Lagbanner
Bråk angående spanska fotbollens vagga
Sevilla CF och militärbasens högsta ledning inviger monumentet. Recreativo de Huelva vägrade delta i ceremonin.

Bråk angående spanska fotbollens vagga

Sevilla CF, ena parten i första matchen, och Recreativo de Huelva, andra parten samt äldsta klubb i Spanien, gör bägge anspråk på att ha tagit sporten till Spanien.

Den 6 november firade Sevilla CF och flygbasen Base Aérea de Tablada en ceremoni för att minnas det som förenar bägge: den första spelade fotbollsmatchen i Spanien enligt engelska Football Associations regler. Datum var den 8 mars 1890 och motståndare var Huelva Recreation Club. En minnestavla på en piedestal av marmor åminner att Sevilla vann 2-0 på Hipódromo de Tablada, vilken idag ingår i flygbasen. Matchen spelades på historisk mark; det var här kung Fernando III av Kastilien hade läger under belägringen av Sevilla 1247 till 1248 mot morerna varefter kungen erkändes titeln San Fernando.

Från Sevilla CF deltog presidenter José Castro samt vice José María del Nido Carrasco och Gabriel Ramos. Basens högsta militära ledning deltog, generalmajoren Enrique Jesús Biosca Vázquez, samt andalusiska fotbollförbundets president Pablo Lozano Dueñas. Ceremonin var planerad till den 8 mars senast men nedstängningen av det spanska samhället på grund av coronapandemin sköt upp planerna tills i fredags.



Plakettens text lyder: "På hippodromen, innaför området som nu upptas av Aéreo de Tabladas kaserner, spelades den 8 mars 1890 den första fotbollsmatchen i Spanien mellan två klubbar: Sevilla Football Club och Huelva Recreation Club, spanska fotbollens dekan, vilken slutade med seger för Sevilla 2-0. Vi minns med detta verk, 130 år senare (1890 - 2020), pionjärerna inom fotbollen i Spanien." Recreativo de Huelva, bildat 1889, är Spaniens ännu existerande och aktiva klubb och kända som dekanen - åldermannen.

Recreativo de Huelva bjöds in till ceremonin för att ta del av akten men valde att inte ställa upp. Och det är här det blir bråk.

På klubbnivå
Real Club Recreativo de Huelva förklarar i en officiell kommuniké att klubben förklarar sig "ha nekat Sevilla CF:s inbjudan till att närvara och delta i akten". Klubben skriver:

- Vi är stolta över att bekräfta den spanska fotbollens ursprung till provinsen Huelva, och mer konkret, till Minas de Ríotinto.

På kommunnivå
Borgmästarinnan Rocío Díaz Cano i kommunen Minas de Ríotinto, i provinsen Huelva, skrev till president José Castro där hon med "ilska och irritation" meddelar Sevilla CF att första matchen "är en händelse som inte tillhör er, utan till Minas de Ríotinto".


Rocío Díaz Cano, borgmästarinna i kommunen Minas de Ríotinto.

Borgmästarinnan fortsätter:

- Ni åminner att ni spelade den första matchen i Spanien, varandes fullständigt falskt [...] Ni glömmer att det är dokumenterat att redan i augusti 1874 spelades fotboll på orten som jag lyckligen representerar och att redan 1878 etablerades i Minas de Ríotinto den första organiserade klubben beroende på ankomsten av det brittiska samfundet...".

Avslutningen är kategorisk:

- Tillåt mig tillstå, sluta upp med att ta åt er något som inte ert.

På stadsnivå
Borgmästaren i staden Huelva, Gabriel Cruz, tar på Twitter avstånd från Sevilla CF:s påstående om att ha spelat den första matchen.

Borgmästare Gabriel Cruz meddelande på Twitter från i lördags.

- Huelva har äran att vara provinsen där för första gången fotboll spelades i Spanien och att räkna med dekanen inom spansk fotboll. Detta är ett historiskt bekräftat faktum, vilken vi inte kommer tillåta att man ifrågasätter.


Borgmästaren i Huelva Gabriel Cruz.

Staden Huelva kommer till andalusiska fotbollförbundet protestera över Sevilla CF:s påstående att ha spelat den första matchen i Spanien, en "ära som inte tillstår dem".

Polemik i historien
Regionen Huelva och Real Club Recreativo de Huelvas roll i den tidiga spanska fotbollen är vedertagen men också andra orter tillskansar sig äran att ha introducerat fotbollen i Spanien. Jerez, Vigo, San Sebastián och Bilbao är tidiga starka spanska fotbollsfästen. Dessutom existerar bevis för att brittiska skeppsbesättningar spelat fotboll i Spanien på 1800-talet. Uppgifter 1891 i brittisk press nämner "den traditionella Julmatchen i Sevilla", indikation på att fotbollsmatcher redan var återkommande händelser så dags i Spanien.


Affisch till matchen i Sevilla 1890. Redan då förekom läktarproblem. Längst ner uppmanas publiken att avstå från att invadera spelplanen.

Den 18 december 1889 bildas Huelva Recreation Club, dekanen i spansk fotboll, enligt spanska regler, bekräftat i provinsen Huelvas register. Men klubben saknade klubb att spela mot då inga andra klubbar bildats. Den 25 januari 1890 bildas Sevilla Football Club, bekräftat den 17 mars samma år i den skotska tidningen The Dundee Courier. Isaías White Jr., klubbsekretare i Sevilla, bjuder in Huelva till en vänskapsmatch "under Association Rules". Viktigt, alltså enligt de nya reglerna, vilket gör att matchen inte kan betraktas som "football rugby". Inbjudan publiceras i La Provincia, tidning från Huelva.


Klipp från The Dundee Courier om matchen i Sevilla 1890.

Den 12 mars 1890 skrev La Provincia: "football-matchen (första att spelas i Spanien)". The Dundee Courier skrev om matchen: "Det här är första kända fotbollsmatchen i södra Spanien, antagligen i hela Spanien". Notisen bekräftar därmed att matchen spelades men inte att det skulle handla om första matchen, varken i Andalusien eller Spanien.

Världens första match enligt Football Associciations nya regler spelades i England mellan Sheffield Football Club och Hallam Football Club den 26 december 1860, 2-0.

Pablo Lizama Farias2020-11-10 06:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien