Lagbanner
Estadio Nuevo Los Carmenes, 2023-09-12 20:45

Spanien - Cypern

En munsbit att vänta i Granada

En munsbit att vänta i Granada

Efter storsegern senast förväntas Spanien rotera en del när landslaget nu tar emot Cypern i EM-kvalet.

Det spanska landslaget går sällan ut som en underdog i en landskamp och dagens drabbning med Cypern är förstås inget undantag. La Selección kommer senast från en utomordentlig utskåpning av Georgien i Tbilisi där Valencia-keepern Giorgi Mamardashvili fick kapitulera hela sju gånger i Spaniens 7-1-seger. Trots lagkapten Àlvaro Moratas hattrick nere på Kaukasus var det Lamine Yamal som stal alla rubriker efter matchen. Barcelona-talangen blev den yngste spelaren någonsin i spanska landslaget och med sitt mål i den 74:e minuten blev han också den yngste spelaren någonsin att göra mål i Spanien, blott 16 år och 57 dagar gammal. Otroligt anmärkningsvärt.

Segern mot Georgien skickade upp Spanien på en andraplats i EM-kvalets Grupp A. Man ligger följaktligen fortfarande nio poäng bakom ett storspelande Skottland men Spanien har två matcher mindre spelade så glappet kan komma att krympa. Med en match mindre spelad ligger La Selección två poäng före Norge i gruppen. När Luis de la Fuentes mannar nu ställs mot Cypern hemma på Nuevo Los Cármenes i Granada är frågan inte om Spanien ska vinna, utan snarare med hur mycket ska man vinna? Kvällens gästande ö-lag ligger tvärsist i gruppen och har fyra raka förluster med sig i bagaget. Senast föll man hemma på Larnaca med 0-3 mot toppande Skottland. Om vi ska försöka hitta något sätt att hajpa matchen på, från cypriotiskt håll, är väl att deras förbundskapten är från Georgien och att han möjligen vill ha upprättelse efter georgiernas storförlust i lördags mot Spanien. Men det känns lite långsökt. Cypern lär göra sitt bästa i Andalusien men särskilt mycket kommer de inte att plocka med sig hem i form av fotbollsmeriter.

Mycket runt det spanska landslaget har i övrigt, under den här samlingen, handlat om Luis Rubiales. Vid varje presskonferens har de la Fuente fått frågor kring detta och förbundskaptenen har, så gott han kunnat, duckat dessa frågor. Personligen kommer jag inte att skriva mycket mer om saken men för den som vill läsa mer går det bra att göra det här

Matchen mot Cypern spelas alltså i Granada, en symbolisk stad i Spanien och en mycket mytomspunnen sådan. I fotbollsvärlden är det en stad av betydelse också då Spanien aldrig tappat poäng när landslaget spelat där, inte framför publik i alla fall. I mars 2021, mot Grekland under pågående pandemi, slutade det förvisso 1-1 men med fullsatta läktare och de landslagstrogna supportrarna i södra Spanien är La Selección oslagbara i reconquistans sista stad. Två gånger tidigare har Spanien tagit emot Cypern i Granada och deras minnen från staden är knappast ljusa. 1971 vann Spanien med 7-0 och 1995 vann man med 6-0 mot cyprioterna. De senaste fyra matcherna Cypern överhuvudtaget spelat i Spanien har slutat med överväldigande 26-0 till Spanien. Till denna drabbning är det därmed rimligt att Luis de la Fuente kommer att rotera en del i laget som senast slog Georgien.

Spelarmässigt vet vi sedan tidigare att både Marco Asensio och Dani Olmo har lämnat truppen på grund av skador de ådrog sig mot Georgien. I stället har Ferran Torres och Yeremy Pino kallats in som ersättare. Mycket tyder därmed på att framtidens offensiv kommer att få starta mot Cypern: Lamine Yamal och Nico Williams. Gissningsvis går också Kepa Arrizabalaga in som målvakt i stället för Unai Simón samtidigt som stora delar av backlinjen också byts ut. Enligt Marca lär endast mittfältarna och Àlvaro Morata kunna vara säkra på att få återse sitt namn i startelvan mot Cypern. I Marca skriver också att Osasuna-spelaren David García inte kommer att finnas med i dagens trupp. Det förväntas sålunda roteras en hel del ikväll.

Förväntad startelva:
Kepa
Azpilicueta – Le Normand – Pau Torres – Baldé
Rodri – Fabián Ruíz – Gavi
Lamine Yamal – Morata – Nico Williams

Matchfakta
Var: Nuevo Los Cármenes, Granada (Spanien)
När: 12/9, 20.45
Vad: Fjärde matchen i EM-kvalet
Tips: 6-0 till Spanien

Daniel Jakobssondaniel.jakobsson@svenskafans.com@DanneJakobsson2023-09-12 12:04:26
Author

Fler artiklar om Spanien