Drömmen om CL lever för Asllani
Kosovare Asllani på träningsanläggningen i Valdebebas. (Foto: Tuo Xu)

Med två omgångar kvar för damerna i den spanska högstaligan är det fortfarande högintressant kring Champions League-strecket där Real och Atlético Madrid bara skiljs åt av målskillnad. I andra änden av tabellen ser Eibar ut att bli dem som åker ur tillsammans med Rayo Vallecano och allra högst i toppen siktar Barcelona på att vinna 30 av 30.

Efter att, liksom undertecknad, ha befunnit sig vid Cibelesstatyn i Madrid under lördagskvällen, där herrlaget firade sin 35e ligatitel, var Kosovare Asllani under söndagen tillbaka i Real Madrids startelva när de tog emot Madrid CFF.

Svenskan gjorde också ett stort avtryck under den dryga timmen hon var på planen, men utan att lyckas spräcka nollan för sitt lag. Hon kom nära både en och två gånger med huvudet, men hennes nick i den 50e minuten räddades av Expósito i gästernas mål och i den 65e minuten gick nicken i stolpen. Dessförinnan hade hon dessutom styrt en boll i ribban i den första halvleken, och ytterligare en stolpträff noterades av Athenea del Castillo som bröt in från sin högerkant tidigt i den andra halvleken.

Real Madrid skapade alltså många chanser, men det skulle återigen dröja till tilläggstiden innan målet kom, och återigen var det Olga Carmona som till slut satte dit den. Spanjorskan gjorde som bekant det enda målet i Reals senaste match, mot Rayo, i den 90e minuten och mot Madrid CFF kom det så sent som i den 94e.

Målet var Olgas andra i ligan för säsongen och kom efter att gästernas Mónica fått bollen på handen i eget straffområde, och den efterföljande straffen placerats in säkert av Olga. På bänken för Madrid CFF fanns båda svenskorna Ebba Hed och Michelle de Jongh, men ingen av dem fick någon speltid på Estadio Alfredo di Stéfano.

_______________________________

Ingen speltid blev det heller för Hanna Lundkvist, som satt på bänken hela matchen när Atlético Madrid besegrade Levante borta med 5-0. Hedvig Lindahl fanns inte med i truppen över huvud taget, utan behövde stå över matchen på grund av sjukdom.

Atleti gick ut till matchen iförda tröjor där de uttryckte sitt stöd till Bárbara Latorre, som skadade korsbandet i matchen mot Athletic Club, men lät inte hennes olycka påverka dem när spelet väl sparkades igång.

Gästande Atlético tog tag i spelet direkt i Valencia och skapade sin första farliga chans redan i den sjätte minuten. Det första målet skulle dock dröja “ända” till den 37e, men därefter rullade det på. Efter att 1-0 kommit genom ett självmål gjorde Van Dongen 2-0 strax före paus och Las Rojiblancas gick till halvtidsvilan med en bekväm ledning.

Fem minuter in i den andra halvleken utökade sedan Leicy Santos till 3-0 och Kgatlana gjorde ledningen än större i den 64e minuten. Deyna fullbordade sedan “La Manita” - att göra fem mål - med fem minuter kvar att spela.

Atlético Madrid behåller därmed sin tredjeplats framför stadsrivalen Real Madrid på målskillnad, med båda lagen på 56 poäng. UDG Tenerife, som fram till denna omgång även de stod på samma poäng som de två Madridklubbarna, förlorade dock sin match borta mot Athletic Club i lördags - och därmed ser deras dröm om Champions League-spel ut att ha gått i kras.

Trots att Atleti i skrivande stund ligger före Real är det mycket som talar för att rollerna kommer vara ombytta när alla 30 omgångar är spelade. För Real Madrid återstår nämligen Valencia och Villarreal, vilka båda ligger precis ovanför nedflyttningsstrecket med 26 inspelade poäng. Atlético möter i sin nästkommande match Eibar vilka ligger på nedflyttningsplats, men ställs därefter mot ligaledande Barcelona - vilka vunnit 27 av sina 27 spelade ligamatcher den här säsongen.

Helt obesegrade är dock inte Barcelona längre, sedan de förlorat returmötet mot Wolfsburg i Champions League. Katalanskorna gick förvisso in i matchen i Tyskland med ett 5-1-överläge, men kommer nog ändå känna sig besvikna över den 2-0-förlust de åkte på under lördagskvällen. Förlusten var Barcelonas första på 46 matcher, men hindrar dem inte från att vara klara för sin andra raka Champions League-final, och därmed sin tredje på de fyra senaste säsongerna.

Tränare Jonatan Giráldez verkade, i och med att avancemanget ändå klarades, inte tycka att det var helt fel att han och hans lag fick en liten realitycheck innan det ska avgöras på riktigt.

– Vi har gått vidare till finalen, vilket inte alls är något enkelt, och måste komma ihåg att att det inte är lätt att vinna titlar, sade han efter semifinalsförlusten och talade även om värdet i att förlora.

– Att förlora är en del av sporten och ur en lärandesynvinkel kan det hjälpa oss. Vi hade inte upplevt det den här säsongen och det är svårt att arbeta emotionellt med sådant man inte upplever.

I och med mötet mot Wolfsburg spelade Barcelona givetvis ingen ligafotboll i helgen, utan tar istället emot åttondeplacerade Sevilla imorgon för att färdigställa den 28e omgången. Fridolina Rolfö fick spela 65 minuter i matchen mot Wolfsburg, och kommer för egen del under de återstående tre ligamatcherna hoppas nå upp till tvåsiffrigt i målprotokollet för säsongen. Lagkamraten Asisat Oshoala, som gjorde comeback i den första semifinalen, kommer emellertid sikta på att ta tillbaka skytteligaledningen från Geyse Ferreira.

I helgen stod det till sist också helt klart att Real Sociedad för första gången i sin historia kommer att spela Champions League-fotboll nästa säsong, sedan de hemmaslagit Rayo Vallecano med 4-0 under söndagen. De blåvita från San Sebastián har stått för en otrolig säsong och har legat topp tre ända sedan den andra omgången.

Tränaren Natalia Arroyo, som varit i klubben sedan sommaren 2020, har fått sitt lag att visa upp en väldig stabilitet säsongen igenom och laget har - om man räknar bort de två matcherna mot Barcelona (i vilka de släppte in totalt 17 mål) - bara släppt in 19 mål. Därtill har de dessutom gjort tredje flest mål i ligan, efter Barcelona och Atlético Madrid, och är välförtjänta av sin nuvarande andraplats.

För La Real återstår nu att möta UDG Tenerife borta på söndag, innan de avslutar säsongen hemma mot Alavés. Den matchen kommer att spelas på herrarnas hemmaarena Anoeta, med förhoppningen att så många människor som möjligt ska dyka upp för att hylla damernas bedrift.

Med två omgångar kvar att spela återstår alltså mycket spänning i Primera Iberdrola. Eibar har fortfarande chansen att lyckas med en ‘great escape’, Atlético och Real Madrids kamp om Europa kommer leva ända till slutet och Barcelona ska försöka säkra sin perfekta säsong.

Snart är det dessutom dags för EM-trupper att tas ut och för spelarna i den spanska ligan återstår nu bara knappt två veckor för att övertyga sin respektive förbundskapten om att de ska få åka med till England i sommar.