Lagbanner
Copa del Rey tappar sin EL-biljett?

Copa del Rey tappar sin EL-biljett?

Om Copa del Rey ska resultera i en Europa-biljett måste den baskiska finalen spelas, även om det vore inför tomma läktare.

För första gången någonsin skulle ett baskiskt derby äga rum i Copa del Reys final mellan Athletic Club och Real Sociedad. Matchen skulle ha spelats den 18:e april i Sevilla på Estadio La Cartuja men på grund av coronaviruset sköts finalen upp. Något nytt datum för när (eller om) finalen ska spelas har inte beslutats. Med tanke på rivaliteten mellan klubbarna hade finalen varit en av de största genom cuphistorien och intresset har varit högt sedan lagen blev klara för final.

Vinnaren i Copa del Rey ska belönas med en Europa League-plats. UEFA kräver därför att det spanska fotbollsförbundet (RFEF) tar ett beslut om hur de ska göra med Europa-platsen. UEFA vill i huvudsak veta vilket lag som skulle ta en eventuell Europa League-biljett och RFEF hoppas givetvis att finalen kommer att kunna spelas. Det mesta tyder emellertid på att matchen, om den ska spelas, kommer att gå av stapeln inför tomma läktare – något som betyder att den baskiska publiken, trots allt, inte kan vittna sina lag på plats.

Om man inte kommer att kunna spela Copa del Rey-finalen kommer cupen att bli av med sin Europa League-plats. Den skulle i sådana fall gå till det lag som slutar sjua i La Liga, vilket just nu är Valencia. Om säsongen skulle avbrytas helt och placeringarna som är just nu gäller skulle Real Sociedad få spela i Champions League medan Athletic Club, som ligger tia, missar Europa.

UEFA har satt ett preliminärt slutdatum för när ligorna ska avgöra vilka som deltar i de europeiska turneringarna eller inte. Detta är i början av augusti. LFP och RFEF har hittills, i huvudsak, fokuserat på hur man ska slutföra La Liga och man har hittills knappt nämnt Copa del Rey. Det är med andra ord fortsatt oklart vad som händer med den anrika spanska cupfinalen.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2020-05-02 11:14:15
Author

Fler artiklar om Spanien