Lagbanner
2021-06-19 21:00

Spanien - Polen
1 - 1

EM 2021: Ett snöpligt kryss för La Roja hemma mot Polen

EM 2021: Ett snöpligt kryss för La Roja hemma mot Polen

En tuff match mot ett revanschsuget Polen slutade i ännu ett kryss för Spanien vars EM-sommar börjar se allt mer dyster ut, nu sätts det stora hoppet till avslutningsmatchen mot Slovakien om avancemang ska garanteras.

Det var ett par tuffa dagar som det spanska landslaget fick gå genom efter det bittra resultatet mot Sverige i öppningsmatchen. Luis Enrique var dock fortsatt övertygad om lagets kompetens i förhållande till mästerskapets andra stornationer, startelvan mot Polen blev som förväntat snarlik med enda skillnaden att Ferran Torres byttes ut mot Gerard Moreno.

Följande elva startade mot Polen:

Unai Simón
Marcos Llorente, Laporte, Pau Torres, Jordi Alba
Koke, Rodri, Pedri
Moreno, Morata, Olmo

Detta visade sig verkligen bli en match av två halvlekar, där den första spelades med hög fart i ett växlande frenesi med stora ytor blev den andra halvleken relativt nedlåst med ett dödläge som Spanien inte lyckades att bryta.

Morata öppnade matchen inspirerat, det syntes i hans samtliga rörelser och aktioner där det även får sägas att matchbilden passade den kritiserade spanjoren desto bättre. I den 25:e matchminuten höll han sig framme efter ett misslyckat skott från Moreno och kunde från nära håll ge Spanien ledningen. Firandet med Luis Enrique vid sidlinjen tycktes skicka en tydlig signal om att förbundskaptenens förtroende hade betytt otroligt mycket. 

Polen var i sin tur lika måna om att skicka rätt signaler, precis innan halvtid hade man ett skott i stolpen, returen hamnade hos Robert Lewandowski men Bayern Munchen-stjärnan mäktade enbart med ett skott som träffade Unai Simon rakt i magen.

Det skulle inte dröja långt in på den andra halvleken innan Lewandowski skulle hålla sig framme igen. Denna gång på ett inlägg som han med stor skicklighet lyckades placera bortom målvaktens fingrar, detta efter att tämligen enkelt ha neutraliserat markeringen från Laporte genom att bara ha flyttat honom åt sidan.

Firandet tycktes dock bli kortvarig, i den 57:e matchminuten kom Jakub Moder extremt klumpigt in i en situation i polskt straffområde där han stämplade Gerard Moreno, efter en VAR-check dömdes spansk straff. Gerard Moreno som själv klev fram träffade dock stolpen och Alvaro Morata som höll sig framme lyckades inte träffa mål.

För Polens del skulle resten av matchen komma att påminna väldigt mycket om Sveriges angreppssätt. Man föll nere i ett väldigt lågt liggande försvarsblock där man kunde spela ett mer fysiskt spel. Även om det ibland fanns rätt intentioner från spanjorerna skedde allting i alldeles för lågt tempo för att Polen skulle känna sig direkt hotade.

Visst lyckades man skapa en del chanser genom att spela högre bollar in i straffområdet med förhoppningen att kunna låsa ner bollen och skapa en kaotisk situation, men Polen klarade sig genom detta och lyckades till stor del styra matchbilden.

Luis Enriques byten fick inte heller något större genomslag. Ferran Torres, Fabian, Pablo Sarabia och Mikel Oyarzabal byttes in men ingen kunde erbjuda någonting utöver det som redan fanns på plan. Spanien fraktade bollen i sidled, från kant till kant, i ett väldigt behagligt tempo för det polska försvaret som i lugn och ro kunde flytta med och anpassa positionerna. Det ställdes aldrig några riktiga frågor i vad som enbart kan beskrivas som extremt uddlöst.

När domaren blåste av matchen stod det fortfarande 1-1 på resultattavlan, sett till matchbilden går det nog inte heller att yrka någon orättvisa i det.

Nu måste Spanien vinna sista matchen mot Slovakien för att garantera avancemang, men om känslan på förhand var försiktig optimism har den nu bytts ut mot trevande desperation. Om inte detta ska bli en mardrömssommar för La Roja måste väldigt mycket förändras till den ödesdigra slutmatchen i Grupp E.

Matchfakta: Spanien - Polen:
Bollinnehav: 77% - 23%
Skott på mål: 5 - 2
Hörnor: 7 - 1

Soroush Hasanpoursoroush.hasanpour@gmail.com@SoroushHsp2021-06-19 23:55:00
Author

Fler artiklar om Spanien