupportrarna i Granada. I halvtid fick en storspelande Williams flytta på sig och ersattes av Villarreal-talangen Yeremy Pino som tidigare hade blixtinkallats i truppen efter de offensiva skadorna i Georgien. Även kaptenen Morata fick kliva av när Joselu fick chansen.

Spanien hade förhållandevis lite svårt att skapa de allra bästa lägena mot ett, relativt, kompakt Cypern. Ytorna fanns men det kändes som att La Selección gick lite på halvfart. Med introduktionen av Ferran Torres och Alejandro Balde i den 61:a minuten fick dock laget lite mer tryck framåt och successivt började målen att trilla in. Efter Williams två assister från vänsterkanten ville inte veteranen Dani Carvajal vara sämre från sin högerkant. Real Madrid-försvararen hittade pannan på klubbkollegan Joselu i den 70:e minuten när han nickade in 3-0 till Spanien. Tre minuter senare hittade Carvajal fram till Ferran Torres i straffområdet med en klassisk snett-inåt-bakåt-passning. De la Fuentes sista byte gjordes i den 76:e minuten när Àlex Baena fick göra landslagsdebut. Det dröjde drygt bara en minut innan Baena också gjorde sitt första landslagsmål efter en tilltrasslad situation. Ferran Torres avslutade sedan målskyttet efter att Rodris chipp över backlinjen nått honom och tennissiffrorna var bekräftade.

Spanien vann alltså med 6-0 mot Cypern och gjorde det i ärlighetens namn utan att övertyga nämnvärt. Det var förstås spel mot ett mål och historiken hemma i Granada mot Cypern var överväldigande, vilket jag diskuterade i införartikeln. La Selección gjorde det man skulle och kan nu sikta in sig på större uppgifter. Den här samlingen slutade med en målskillnad på 13-1 till Spanien på två matcher och den skjutsen framåt skadar knappast. I oktober, när landslaget ånyo samlas, tar man först emot tabellettan Skottland i Sevilla för att sedan gästa Ullevål och Haalands Norge. Det spås bli två helt andra matcher än de två man spelat i den här samlingen.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-13 12:13:55
Author

Fler artiklar om Spanien