Lagbanner
Ekonomi orsaken att Champions League-finalen flyttas
Ett tomt Atatürk Olympiastadium i Istambul.

Ekonomi orsaken att Champions League-finalen flyttas

Inte corona utan arrangerande Istambul får inte tillbaka investeringen om finalen spelas utan publik. Portugisiska Lissabon storfavorit att ta över.

Champions League-finalen, utsedd att spelas idag lördagen den 30 maj 2020 på turkiska Atatürk Olimpiyat Stadyumu i Istambul, kommer med största sannolikhet att flyttas, vilket bland annat SvenskaFans rapporterat om. Orsaken ska vara rådande coronapandemin.

Nu skriver amerikanska New York Times, vilka släppte den ursprungliga nyheten, och spanska Cope att orsaken att turkarna fråntas arrangemanget är ekonomisk. Förvisso är själva finalen uppskjuten tills senare datum på grund av Covid-19-pandemin men det är inte grundorsaken till att finalen flyttas. Om finalen ska spelas utan publik kommer arrangörsstaden Istambul i så fall inte att få tillbaka investeringen förberedelserna hittills kostat. Förutom själva matchbiljetten räknar en arrangörsstad med ansenliga summor besökarna lägger ut på hotellnätter, nöjen, resor, och restaurangbesök vilka genererar inkomster för etablisemangsägare och i sin tur skatteintäkter för arrangörsstaden.


Förra årets vinnare engelska Liverpool FC med bucklan, på Wanda Metropolitano i Madrid.

Nu seglar Portugals huvudstad Lissabon upp som storfavorit att ta över finalen. UEFA:s exekutivkommité fattar beslut om hur turneringen kommer spelas och var på sitt möte den 17 juni. UEFA vill ha slutspelet och finalen spelad i augusti då samtliga nationella turneringar ska vara klara. En lösning är att slutspelsmatcherna ska spelas i enkelmöte på neutral plan, möjligen i samma stad där finalen kommer utspelas. Där har Lissabon stora möjligheter att kunna arrangera alla matcher vilka återstår att spela i turneringen.


Senast Lissabon höll en Champions League-final 2014 var den helspansk: Real Madrid - Atlético de Madrid, 4-1.

Under kommande vecka kommer UEFA och Istambul att föra samtal och lösa ärendet. Spansk media uppger att relationen mellan parterna är god och att Istambul kommer kompenseras med en annan Champions League-final kommande år, möjligen nästa.

Pablo Lizama Farias2020-05-30 12:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien