Lagbanner
La Esquina: Athletics supertrio och Barcelonas oväntade högerbacksalternativ

La Esquina: Athletics supertrio och Barcelonas oväntade högerbacksalternativ

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Athletic Bilbao har en av hela ligans bredaste mittbacksuppsättningar så det lyftes inte överdrivet på ögonbrynen när coach Gaizka Garitano gick över från sin vanliga formation med två mittbackar till en tre-/fembackslinje inför mötet med Real Madrid förra helgen för att kunna inkludera Iñigo Martínez, Yeray Álvarez OCH Unai Nuñez. Nivån på den trion i förhållande till kvalitén Athletic befunnit sig på sista åren (inte kommit topp fyra sedan 13/14 och de är garanterat topp fyra material) är hög och det syns inte minst på meritlistan där två av tre (Iñigo Martínez och Unai Nuñez) har gjort A-kamper för Spanien medan den sista (Yeray) varit en av hela ligans bästa på sin position denna säsong. Det ska också sägas att 5-3-2:an med ytterbackar i framskjutna positioner, två fyrtorn i Kodro och Raúl García längre fram och en vindsnabb Iñaki Williams i djupet passar baskernas raka fotboll perfekt på pappret. Det gynnar helt enkelt väldigt många i den truppen.

Helgens match då?

Ja, om det stundtals såg darrigt ut mot Real på Santiago Bernabéu så var det betydligt bättre när Sevilla stod för motståndet i fredags, 1-1 skrevs slutresultatet till och alla där bak skötte sig med bravur, som de så ofta gör. Yeray var enligt undertecknad matchens spelare och det rimmar bra med hela hans säsong som varit stundtals dominant. 24-åringen håller på att växa ut till något riktigt stort.

*****

Atlético Madrid är som vanligt stabila bakåt men framåt hackar det betänkligt, vilket 22 mål på 19 matcher minst sagt vittnar om. Alvaro Morata har väl varit någorlunda lyckad produktionsmässigt med sju mål och en assist samt att han kommer till väldigt mycket lägen, tyvärr missar han också en hel del plus att han stundtals ser extremt klumpig ut i spelet och det är oftare än sällan han kastar bort anfall med en dålig touch. João Félix? Lång startsträcka. Diego Costa? Skadad och slut.

Med denna ganska deppiga uppsättning har helt plötsligt spelaren som skulle lämna för Milan i somras, Ángel Correa, återuppstått och framstår nu som den bästa och mest formstarka av Diego Simeones offensiva alternativ. 23-åringen har totalt tre mål och fem assist vilket ger han ett snitt på 0.88 mål/assist var 90:e minut vilket är mycket bra generellt sett och utan tvekan bäst i Atlético. Hans underliggande statistik med expected goals/assist och så vidare är även de i samma trakter så att det skulle röra sig om någon turlig ”hot streak” kan vi glömma, han är helt enkelt väldigt bra just nu och bör få fortsatt förtroende framöver.

Correa har alltid vart upphaussad men är det nu det lossnar på riktigt? Det börjar i alla fall hända någonting kring argentinaren.

*****

Jan Oblak. Sensationell mot Levante, som vanligt. Otvivelaktigt topp 3 i världen tillsammans med Ter Stegen och Alisson.

*****

Barcelona stod för en av säsongens sämsta insatser i derbyt mot Espanyol och deras första halvlek kommer jag att döma ut som just DET sämsta jag sett Barça producera sedan augusti. Det var värdelöst rakt igenom. Bytet Vidal > Rakitic i halvtid gjorde skillnad och det var tur för katalanernas skull att Valverde fixade hans initiala elva som var oerhört platt och planlös. Vad ville han med den?

Frenkie de Jong stjälpte dock Barça i och med sitt hjärnsläpp och Valverde var då ännu mer givmild och tog ut Griezmann, den enda i forwardstrion som faktiskt tar något form av defensivt ansvar. Suárez och Messi är fripassagerare utan boll. Att spela båda dem 11v11 är riskfyllt, att göra det 10v11 är korkat och mer eller mindre en direktbiljett till segern för motståndarna för du kan inte offra två spelare när du har nio utespelare och då rent krasst spela 7v10.

Espanyol kan endast skylla sig själva som inte utnyttjade den situationen bättre och ”bara” fick med sig 2-2.

*****

Real Betis Emerson kom till Spanien från Atletico Mineiro i januari 2019 under ganska uppmärksammade omständigheter då det handlade om något så ovanligt som en form av delägarskap mellan Real Betis och Barcelona. €12.7 miljoner kostade den då 19-åriga högerbacken där klubbarna stod för halva övergångssumman var och i praktiken innebär att brassen ska spela i Betis fram till sommaren 2021 då Barça har möjlighet att köpa Real Betis andel (alltså för ungefär €6 miljoner).

När han anlände var det nog inte många som trodde att han skulle leverera på ett sådant imponerande vis så snabbt som han faktiskt gjort. Han plockade en ordinarie tröja hos de grönvita och med hans tre mål och fyra assist (mest poäng av alla ytterbackar i La Liga) plus överlag bra insatser har det denna säsong börjat pratas om Emerson på riktigt. Hans framfart ligger dessutom bra i tiden då den katalanska halvan av hans ägarskap saknar en bra högerback. Sergi Roberto och Nelson Semedo i all ära men det är inget som skriker kvalité.

Frågan är nu om Emerson kan vara lösningen på högerbacksfrågan i Barcelona som varit ständigt aktuell sedan Dani Alves lämnade.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222020-01-07 12:00:14
Author

Fler artiklar om Spanien