Asllani tillbaka när Real Madrid slog Sevilla
David Oliver Nilsson på plats i Madrid.

Med Kosovare Asllani tillbaka i truppen slog Real Madrid Sevilla med 3-1 hemma på Estadio Alfredo di Stéfano.

Med Kosovare Asllani tillbaka i truppen slog Real Madrid Sevilla med 3-1 hemma på Estadio Alfredo di Stéfano, i de vitkläddas första ligamatch 2022. Utöver Asllani fanns ytterligare nordiska inslag i hemmalaget i form av danskorna Caroline Möller, på topp, och vänsterbacken Sofie Svava, som gjorde sin debut från start.

Hemmalaget inledde matchen klart bäst och under de inledande femton minuterna var Möller nära att göra mål både en och två gånger, men utan att riktigt lyckas nå inspelen från Svava respektive Athenea del Castillo. Sevilla hade stora problem att etablera något eget spel och Real Madrid kunde flera gånger komma till farligheter genom att vinna bollen högt på gästernas planhalva.

Efter att Reals nummer sju, Olga Carmona, fått sitt skott från nära håll blockat av en uppoffrande Sevillaförsvarare efter just en sådan bollvinst, tycktes dock luften gå ur Los Blancos. Sevilla tilläts mer och mer tid med bollen och deras anfallare Jessica Martínez, som under matchens första 20 minuter varit helt isolerad i anfallet, började plötsligt få sällskap på Real Madrids planhalva av sina lagkamrater.

I den 28e minuten tystnade så också publiken på di Stéfano, då Natalia Gaitán lyckades göra 1-0 till gästerna efter en tilltrasslad situation från en hörna. Helt tyst blev det dock inte. Några platser bort från mig på pressläktaren satt nämligen en Sevillajournalist som livekommenterade matchen för radio. Utan skam skrek han ut nyheten om hur gästerna tagit ledningen, både ut i etern och ut över läktarna - till hemmapublikens… ljumna, mottagande.

Knappt hade radiojournalistens “Goooooool!” ens hunnit ta slut, dock, innan det var utjämnat. Direkt efter avspark producerade Real Madrid ett mönsteranfall, vilket ledde fram till att Maite Oroz kunde sätta dit 1-1 på volley. Madridsupportrarna lät sig nu återigen höras, men snarare än att ge utlopp för känslorna i form av jubel riktat mot planen vändes de mot, den stackars, Sevillajournalisten som överöstes med hånfulla tillrop.

Efter målen fick matchen ny energi och innan Real Madrid skulle komma att göra 2-1 hann Sevilla med att på kort tid både bränna ett friläge och slå en frispark i stolpen. Detta var dock Reals match, och 2-1-målet kom med tio minuter kvar av den första halvleken. Någon meter utanför straffområdet fick Claudia Zornoza tillräckligt med tid och rum för att kunna lägga bollen till rätta och skoningslöst dunka in ett distansskott ribba in bakom Esther Sullastres i Sevillamålet.

Under halvlekens återstående minuter borde hemmalaget ha givits möjligheten att utöka ledningen från straffpunkten då Möller fälldes, men i den situationen valde domaren (som hade långt ifrån sin bästa dag på jobbet) att istället blåsa frispark till gästerna. Reals övertag manifesterades ytterligare precis innan halvtidsvisslan ljöd, då hemmamålvakten Misa Rodríguez retfullt plockade ner ett skott från långt håll på bröstet.

Den andra halvleken definierades i mångt och mycket till stor del av märkliga avblåsningar där ingen utom domaren själv visste åt vilket håll frisparken skulle ges, vilket störde matchrytmen. Lägg därtill ett nöjt hemmalag utan större vilja att gå framåt och ett stukat bortalag utan större kvalitet för att gå framåt, och du har ett recept för en avslagen andra halvlek.

Precis så blev det också, åtminstone ända fram till den 73e minuten då Kosovare Asllani gjorde en efterlängtad återkomst till fotbollsplanen. Efter att ha missat stora delar av säsongen på grund av skada var det en spelsugen Asllani som stod i händelsernas centrum under återstoden av matchen.

Efter att ha varit på planen mindre än en minut var svenskan nära att göra 3-1 då hon sånär lyckades få en tå på ett frisparksinlägg. Ytterligare en knapp minut senare borde hon ha fått en assist efter att ha frispelat del Castillo, men ytterns avslut gick i stolpen. En stolpe skulle sedan återigen stå i vägen för Asllanis poängjakt - denna gång efter att Asllani själv rundat Sevillas målvakt, men från snäv vinkel inte lyckades få bollen över mållinjen.

“Kosse” skulle dock till slut komma att spela roll i slutresultatet då hon efter att ha överlistat Sevillaförsvarets offsidefälla sköt både en, två och tre gånger - men utan att få bollen förbi Sullastres. Den sista returen hittade dock ut till del Castillo, som med ett skott i det bortre krysset fastställde segersiffrorna till 3-1. Segern innebär att Real Madrid går upp till en sjundeplats i en väldigt Covidhackande ligatabell, där Real med 16 matcher spelade står på 26 poäng – en poäng bakom Sevilla som har spelat 19. För Los Blancos väntar härnäst en bortamatch i San Sebastián, mot ligatvåan Real Sociedad.

Tidigare under dagen hade en annan svenska gjort avtryck, då FC Barcelona slagit Real Betis med 4-0. Fridolina Rolfö fastställde den matchens slutresultat i den 66e minuten, efter att Asisat Oshola gjort ett hattrick i den första halvleken. Segern, och de fyra målen, innebär att Barcelona nu har vunnit 18 av 18 ligamatcher den här säsongen, och på dem gjort otroliga 102 mål. Hur många de släppt in? Fyra. +98 i målskillnad för katalanskorna alltså.

Real Madrids kommande motståndare, Real Sociedad, spelade också under söndagen, då de gästade Villarreal i en match som slutade 1-4. Även den matchen hade nordiska inslag, denna gång i form av finskan Sanni Fransi – vars två mål i inledningen av den andra halvleken bidrog till att La Real kunde åka hem till Baskien med tre poäng.