Allt i egna händer för ett icke-imponerande Real Madrid
Kosovare Asllani var inte med i truppen mot UDG Tenerife. (Foto: Siddhart Mishra)

I helgens enda Primera Iberdrolamatch slog Real Madrid gästande UDG Tenerife med 2-0, och såg därmed till att huvudstadsklubben nu har tredjeplatsen helt i egna händer. Med sina 44 poäng är Los Blancos två bakom både tredje- och fjärdeplacerade Atlético Madrid och Tenerife - men med en match mindre spelad.

Lördagens vinst var den trettonde tagna trepoängaren på de sexton matcher som tränaren Alberto Toril lett laget i sedan spanjoren tog över - ett då tiondeplacerat - Real Madrid i november. Icke-vinsterna, tillika förlusterna, har alla tre kommit mot Barcelona - mot vilka det egentligen bara handlar om att hålla nere siffrorna så gott som möjligt. Sedan Torils ankomst har Los Blancos klättrat till en femteplats (med möjlighet att ta över tredjeplatsen) och även tagit sig vidare till slutspel i Champions League.

Det känns därför konstigt att konstatera att laget har gjort allt detta utan att imponera, men så är det. I flera av Reals senaste matcher har man fått bevittna ett tempofattigt lag utan särskilt tydliga idéer kring vad de vill åstadkomma med bollen och där det offensiva ansvaret till stor del överlämnas till individuella prestationer. Detta manifesterades inte minst i bortamötet mot Atlético Madrid, där Real stod emot en 90-minuters chanskavalkad för Atleti men trots det spelmässiga underläget stod som segrare när slutvisslan ljöd. Som i så många andra av lagets matcher togs alltså de tre poängen trots att laget inte visade upp några vinnartakter spelmässigt - vilket i sig såklart är imponerande.

Mot Tenerife var det dags igen. Utan att egentligen ha skapat några särskilt farliga målchanser, eller ha stått för något bländande spel, kunde Real Madrid gå in till halvtidsvila med en 1-0-ledning sedan Rocío lämnats helt ensam att enkelt nicka in ledningsmålet efter en hörnvariant. Den andra halvleken följde i mångt och mycket samma mönster och bjöd med några få undantag inte på mycket att hålla andan över.

Ett tidigt försök från Athenea del Castilla rensades på mållinjen av Gavira, men utöver det var det i mångt och mycket gästerna som stod för de få chanser som halvleken innehöll. Med knappt fem minuter kvar att spela var det dock hemmalaget som återigen skulle få jubla, sedan inhoppande Maite Oroz efter en fin soloprestation dubblat ledningen och fastställt slutresultatet.

Värt att notera är att Kosovare Asllani, vars kontrakt med Los Blancos går ut i sommar, inte ens var med i truppen till matchen och att någon anledning till detta inte kommunicerats av varken klubb eller spelare. I och med att det på onsdag väntar en Champions League-kvartsfinal hemma mot Barcelona får vi hoppas för både svensk och Real Madrids skull att det rörde sig om någon säkerhetsåtgärd vid mindre skada eller sjukdom, snarare än en petning - eller annan längre frånvaro.

_____________________________________________

Tidigare i veckan spelades också tre av fyra kvartsfinaler i den spanska cupen, Copa de la Reina. Tenerife slog under onsdagen Sevilla med 2-0 efter ett mål i vardera halvlek av Claire Falknor och Koko Ange N’Guessan. Under samma dag gick också Barcelona vidare till semifinal sedan de slagit Real Sociedad med 3-0 borta och målen där gjordes av Cláudia Pina och Alexia Putellas gånger två.

Under torsdagen fortsatte sedan det cupäventyr som Sporting Huelva står för. Laget som med nöd och näppe ligger ovanför nedflyttningsstrecket i ligan slog i åttondelsfinalen ut topplaget Atlético Madrid, och besegrade nu senast Madrid CFF för att ta sig till semifinal. Huelva tog ledningen efter 25 minuter genom Anita Marcos, innan Madrids skyttedrottning Geyse Ferreira kunde kvittera för hemmalaget strax före paus. Kvitteringen kom sedan att hålla i sig tills all ordinarie speltid var slut - och sånär som till att även förlängningen skulle sluta oavgjord.

På övertid i förlängningen dock, i den 122a minuten, slog Anita Marcos till igen och förde genom 2-1-målet sitt lag till semifinal, vilken kommer att spelas antingen den 25e eller 29e maj. Vilket det fjärde laget blir att ta en semifinalplats är ännu inte klart, sedan mötet mellan Levante och Real Madrid sköts upp på grund av Covidfall hos hemmalaget. När den sista kvartsfinalen ska komma att spelas är ännu inte klart men om vi ser till hur Real sett ut på sistone kan nog konstateras att de oavsett speldatum kommer att gå vidare - utan att imponera.