Lagbanner
Al-Thumama Stadium, 2022-11-23 17:00

Spanien - Costa Rica
7 - 0

Drömstart för La Roja - sju mål i en kort historia mot Costa Rica

Drömstart för La Roja - sju mål i en kort historia mot Costa Rica

Spaniens debut i världsmästerskapen i fotboll år 2022 blev en blodig saga för Costa Rica som hade ytterst lite att mäkta emot när spanjorerna å sin sida kändes ivriga att riva igång turneringen på högsta nivå.

Visst kändes det inte som omgångens tätaste fight redan på förhand, men innan avspark låg det väl någonting i luften som ändå kändes spännande i samband med att flera stornationer åkt på minor under mästerskapets första dagar. De tvivel kring Spanien som på förhand spåddes vara rätt uddlöst var istället helt bortblåsta.

Efter en halvtimme kändes matchen klar, efter 90+8 var resultatet hänsynslöst.

Luis Enrique ställde upp med följande elva:

Unai Simon
Azpilicueta – Rodri – Laporte – Alba
Gavi – Busquets – Pedri
Ferrán Torres – Asensio – Dani Olmo


Överraskande nog fick Asensio förtroendet som 9:a i en elva som annars kändes ganska väntad och en fortsättning på det spåret Spanien varit på under senare år med en mittfältsuppställning som är tagen rakt från Barcelona och en udd som kombinerar lite av allt möjligt. Dani Olmo öppnade målskyttet redan efter elva minuter med en fantastisk individuell prestation som senare följdes upp i målprotokollet av både Asensio och Ferrán Torres. 3-0 efter första 45 hade väl räckt för att varva ned tempot men istället höll Spanien precis samma intensitet genom andra halvlek där man gjorde ytterligare fyra mål signerat Gavi, Carlos Soler, Morata och Torres igen. Costa Rica som tidigare har kunnat överraska i VM-sammanhang hade mer eller mindre checkat ut vid mitten av den andra halvleken och de senare målen var mer självförtroendebyggare än någonting annat.

Det är svårt att dra för stora växlar från matchen med tanke på hur den såg ut. Spanien fick full mandat för att styra tempo och positioner och när det sedan är Busquets, Gavi och Pedri som orkestrerar showen blir resultatet enbart en naturlig följd. Om man ska säga någonting om det här Spanien som självklart har höga ambitioner med sig till mästerskapet är att hela laget spelade med hög intensitet och att samtliga som deltog påvisade otroligt goda intentioner. Man ska inte vara för snabb i att avfärda motståndet heller, det var ingen i Spanien som inte var redo att ta uppoffrande löpningar för att öppna upp och ingen som inte kändes delaktig offensivt. Framåt höll både Dani Olmo och Ferrán Torres samma höga nivå som vi har kommit att vänja oss vid landslags-sammanhang, Asensio i spetsen var dock ett utropstecken och ett väldigt lyckat drag från Luis Enriques sida. Visst återstår det att se hur han mäter sig mot tuffare motstånd men som ett utgångsläge känns det väldigt lovande. Real Madrid-spelaren lyckades både vara konstruktiv i uppspelsfasen utan att för den delen uppoffra något i djupled eller i straffområdet.

En drömstart till VM 2022 i all ära, men på söndag väntar Tyskland i vad som med högsta säkerhet kommer bli en laddad match efter tyskarnas prestation mot Japan. Kan Spanien gå ur den striden med en trygg vinst har vi nog att göra med turneringens hetaste lag.


 

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2022-11-23 19:45:00
Author

Fler artiklar om Spanien