Lagbanner
Daniel Jakobsson om sitt supporterskap till Deportivo

Daniel Jakobsson om sitt supporterskap till Deportivo

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

Deportivo de la Coruña befinner sig för närvarande på nedflyttningsplats i andraligan och risken är stor att man faller ner ytterligare ett pinnhål i det spanska seriesystemet. Daniel Jakobsson är en trogen anhängare och återger för oss hur det är att följa klubben – vilket inte alltid är en dans på rosor.
 
Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com

*  *  *
 
Hur, när och varför började du följa och supporta Deportivo?
- Mitt supporterskap skulle jag förmodligen placera i början av 2000-talet. Jag brukar säga så här: jag kunde inte fira ligaguldet 2000 men jag var med i lagets triumfer i Champions League 2004. Så någon gång däremellan. Likt många andra unga fotbollsnördar drogs jag, under 2000-talets första hälft, in i spelets värld där Championship Manager 01/02 och de FIFA-spelen som släppts under perioden var högst influerade. På CM, med min 4-3-3-formation, öste Roy Makaay och Diego Tristan in mål samtidigt som Donato och Naybet höll tätt defensivt med lovande spelare som Juan Carlos Valerón och Manuel Pablo på frammarsch. Där någonstans började jag heja på Deportivo.
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt? 
- Dessvärre har det allt som oftast gått för jävligt de senaste åren (vi ligger trots allt på nedflyttningsplats i Segundan just nu) men så klart har det funnits många ljusglimtar. Jag minns särskilt hur jobbigt Real Madrid hade mot oss under väldigt många år, innan Guti fick för sig att klacka till öppna mål. Jag kan också se tillbaka på när både Valerón och Manuel Pablo tackade för sig. Det var inte särskilt länge sedan. Då var Deportivo redan på dekis och spelarna symboliserade en storhetstid. Båda hyllades på ett respektfullt sätt som värmde.
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Den största nackdelen med att hålla på Deportivo är att klubben de senaste tio-femton åren varit i totalt fritt fall. Organisatoriskt har det varit kaos och antalet sparkade tränare på bara tre-fyra år kan jag inte ens täcka med två händer. Till och med presidenterna har avlöst varandra efter Augusto César Lendoiros gyllene era. Klubben mår väldigt dåligt just nu och eftersom vi riskerar att lämna proffsfotbollen, om säsongen återstartar, är det betydligt lättare att titta på nackdelar snarare än fördelar. En annan nackdel är att jag är ganska ensam, i Sverige, om att sörja det som händer med klubben. Den enda fördelen att hålla på Deportivo just nu är förmodligen att samtliga Segunda-matcher visas gratis på YouTube och att det är lätt, om en vill, att få tag på biljetter till Riazor då man aldrig säljer ut arenan längre.
 
Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Med tanke på alla spelare Deportivo haft genom åren förtjänar få, om ens någon, att nämnas som favoritspelare. Skulle jag välja någon skulle jag förmodligen säga nyförvärvet Ager Aketxe som visat sig vara en duglig frisparksskytt. Även Atlético de Madrid-lånet Víctor Mollejo har varit duktig. 
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- Spaniens bästa passningsspelare så klart – Juan Carlos Valerón.
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Jag följer samtliga matcher som Deportivo spelar, i mot- och medgång. Dessvärre har jag aldrig haft möjligheten att besöka La Coruña så jag har aldrig sett en match live. Jag har många gånger önskat det men det har inte hänt, trots att jag bodde i Spanien i nio månader.
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Min sambo är väl inte alltid lika glad som jag när det vankas match, framförallt inte när det gäller lunchmatcher på lördagar eller söndagar. Då sitter jag gärna bänkad medan hon föredrar att vi tar ut vår hund på en promenad eller liknande. Mitt supporterskap påverkar mig framförallt när jag träffar andra som tittar på fotboll. Om jag umgås med människor som överhuvudtaget inte bryr sig om sporten spelar mitt supporterskap mindre roll. Men med människor som hejar på, typ, Real Madrid eller Barcelona så blir det lätt diskussioner. Det är två klubbar jag inte hyser särskilt mycket respekt till när det gäller spansk fotboll.
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Absolut! När Deportivo åkte ur La Liga 2011 var jag 21 år gammal. Då trodde jag att hela världen skulle gå under. Klubben skulle aldrig repa sig och jag skulle aldrig få uppleva La Liga och de andra lagen konspirerade mot oss och så vidare. Det var mycket känslor då och framförallt handlade det om förtvivlan samt ledsamhet. När Deportivo ramlade ur La Liga 2018 var jag bara arg. Sedan dess har jag fortsatt att vara arg. Om man ramlar ur Segundan kommer jag att bli ännu argare. När jag nu fyller 30 år (9:e maj) har jag inte längre tid att vara ledsen över sådana saker. I stället gör jag som alla oss norrlänningar – jag knyter näven tyst och är förbannad.
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Jag ska hålla listan kort: FC Barcelona, Real Madrid, Celta de Vigo, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Juventus, Inter, Bayern München, RB Leipzig, PSG, Djurgården, AIK, Hammarby, Malmö FF, Gefle IF, Östersunds FK och FC Köpenhamn. Ett litet axplock bara.
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i - egenskap av supporter?
- Eftersom jag var för ung för att minnas klubbens enda ligaguld hade det varit fantastiskt att få uppleva en sådan sak. Jag utesluter inte att det skulle kunna hända igen. Det kanske inte framstår som så men jag ser ändå mig själv som en evig optimist. Jag är helt hundra på att Deportivo de la Coruña kommer att resa sig igen och ta över La Liga ånyo. Det sista kapitlet har ännu inte skrivits. Ett lite mer kortsiktigt mål är att hålla sig kvar i andradivisionen och sedan ta klivet upp om något år.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-01 20:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien