Lagbanner
Olympiastadion, 2024-07-14 21:00

Spanien - England

EM Final - Spanien en match ifrån Europamästare

EM Final - Spanien en match ifrån Europamästare

Spanien ställs mot England på Olympiastadion i Berlin i EM-finalen 2024.


Dagen är äntligen här, imorgon klockan 21.00 blåser fransmannen Francois Letexier igång EM-finalen mellan Spanien och England på Olympiastadion i Berlin, Tyskland. På förhand inför turneringen så var förväntningarna på detta spanska landslag inte särskilt höga. Enligt oddsmarknaden var man rankad sjua och mina personliga förhoppningar var runt kvartsfinal, som bäst semifinal. Men nu står vi här och kan konstatera att det är det klart bästa laget i hela turneringen som ska spela final och med flera spelare som stått för otroliga prestationer. 

Motståndet man ställs emot är då det som alltid så kritiserade England. Trots att prestationerna varit bättre i semifinal samt kvartsfinal så har det funnits mycket mer att önska från detta England som till skillnad från Spanien gick in i detta mästerskap som oddsfavoriter och förväntningarna från öarna var som alltid uppskruvade till max.

För Spaniens del så får man till skillnad från semifinalen mot Frankrike tillbaka två spelare från avstängning och det är enbart Pedri som saknas imorgon eftersom han dras med en knäskada som kommer hålla honom borta från spel till slutet av augusti. Både Dani Carvajal och Robin Le Normand var avstängda i semifinalen men är alltså tillbaka imorgon och förväntas, trots bra prestationer från deras respektive backups går tillbaka in i startelvan. I övrigt så lär startelvan vara identisk som mot Frankrike där Olmo fortsätter att ersätta den skadade Pedri. 

Efter semifinalen så har ju såklart mycket snack handlat om Spaniens nummer 19 Lamine Yamal. La Masia-produkten och Barcelonas superlöfte fyller idag, alltså lördag dagen innan finalen, 17 år och var starkt bidragande till avancemanget till finalen med bland annat sitt kvitteringsmål. Utöver Yamal så finns det såklart flera spelare som stått för helt otroliga prestationer så här långt. På mittfältet som förmodligen kommer formeras Rodri, Fabian Ruiz och Dani Olmo imorgon har samtliga spelare varit fantastiskt bra och lägg där till vänsterkanten med Nico Williams och Marc Cucurella som även dom varit bland de bästa spelarna i hela mästerskapet på sin position. 

För Englands del så är det mycket på samma sätt som Frankrike. Trots att det spelmässigt sett bättre ut både i kvart och semifinal så har det funnits mycket mer att önska av detta engelska landslag som besitter världsspelare på i princip varje position. Men trots att det inte sett speciellt bra ut så är man nu ändå framme i final och med den bredden och den kvalite som man besitter så är det en oerhört jämn final vi kommer att få där jag på förhand inte har en aning hur det kommer gå, trots att Spanien varit så mycket bättre.

Förväntad spansk startelva: 

Simon; Cucurella, Laporte, Le Normand, Carvajal; Fabian Ruiz, Rodri, Dani Olmo; Nico Williams, Morata, Lamine Yamal

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att det kommer att bli en final med otroligt mycket betydelse. Det är ett England som drömt om en mästerskaps framgång ända sedan VM-guldet 1966 utan framgång och nu när dom går in i sin andra raka EM-final så kan man minst sagt säga att de fortsatt drömmer. För spansk del så hade man egentligen kunnat fylla en hel krönika kring hur en 22-åring från Baskien och en 17-åring från Katalonien får hela Spanien att drömma om en ny framgång sedan dominansen från 2008 till 2012. Kort och gott kan man konstatera att det har varit ett viktigt mästerskap för hela landet och att kunna avsluta med guld hade varit något alldeles fantastiskt.

 

Oskar Lejrothoskarlejroth00@gmail.comoskarlejroth2024-07-13 16:57:00
Author

Fler artiklar om Spanien