2021-06-28 18:00

Kroatien - Spanien
3 - 5

EM 2021: Dramatik på Parken - Spanien vidare efter en rysare mot Kroatien

Parken, Köpenhamn var skådeplatsen för mästerskapets kanske hittills mest dramatiska match när Spanien säkrade biljetten vidare i turneringen mot Kroatien i en match som hade lite av allt möjligt.

Vi betar av den spanska startelvan innan vi snabbt slänger oss vidare till händelseförloppet som kommer kräva lite tid. Luis Enrique startade med följande elva;

Unai Simon
Cesar Azpilicueta, Eric Garcia, Aymeric Laporte, Jose Gaya
Koke, Sergio Busquets, Pedri
Ferran Torres, Alvaro Morata, Pablo Sarabia

Noterbart var att Sergio Busquets äntligen va tillbaka i den spanska startelvan efter att ha smittats av Covid precis innan mästerskapet satte igång.

Matchen började väldigt mycket precis som nog alla hade tänkt sig. Spanien låste ned bollen och lyckades med stor trygghet trilla runt den på mittfältet samtidigt som Kroatien var nöjda med att ligga lågt i ett försvarsblock.

Den första twisten i berättelsen om matchen kom i matchminut 20 när Pedri skickade hem en passning till den egna målvakten Unai Simon, sistnämnde misslyckades helt med mottagningen och fick tyvärr se bollen långsamt rulla in i eget mål.

Kroatien som hade haft väldigt lite att skriva hem om under matchinledningen fick sig en drömstart, Spanien fortsatte dock att skapa chanser offensivt och i den 38:e minuten kom kvitteringen från Pablo Sarabia när han påpassligt höll sig framme på en retur.

Spanien som tycktes ha ett starkt grepp om matchen lyckades under den andra halvleken att först ta ledningen genom ett nickmål från Cesar Azpilicueta och sedan genom Ferran Torres som sprang sig loss på högerkanten efter en snabb tagen frispark där Kroatien helt somnade i markeringarna.

Kroatiska Mislav Orsic lyckades sedan forcera in ett mål i den 85:e minuten efter en rätt grötig situation i straffområdet, goal-line-teknologin fick agera och bestämde att bollen var över linjen trots en sen utrensning.

Dramatiken skulle nå klimax när Mario Pasalic i den 92:e minuten  kvitterade till 3-3 efter ett fint placerat nickmål när Kroatien rann genom på sin vänsterkant.

Efter fulltid stod det 3-3 på resultattavlan, förlängning blev ett faktum. Vid det här laget hade även matchbilden förändrats helt från starten. Stora ytor skapades åt bägge håll och det var faktiskt Kroatien som öppnade förlängningen starkast med några klara målchanser. Spanien tycktes till en början se väldigt passiva ut.

Allt detta förändrades när Alvaro Morata i den 100:e matchminuten elegant tog ned bollen i bortre delen av straffområdet och avslutade bombsäkert för att återigen ge Spanien ledningen. Därefter gick proppen ur för Kroatien, innan domaren blåste av matchen lyckades även Mikel Oyarzabal sätta dit en kasse samtidigt som Daniel Olmo hade en boll i stolpen.

Det finns inte alltför nya slutsatser att dra från denna match, Sergio Busquets återkomst kändes av nästintill direkt då det ledde till att både Koke och Pedri kunde kliva upp lite längre i banan och med det in på deras mer naturliga positioner. Sarabia till höger och Ferran Torres till vänster fortsätter att kännas som den starkaste kombinationen på kantpositionerna.

Morata gör sedan en ganska typisk Morata match. Briljant under hela aktionen som ledde till ledningsmålet i förlängningen och nyttig i sina rörelsemönster på plan. Men som så ofta ser det långsamt och ganska klumpigt ut när han får bollen på fötterna eller vid målchanser. Luis Enrique står helhjärtat bakom anfallaren och någon förändring lär vi inte se, nu får man hoppas att han lyckas spela in sig i mästerskapet ordentligt efter dagens prestation. Om det är klokt av Enrique att välja just den här kullen att dö på får tiden utvisa.

Rent generellt var nog detta La Rojas bästa match den här sommaren. Man lyckas alltjämt skapa goda chanser men spelet kändes betydligt mindre krampaktigt idag. Det fanns tydligare intentioner med snabbare initiativ.

Ett positivt resultat för Spanien som nu väntar på vinnaren mellan Frankrike och Schweiz.