Lagbanner
Avancemang på spel när Spanien tar emot Tyskland

Avancemang på spel när Spanien tar emot Tyskland

Grupp 4 i Nations League ska avgöras, gruppledaren Tyskland kommer på besök till Sevilla för att försvara mot ett Spanien som behöver tre poäng för att ta över stafettpinnen och kvalificera sig till utslagstuneringen nästa höst.

Spanien går in till matchen med överlag ganska knackig form där man nu kryssat båda matcherna under uppehållet samt tog en förlust mot Ukraina under det föregående uppehållet i oktober.

Formatet, som för mig fortfarande känns som ett onödigt komplext labyrint designad av en organisation som ville maximera intäkterna, mynnar alltså ut i ett fyrlagstunering som spelas nästa höst där samtliga gruppvinnarna deltar. Frankrike är redan klara för turneringen där antingen Tyskland eller Spanien kommer att göra sällskap, för Spaniens del är det enbart en vinst som gäller.

Mediasnurran har fokuserat väldigt mycket på Sergio Ramos under uppehållet. De två straffmissarna mot Schweiz hade i ett viktigare sammanhang ansetts vara totalt förödande, istället blir det nu en mindre parantes i skuggan av nyheterna kring kontraktsituationen med Real Madrid. Ramos blev även i samband med matchen mot Schweiz den europén med flest landskamper.

Samtidigt har spanjoren hunnit bli 34 år gammal, där både klubb- och landslaget försöker acceptera en framtid utan den tongivande mittbacken som med all rätt kan ses som ett av de sista fanbärarna från guldgenerationen. Ramos som var planerad för att delta i presskonferensen inför matchen bestämde sig för att avstå då han misstänkte att fokus hade tagits ifrån landslaget och istället hamnat på kontraktsförhandlingarna som tycks stå still i nuläget.

Utöver detta har det snackats en del om Luis Enriques alla rotationer och experiment. Trots att formen varit alltjämt skakig vill Enrique mena att La Roja är på väg mot rätt håll där spelet mer börjar likna hans vision. Situationen har bland annat liknats vid Luis Aragonés lag där rotiationerna avlöste varandra med en form som var väldigt skakig inför EM 2008. 

Då som nu är problemet fortfarande spetsen längst fram där Alvaro Morata nog aldrig kommer kännas som den tunga pjäsen som kan trycka ned motståndarens backlinje samtidigt som alternativen känns tunna. Den som dock imponerat både i sitt klubblag, men även nu senast med ett mål mot Schweiz var Gerard Moreno. Nog ska Villarreal stjärnan få en chans från start mot ett svårt motstånd. 

Man kan nog tycka väldigt mycket om Nations League-formatet och om det egentligen har blivit någon betydande förändring i synen på landslagsfotbollen. Spanien är dock det storlaget på kontinenten som är i störst behov av att matchas så mycket som möjligt mot toppmotstånd för att samla på sig erfarenheten och verkligen reda ut knutarna som har förföljt laget i flera år nu. Tre poäng borde ses som ett måste för det här landets mästerskapsambitioner.

Matchfakta:
Spanien - Tyskland
17 november kl. 20:45
Arena: Sevilla Olympastadium - Sevilla
TV: Cmore
Tips: 1-2

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2020-11-16 19:20:09
Author

Fler artiklar om Spanien