Lagbanner
Cupfinal stundar i Sevilla

Cupfinal stundar i Sevilla

Athletic Club och RCD Mallorca gör upp om guldet när årets Copa del Rey ska avgöras.

Två, på förhand, något oväntade kombattanter gör upp om guldet på La Cartuja i Sevilla under lördagskvällen. Efter att ha tråcklat sig igenom sina semifinaler på två helt olika vis ska nu Copa del Rey-guldet 2024 delas ut till antingen Athletic Club eller till RCD Mallorca. De största giganterna har längs vägen avverkats och kvar står ett formstarkt baskiskt Athletic och ett, i ligan, överlevnadskrigande Mallorca.

Athletic Club
Athletic Club kommer till kvällens Copa del Rey-final med mörka minnen av turneringen. Sex finaler i rad har man förlorat och senast de överhuvudtaget fick fira ett cupguld var så sent som 1984 när Endika gjorde matchens enda mål mot Barcelona på Santiago Bernabéu inför 100,000 (!) åskådare. Vägen till årets final har varit en tuff sådan då laget dels spelat två derbyn mot Eibar och Deportivo Alavés, dels avfärdat jättar som Barcelona och Atlético de Madrid.

Semifinaler:
Atlético de Madrid – Athletic Club 0-1
Athletic Club – Atlético de Madrid 3-0 (totalt 4-0 till Athletic)

Kvartsfinal:
Athletic Club – FC Barcelona 2-2 (4-2 efter förlängning)

Åttondelsfinal:
Athletic Club – Deportivo Alavés 2-0

Sextondelsfinal:
SD Eibar – Athletic Club 0-3

I kvalrundorna innan sextondelsfinalen hade Athletic slagit ut amatörlaget UE Rubí och division fem-laget CD Cayón. I semifinalerna mot Atlético var Athletic fullständigt briljanta och var exempelvis det första laget på ungefär ett år att slå Simeones gäng på Wanta Metropolitano. Hemma på San Mamés gjorde man processen kort med de rödvitrandiga kompisarna efter två mål i första halvlek av bröderna Williams och ett i andra halvlek av säsongsheta Gorka Guruzeta. Athletic kommer senast från en 2-0-förlust på Bernabéu mot Real Madrid men har trots allt häng på topp fyra-positionerna då endast två poäng skiljer upp till Atlético.

Athletic var senast i final säsongen 2021 då laget föll på just La Cartuja (där finalen spelats de senaste fem åren) mot Barcelona med klara 4-0. Trots att Athletic inte vunnit Copa del Rey sedan 1984 är man det lag som säkrat nästflest cuptitlar genom tiderna (23st) efter nämnda Barcelona (31st). Man har tre titlar fler än Real Madrid. Inför kvällens match kommer Athletic till start med ett skadefritt lag. Frågetecken har höjts kring Yeray Àlvarez och Nico Williams dock men den senare lär nog starta trots det även om Àlex Berenguer finns med på standby utifall att Nico måste vilas. Unai Simón har hittills vilats i cupen och cupmålvakten Julen Agirrezabala lär fortsätta mellan stolparna även i finalen.

Preliminär startelva, Athletic Club (4-2-3-1):
Agirrezabala
De Marcos – Vivian – Paredes – Lekue
Prados – Vesga
Iñaki Williams – Sancet – Nico Williams
Guruzeta

RCD Mallorca
Mallorca är inte lika vana att nå cupfinal som Athletic och har bara gjort så tre gånger i turneringens långa historia: 1991, 1998 och 2003. Det var alltså 21 år sedan Mallis stod inför en liknande uppgift senast men den gången gick det också väldigt bra då klubben tog sitt första cupguld mot Recreativo de Huelva i Elche efter ett mål av Walter Pandiani på straff och två mål av Samuel Eto’o. Den gången slog man ut lag ett urstarkt Deportivo de la Coruña och man körde över Real Madrid Galacticos med spelare som Zidane, Figo, Ronaldo, Raúl och Roberto Carlos med totalt 5-1. Vägen till årets final har varit något snårigare för Mallis men med betydligt behagligare motstånd.

Semifinaler:
RCD Mallorca – Real Sociedad 0-0
Real Sociedad – RCD Mallorca 1-1 (5-6 efter straffar)

Kvartsfinal:
RCD Mallorca – Girona FC 3-2

Åttondelsfinal:
CD Tenerife – RCD Mallorca 0-0 (0-1 efter förlängning)

Sextondelsfinal:
Burgos CF – RCD Mallorca 0-3

I kvalrundorna slog Mallorca ut amatörlaget CD Boiro och division fem-laget CD Valle Egüés. Semifinalen mot Real Sociedad var något av en kontroversiell historia när allting avgjordes på Anoeta. Kieran Tierney såg då ut att ha gjort 2-1 till Sociedad under förlängningen och därmed skickat baskerna vidare till final men eftersom inte goal line technology används i Spanien var det i stort sett omöjligt för VAR-rummet att se detta, trots repriserna. Utifrån de bilder man sett efteråt verkar det dock som att bollen faktiskt var över linjen men det struntar nog Mallorca. Efter en nervkittlande straffläggning skickade sommarens hemvändare Sergi Darder, som var Mallorcas dyraste värvning någonsin, laget till sin första final på 21 år.

Javier Aguirre kommer alltså att leda ut Mallorca till sin fjärde cupfinal någonsin och gör det förstås som något av en underdog. Laget ligger for närvarande på en 15:e plats i La Liga och kämpar för sin överlevnad med sex poäng ned till nedflyttning. En cuptitel skulle dock rädda säsongen oavsett hur det går i ligan. Piraterna från Palma kommer från en helg som slutade mållös mot Valencia hemma på Balearerna. Likt Athletic kommer andremålvakten Dominik Greif att ställas mellan stolparna i finalen idag. Många spelare vilades mot Los Ché och lär återta sina startplatser ikväll. En som däremot är ett frågetecken är Omar Mascarell som drogs med hamstringsproblem mot Valencia och även Martin Valjent är ett frågetecken på grund av en lårskada. Den mustaschprydde och mycket omtyckte Abdón Prats lär inleda på bänken till förmån för Cyle Larin och Vedat Muriqi i offensiven.

Preliminär startelva, RCD Mallorca (3-5-2):
Greif
Copete – Nastasic – Raillo
González – Samu – Darder – Dani Rodríguez – Lato
Muriqi – Marin

Matchfakta:
Matchen spelas på La Cartuja i Sevilla, tidigare känd som Olympiastadion i Sevilla. Detta blir femte året i rad som matchen spelas just på denna rena. De senaste fem åren har det varit fem olika cupvinnare och idag får vi alltså en sjätte cupvinnare på lika många år. Stor variation på segrarna alltså. Athletic och Mallorca har ställts mot varandra 44 gånger tidigare med resultatet 19 segrar för Athletic, 14 för Mallorca och 11 oavgjorda. Sist lagen möttes var i februari och då vann Athletic med klara 4-0. Senast det rödklädda ö-laget besegrade baskerna var 2022 hemma på San Moix. Mallorca har bara en seger mot Athletic på de fjorton senaste mötena och när lagen sist möttes i Copa del Rey, säsongen 2011/12, var det Athletic som avancerade vidare.

Matchen har avspark klockan 22.00 och visas på Sportbladet Play. Jag tror på en tuff match där Athletic i slutändan segrar och får säkra sitt första guld sedan 1984.

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2024-04-06 13:21:17
Author

Fler artiklar om Spanien