Asllani avslutade säsongen på topp

Barcelona fullbordade sin perfekta säsong, Atlético Madrid föll på målsnöret och Kosovare Asllani sköt Real Madrid till Champions League i vad som troligtvis var hennes sista match för klubben.

Som jag skrev inför helgens matcher i Primera Iberdrola var det egentligen bara två av dem som betydde något i denna avslutande omgång, men de betydde så att det räckte och blev över. För att inte helt ignorera resten av omgången vill jag lyfta att både Rayo Vallecano och Eibar, som redan var klara för nedflyttning, sade farväl till högstadivisionen med stil.

I Sevilla bortaslog Rayo Real Betis med 3-1 efter tre mål i den första halvleken från gästerna och på hemmaplan besegrade Eibar gästande Valencia med hela 5-1. Valencia tog ledningen redan efter en dryg kvart i den matchen men Eibar var bestämda kring att inte avsluta med en förlust framför hemmapubliken. Baskerna kvitterade i den 41a minuten och tog ledningen bara tre minuter senare, innan de kunde gå ifrån ytterligare med tre mål i den andra halvleken.

Personligen hoppas jag att båda klubbarna snart kommer upp igen till den högsta divisionen - framför allt Rayo, men tvivlar på att så blir fallet för dem - framför allt Rayo.

Så, över till de matcher med riktig betydelse och vi börjar i Madrid där Kosovare Asllani, liksom Rayo och Eibar, sade farväl på allra bästa sätt. Svenskan satte det enda målet i Real Madrids match mot Villarreal och säkrade därmed - ihop med resultatet i Barcelona - Champions League-spel för Las Blancas även till nästa säsong.

Trots att de inte hade något att spela för visade Villarreal prov på stor vilja och ambition redan från starten av matchen och Real skulle få kämpa för att få med sig de tre poängen. Gästernas Salma Paralluelo hotade Misa i Realmålet tidigt, men hemmalaget växte sig in i matchen mer och mer ju längre tiden gick.

Strax före halvtidspausen tilldelades Real en, något billig, straff efter en duell mellan Esther och Villarrealmålvakten. Asllani plockade direkt åt sig bollen och placerade sedan in den precis vid målvaktens vänstra stolpe. Reals nummer nio hade sedan en halvchans att utöka sin och lagets målskörd en kvart in i den andra halvleken, men avslutet gick rakt på Alonso i Villarrealmålet.

Närmare än så kom inget av lagen utan när domaren blåste av matchen stod det alltjämt 1-0 på resultattavlan och Las Blancas kunde därmed fira sin tredjeplats tillsammans med supportrarna på Estadio Alfredo di Stéfano.

Något firande blev det inte för grannarna Atlético Madrid, som uppe i Barcelona till slut förlorade den Champions League-plats de innehaft under så stora delar av säsongen. Det var en på förhand väldigt tuff uppgift för de rödvita, att åka till Estadio Johan Cruyff och försöka få med sig en poäng från Barcelona, och lättare blev det inte av att hemmalaget tog ledningen redan efter elva minuter.

Det var mittbacken Irene Paredes som spräckte nollan för Barcelona genom att nicka in en hörna och bara tolv minuter senare fyllde Aitana Bonmatí på till 2-0 efter en rejäl målvaktstavla från Lola Gallardo. 2-0 stod sig till pausvilan men därefter blev saker och ting än värre för gästerna. Efter en knapp kvart spelad rev van Dongen ner Hermoso i straffområdet och fick därmed både straff emot sig och sitt andra gula kort för dagen.

Straffspecialisten Lola Gallardo revanscherade sig dock från sitt tidigare misstag och räddade Alexia Putellas försök från elva meter, och ingjöt därmed lite hopp i sina medspelare. Detta hopp växte sig ännu större bara fem minuter senare då Amanda Sampedro volleysköt in en reducering i sin sista match för Atleti efter ett väldigt fint förarbete från Ajibade.

Direkt efter målet byttes Fridolina Rolfö ut och ersattes av Melanie Serrano - som på en tårfylld presskonferens tidigare meddelade att hon avslutar karriären efter säsongen. Detta inhopp blev därmed spanjorskans 517e och sista framträdande i sin barndomsklubb och det är rimligt att hon skulle hyllas för allt hon gjort för Barcelona och damfotbollen. Helt orimlig var dock idén att hon vid inhoppet skulle få en ‘guard of honor’ av båda lagen, och att Atlético alltså skulle släppa den medvind målet innebar och istället ställa upp sig för att hylla en motståndare.

Någon direkt anstormning för ett kvitteringsmål kom heller inte från Atleti utan det skulle dröja till den 90e minuten då Ajibade såg ut att vara på väg igenom men stoppades av Aitana som tilldelades matchens andra röda kort. Utvisningen var i stort sett det sista som hände i matchen och Atlético misslyckades därmed med att nå Champions League, medan Barcelona lyckades ro sin perfekta säsong i hamn med 30 av 30 vinster i ligan.

För Barcelona väntar härnäst en Champions League-final mot Lyon i Turin, lördagen den 21a maj. Barca är som bekant regerande mästare och Lyon är det lag som innehade titeln före Barcelona. Efter den finalen återstår också en semifinal i den spanska cupen mot Real Madrid och därefter, eventuellt, en final i samma turnering.

Medan Atléticos säsong slutade i moll och Reals i dur får vi alltså vänta några veckor innan det står klart till vilka toner Barcelona går på sommaruppehåll.