Lagbanner
Delad pott när Spanien höll Tysklands VM fortsatt vid liv

Delad pott när Spanien höll Tysklands VM fortsatt vid liv

Det var upplagt på förhand för en gruppfinal i VMs grupp E när Spanien tog emot Tyskland, två forna stormakter som delade på EM och VM-titlar en period men som nu i olika faser genomgått en generationsväxling. Tysklands knallförlust mot Japan i premiären kombinerat med Spaniens kross mot Costa Rica gjorde att den psykologiska aspekten inför matchen var helt skild inför mötet. Spanien med gott självförtroende och råd att utnyttja en livlina, Tyskland tvärtemot – förlust och VM var med största sannolikhet över. Costa Ricas skrällseger mot Japan tidigare på dagen – gav dock Tyskland viss hjälp i kampen om åttondelsplatsen. Det var upplagt för högoktanig fotboll där extremt mycket stod på spel – som bäddat för en magisk fotbollsupplevelse, eller?

Men det blev inte riktigt den fotbollsfest man hoppats på kanske – istället ett mästerverk i tålamod och två fotbollsfilosofier som krockade samman och försökte spela ut varandra. Spanien var tidigt det bästa laget här – fullt av självförtroende så spelade man sig genom ytorna och verkade vara på lika gott spelhumör denna kväll som för några dagar sedan i premiären mot Costa Rica. Redan efter 7 minuters spel kunde det blivit utdelning när Dani Olmo fick iväg ett fint avslut som Neuer fick fingrarna på och styrde upp i ribban och ut. Matchbilden fortsatte med ett Spanien som var piggt och försökte spel hela tiden -  mot ett lite mer avaktande Tyskland, men så i 39:e minuten så utnyttjade tyskarna det man ofta är så bra på – fasta situationer, när Real Madrid-försvararen Antonio Rudiger nickade in 0-1 – men VAR-reprisen visade att Rudiger gått för tidigt och målet dömdes korrekt bort för offside.

Spanien var dock ibland lite övermodiga i sitt spel nedifrån och kunde så när straffat sig när Tyskland kunde vinna bollen högt. Här gäller det att hitta bättre balans med det korta spelet och när man ska hitta en mer lågrisk boll uppe i banan för Spaniens del framåt i turneringen. Vi hade 0-0 i paus och dödläge inför den andra halvlek.

Tidigt i andra halvlek bytte Luis Enrique ut svärsonen Ferran Torres som inte hade sin bästa landslagskväll mot målskytten Alvaro Morata som dragigt med skade- och sjukdomsbesvär i inledningen av VM. Men Morata behövde inte många minuter på planen innan han väldigt elegant kom först på Jordi Albas låga inspel och stötte med yttersidan in 1-0 för Spanien bakom Manuel Neuer. Nu var Tyskland rejält i brygga och resten av halvleken var det ett allt mer desperat Tyskland som jagade in kvitteing för att inte VM skulle va över redan här och nu för deras del.

Unai Simon gjorde flertalet fina räddning i andra halvlek när der Mannschaft tryckte på för kvittering och tiden rusade snabbt iväg mot 80 minuter och tyskarnas VM-liv såg ut att rinna iväg. Man försökte och försökte men det var egentligen när Spanien slarvade som lägena uppstod – som ett bra läge runt 73 minuter men där Simon stoppade igen. Men så i den 83:e minuten så rinner man genom lite väl enkelt – och en tysk inhoppare i Niclas Füllkrug dunkar upp 1-1 i nättaket bakom en chanslös Unai Simon. Sista 10 minuterna av matchen rinner iväg ganska så andefattigt och det var två lag där och då som nog var mer rädd att tappa den poängen man hade – än hungriga på att vinna alla tre poängen. Spanien håller i sin svit mot Tyskland där man inte förlorat en officiell landskamp sedan 1988.

Delad pott och 1-1 på tavlan innebär att Spanien är i stort sett klara för åttondelsfinal, enbart en förlust mot Japan samtidigt som Costa Rica besegrar Tyskland gör att Spanien åker ur. Och för Tysklands del så lever hoppet om avancemang in i sista omgången, men där man inte har saken i egna händer längre.

Slutligen, för förbundskapten Luis Enrique var det här en speciell dag – något som han också delade med sig av i sina sociala medier. Det var födelsedagen för hans tragiskt bortgånga dotter Xana som skulle fyllt 13 år idag. Fotboll och VM i all ära – det finns viktigare saker att reflektera över ibland i livet.

- Fysiskt är Xana, så klart, inte här. Men hon är med oss varje dag. Vi minns henne, vi skrattar och funderar på vad hon vad hon skulle ha gjort, sade Enrique på presskonferensen efter 1-1-mötet med Tyskland.

Matchfakta Spanien-Tyskland

Mål: 1-0 (63) Alvaro Morata, 1-1 (83) Niclas Füllkrug
Varningar: Busquets (44); Kehrer (37) Goretzka (58), Kimmisch (60)
Bollinnehav: 65-35%
Passningar: 634-344
Avslut mot mål: 7-11

Startelvor

Spanien: Simon - Carvajal, Laporte, Rodri, Alba - Busquets, Pedri, Gavi - Olmo, Marco Asensio, Ferran Torres.
Tyskland: Neuer - Kehrer, Rudiger, Sule, Raum – Kimmich, Gundogan, Goretszka - Musiala, Muller, Gnabry.

TV: Höjdpunkter Spaniens VM-spelare

Niklas Hermansson@Nikche2022-11-28 11:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien