Lagbanner
La Esquina: "En av Europas bästa mittbackar med bollen"

La Esquina: "En av Europas bästa mittbackar med bollen"

Marcus Bring skriver om det senaste som rör spansk fotboll i allmänhet och La Liga i synnerhet.

Mario Hermosos utvecklingskurva den här säsongen är ingenting anat än otrolig. Vi minns alla snacket efter hans svaga fjolårssäong, tvivel på om han hade nivån för Atlético Madrid fanns där och i somras var han aktuell för en flytt ifrån klubben. Men Hermoso stannade och Simeone gav honom chansen, och som han tagit den. I lagets nya system har den 25-åriga spanjoren en nyckelroll där han agerar den vänstra av tre innerbackar i uppspelsfasen och tittar man på enbart den delen av spelet är han lagets enskilt viktigaste spelare. Hermoso är den med klart flest passningar, progressiva passningar och passningar in på sista tredjedelen.



Ett tydligt konkret exempel är gårdagens match mot Valencia och Luis Suárez 2-1 mål. Joao Félix må få assisten, och han gör det jättebra, men Mario Hermosos 50+ meters kross diagonalt över planen till en fristående Joao Félix på vänsterkanten är fenomenal och något som ingen annan i Atlético Madrid gör med samma enkelhet och jämnhet. Det finns även otaliga exempel från den här säsongen när Hermoso blir hårt pressad av motståndarnas anfallare men oerhört enkelt spelar sig ur den pressen, antingen genom ett uppspel eller en enkel sidledsförflyttning. Mario Hermoso är helt enkelt briljant med bollen. 

Även ur ett internationellt perspektiv är det möjligt att påstå att han varit en av Europas bästa mittbackar den här säsongen, åtminstone med bollen vid fötterna. Grafen nedan talar sitt tydliga språk, få spelare slår lika många progressiva passningar och passningar in till sista tredjedel som Atléticos mittbacks-ess.



En intressant detalj i sagan om Mario Hermoso är det att han kom fram i La Fabrica, ärkerivalen Real Madrids akademi, men nu alltså gör succé i den rödvita delen av staden. Men efter att Real Madrid gjort klart att de inte tänkte satsa på honom drog han till Barcelona och Espanyol, med stor lycka. Men om Espanyol gav honom genombrottet i La Liga så ser Atlético Madrid och Diego Simeone ut att ge honom genombrottet i världseliten, för just nu går trendlinjen spikrakt uppåt. Med ett EM i horisonten så håller Luis Enrique garanterat koll på Hermoso som inte gjort en landskamp på över ett år, men med denna form bör det vara omöjligt att inte inkludera stjärnskottet.

*****

Det är svårt att inte prata om Youssef En-Nesyri trots att man gjort det så många gånger denna säsong. Men med 12 mål på 19 matcher, eller 0.94 per 90 minut vilket är bäst i ligan, och hattrick två hemmamatcher i rad är det svårt att inte göra det. Den 23-åriga marockanen tar Spanien och fotbollseuropa med storm och i nuläget kan enbart tre spelare stoltsera med bättre målsnitt än En-Nesyri. Robert Lewandowski, Zlatan Ibrahimovic och Erling Haaland.

Det går att acceptera att vara sämre än den trion.

Mycket tyder också på att detta inte är en ”purple patch” som man säger på engelskan, han gör alltså inte extremt mycket mål från ingenstans utan hans underliggande siffror talar faktiskt för att detta bottnar i en spelare som tagit stora framsteg den här säsongen och är påväg att etablera sig som en av ligans bättre anfallare. Han kommer givetvis inte fortsätta göra hattrick varannan match men han har en expected goals statistik som är bland den bättre i ligan och även står sig väldigt starkt kontinentalt vilket gör att det är rimligt att tro på en En-Nesyri som landar in kring 22 ligamål den här säsongen. Han har dessutom andra starka nyckeltal vilket gör honom till en jag tror är på den här nivån för att stanna.



*****

Real Sociedad gjorde en av sina absolut bästa matcher de senaste månaderna under ungefär 80 minuter mot Real Betis där de kunde haft ledningen med mer än de två bollar de hade. Men sista 10 checkade ”La Real” ut och Real betis, hänförda av Canales och Joaquín, kunde till slut hämta hem en pinne till Andalusien. Svagt av hemmalaget.

Glädjeämnet för Real Sociedad måste dock vara Alexander Isaks form, sista tiden har svensken sett hetare ut och dessutom börjat sätta dit chanserna han skapat hela säsongen. Med Willian José ur bilden är det klarare än någonsin att Isak är nummer ett på forwardspositionen. Carlos Fernández har visserligen hämtats in från Sevilla, under fjolårssäsongen i Granada där han gjorde det bra, men det är rimligt att tro att han får inleda som andrafiol.

*****

Vi avslutar med en subtil men tydlig hyllning till Osasunas Lucas Torró. Pamplona-laget ser ut att stå och falla med den resliga defensiva mittfältaren, extrem skillnad med och utan honom. Skador har satt stopp under stora delar av säsongen men med honom tillbaka och en Budimir som hittat nätet bör Jagoba Arrasates mannar kunna lyfta från bottenträsket.

Marcus Bringmarcus_bring@hotmail.com@MarcusBr222021-01-25 11:27:50
Author

Fler artiklar om Spanien