EM 2021: Spansk trubbighet straffade sig i Sevilla

Spanien och Sverige delade på poängen efter en mållös EM-premiär i ett hett Sevilla under måndagskvällen – en match där Spanien dominerade stort, men där Sverige ändå kanske hade matchens två bästa målchanser.

Det var ett par höjda ögonbryn omkring Spaniens startelva till premiären mot Sverige, bland annat så fick Morata chansen i anfallet, tillsammans med Ferran Torres och Dani Olmo och mittfältet formerades av Pedri, Rodri och Koke. Backlinjen blev lite mer väntad med Marcus Llorente som ”falsk” högerback, Pau Torres och Laporte i mittlåset och dagens kapten Jordi Alba till vänster.

Matchen började precis som de flesta nog förväntat sig – med ett stort bollinnehav och spelmässig dominans av Spanien, kanske aningen större och mer överlägset än gemene svensk hade förväntat sig och första 15-20 minuterna var Spanien väldigt bra – med ett rörligt anfallsspel och flera fina inspel i straffområdet, men där det lilla sista saknades, vilket skulle bli ett återkommande tema denna kvällen för Spanien.

Matchens första riktigt heta chans fick Dani Olmo i den 15:e matchminuten efter ett nytt fint inspel från den spanska högerflanken denna gången av Koke – Olmo hade smugit sig in bakom Sveriges mittbackar men en superräddning nere vid stolproten av Robin Olsen höll matchen mållös fortsatt. Nästa möjlighet fick Koke som snappade upp ett felpass i eget straffområde, men fick se sin yttersida smita strax utanför stolpen.

Första halvlek fortsatte i samma visa med stor spansk dominans och ett väldigt blekt Sverige. Spanien spelade ut Sverige, flyttade bollen och försökte komma runt längs flankerna men hade svårt att skapa några hetare lägen. Istället så fick man sin bästa chans i första halvlek efter ett misstag av Danielsson i Sveriges mittlås – som gav Morata ett friläge, men avslutet var svagt och gick klart utanför. Alla gick nog mest och väntade på antingen pausvilan för att pusta ut och finjustera taktiken eller ett spanskt ledningsmål, när Real Sociedad-liraren Alexander Isak snurrade upp spanska försvaret, fick se sitt avslut styras i stolpe via Llorentes ben och rakt i Unai Simons famn. Det var det närmaste vi kom ett mål i den första halvlek faktiskt – och att det var Sverige som varit närmast att bryta dödläget, var faktiskt helt ologiskt.

Andra halvlek inleds liknande som första men med lite mindre om än fortsatt spansk dominans. Men lite mindre flyt i bolltempo och kombinationer – samtidigt som Sverige uppträdde lite mindre stressigt. Morata får ett skottläge utanför straffområdet men smiter en bra bit utanför stolpen igen – och ju mer tiden går desto mer frustrerat och stressat Spanien och hemmapublik får vi uppleva.

I den 61:a minuten får Sverige en ny superchans när Alexander Isak snurrar upp fyra Spanien-försvarare på egen hand, som uppträder otroligt svagt, och spelar fram Marcus Berg som får öppet mål inne i målområdet, men lyckas missa målet och Spanien har återigen lite tur.

65 minuter och Luis Enrique börjar med sina byten – Sarabia och Thiago in och Morata och Rodri ut, med Ferran Torres in som central nia. Kvar på bänken finns Gerard Moreno. Spelet stannar av något för Spanien, man har svårare att komma fram offensivt även om bollinnehavet fortsatt är högt så märks det att tröttheten och viss stress börjar påverka Spanien.

Efter 74 minuter får Ferran Torres och Dani Olmo göra plats åt Gerard Moreno och Oyarzabal – och Spanien får in en nia på planen igen och plötsligt så börjar det kännas lite hetare igen vid inspel mot svenska straffområdet. Strax innan hade Janne Andersson ganska så oväntat tagit ut Sveriges enda offensiva hot, Alexander Isak, och det blev uppenbart att Sverige nu, än mer än tidigare var inställda på att enbart försvara poängen som man hade vid 0-0.

Sveriges lyckas sänka tempot, döda Spaniens rytm sista kvarten och de den där sista desperata offensiven uteblir. Närmast på slutet kommer Gerard Moreno som oroar gång på gång och bästa läget är en nick från nära håll där Olsen gör en benparad i världsklass. Ett sista litet läge kommer i den 93:e minuten när Alba springer när till kortlinjen och inspelet hittar till Sarabia som kommit in för Koke, men han ser lite förvånad ut när bollen kommer fram och avslutet som går via Sarabias knä räddas enkelt av Olsen.

Matchen slutar 0-0 trots stor spansk dominans.

Matchfakta:

Bollinnehav: 85-15%
Skott på mål: 5-0
Hörnor: 6-1

Reflektioner:

Det var å ena sidan fint att se unge Pedri på innermittfältet med sina lätta fötter, fina speluppfattning fullkomligt dansa fram och få visa sitt register. Det fanns även flera fina saker i Spaniens spel stora stunder inledningsvis, framförallt om vi jämför med tidigare matcher där Spanien haft svårt att få till spelet men kanske räddats ändå resultatmässigt av ett mål. Idag var det lite tvärtom – spelet och dominansen var tillbaka, men det var väldigt trubbigt framåt.

Det är såklart ett stort underbetyg åt Spanien att med den här dominansen inte skapa flera farliga målchanser på egen hand, även ett underbetyg åt ett så bra lag att inte ta de lägena man får. Samtidigt som det också tydligt blottar det här spanska lagets stora svaghet och akilles häl – spetsen längst fram. Det finns mycket kvalitet runtomkring, bakom och längs flanker men en klockren nummer 9 som gör målen och finns där inne i boxen som en killer har inte Spanien sett sen David Villas dagar i stort sett.

Positivt dock är att det såg betydligt vassare och spetsigare ut med Gerard Moreno längst fram, och såväl Sarabia och Oyarzabal visade att konkurrensen på ytteranfallsplatserna bör diskuteras, även om jag tycker att framförallt Olmo gör en bra match stora stunder som imponerade på mig.

Försvarsmässigt är det svårt att bedöma Spanien efter premiären – man håller nollan vilket alltid är bra, men samtidigt tillät man Sverige skapa kanske matchens två bästa lägen lite för enkelt och där man var rejält man-övertag.

Ska Spanien gå långt i den här turneringen måste man bli bättre på att kunna luckra upp den här typen av försvar, man måste hitta nycklar att vinna matcher på olika sätt och man måste vara betydligt hetare när lägena väl dyker upp. Nästa match väntar ett Polen med kniven mot strupen efter sin förlust mot Slovakien tidigare idag.