Damfotbollen i Spanien på frammarsch
Den spanska damfotbollen har gått från att vara en parentes till en faktor att räkna med på bara några år. En generation av hårt arbetande tjejer som, med Tyresöstjärnan Vero Boquete i spetsen, vill bryta de traditionsenliga normerna är på väg att göra den spanska fotbollen och ett helt land mer jämställt.
”Den uppmärksamheten som svensk damfotboll får i Sverige, det är ingen annan i världen utav damspelare som får det i sitt eget land”
Orden tillhör Zlatan Ibrahimovic i den så omtalade intervjun i Expressen som publicerades på juldagen, och var kanske inte helt positivt menade vid tillfället. Lika fullt är uppmärksamhet något de flesta damfotbollsspelare slåss för att få, och då i ett positivt sammanhang. Lika mycket uppmärksamhet som i Sverige, och mer därtill. Något som borde vara en självklarhet över hela världen. Och förändringens vindar viner.
Ett land där förbund och media långsamt fått upp ögonen för damfotbollen är Spanien. Där har man nu insett värdet i att ha en bra damliga och landslag, och det är ett stort steg på vägen till att göra damfotbollen mer erkänd i det egna landet, samt för att på sikt också höja värdet på sporten i hela världen.
För bara några år sedan kunde damfotbollen i Spanien summeras på en enda sida i Marcas flera hundra sidor tjocka ligabibel. Idag är det annorlunda. TV har blandat sig i den inhemska ligan och har därmed höjt intresset. Samtidigt har även nivån på damfotbollen höjts, och det betydligt, vilket även märks på landslaget. De yngre generationernas flicklandslag har tagit flera titlar och gjort bra ifrån sig men ännu har inte den absoluta framgången nått ända upp på seniornivå. I sommarens EM i Sverige visade spanjorskorna upp en anfallsglad och publikvänlig fotboll i sitt andra mästerskap någonsin och fastän laget inte gick hela vägen så går det urskilja att något är på gång. I kvalet till VM i Kanada 2015 så leder Spanien i dagsläget sin grupp, obesegrade före Italien och mycket talar för att Spanien snart även lyckas stort även på damernas a-lagsnivå.
Pablo Cervantes, som jobbar med damfotboll på protagonistasdeljuego.com förklarar att det enda som fattas är att den inhemska ligan blir snäppet vassare:
– Vi i Spanien har just nu en generation kvinnor som i hela sin karriär slagits mot att förändra normen och för att slippa höra skällsord under tiden de spelar och de har kommit en bra bit på vägen även om landslaget inte är redo att vinna titlar ännu. Tjejerna dominerar i de yngre landslagen men ännu fattas det där sista steget att vinna även på a-lagsnivå. Vi kan överraska enstaka gånger men på sikt måste ligan bli mer attraktiv.
Störst av alla är Tyresöstjärnan Veronica Boquete. Hon är så pass känd i Spanien nu att till och med de som inte följer (dam)fotbollen vet vem det är. "Vero" Boquete är den stora förebilden för damernas fotboll och driver ett utvecklingsprojekt för unga tjejer och nyligen släppte hon även sin självbiografi – En prinsessa i den kungliga sporten (Vero Boquete, la princesa del deporte rey).
Pablo Cervantes fortsätter:
– Vero är en av dessa tjejer som kämpat så hårt hela sin karriär, hon är den som kommit längst av alla och representerar hela den generationen. Hon kom fram som en positiv referens ur en negativ kontext kan man säga. Att hon en gång blev utsedd till den amerikanska ligans MVP imponerade på många här och det var väl det som gjorde henne känd för den breda massan. Vero är lätt att komma nära inpå och tycka om samtidigt som hon är en ledare på fotbollsplanen. Hon är en teknisk spelare som syns på planen, hon har alla kännetecken för att lyckas och även bli ett namn utanför fotbollen.
Veronica Boquete verkar kunna bana väg för generationer av tjejer som alla vill bli lika bra, eller bättre, och det spanska fotbollsförbundet verkar ha insett värdet i att ha ett affischnamn även på damsidan. Det är stort i ett land som är bra mycket mindre jämställt än Sverige och det kommer ge mångfalt tilbaka när titlarna börjar trilla in även på damsidan.
– Många har kallat oss en slumrande jätte, säger Pablo Cervantes. När damfotbollen långsamt har vunnit mark i världen så har det gått ännu långsammare i Spanien. Just nu är vi på en nivå där damfotbollen precis överlever men det är i alla fall bättre än för några år sedan. Än så länge är fotbollsvärlden alldeles för macho men det blir bättre.
I dagsläget skulle det, rent hypotetiskt, inte bli samma krigsrubriker i spansk media om exempelvis Xavi fick en bil av det spanska förbundet och inte Boquete, men om några år kanske även Spanien nått den nivån utanför fotbollsplanen och då går det inte längre att avfärda damfotbollen i Sverige med att damerna får för mycket uppmärksamhet.