Lagbanner
Duellen: ”En premiär är alltid en premiär”

Duellen: ”En premiär är alltid en premiär”

La Ligasäsongen 2023-24 rivstartar på bästa tänkbara sätt. Ett gammalt klassiskt rivalmöte mellan Sevilla och Valencia.

Två klubbar som ofta krigat om samma placeringar, de precis bakom giganterna Real Madrid och Barcelona och på senaste tid Atlético Madrid och i nutid lite alla möjliga klubbar som vill prenumerera på Europaplatserna från Spanien.

Det finns så mycket att säga om både detta möte, säsongspremiären, sommarens transferfönster och förväntningarna inför den kommande säsongen.

På just de frågorna svarar Sevillasupportern Johannes Johnsson och Valenciasupportern Niklas Hermansson.

Vad tror du om fredagens match?
Niklas Hermansson: En premiär är alltid en premiär och så vidare – å ena sidan så passar det kanske Valencia ganska så bra att åka till Sevilla och Ramon Sanchez Pizjuan i premiären, utan förväntningar och med relativt låga krav att få något med sig. Den underdog-känslan hoppas jag att Baraja kan ingjuta och surfa på. Men jag förväntar mig att Sevilla dominerar matchen och har hand om taktpinnen, Sevilla idag är klasser bättre lag på pappret än Valencia vilket såklart känns tragiskt att behöva erkänna då vi tidigare ofta direkta konkurrenter. Så räknar med ett Valencia som prioriterar defensiven först för att skydda den poäng man har och sen försöka få till ett omställningspel och hota där genom. 

Johannes Johnsson: Rent spontant vill jag tro att vi bör vara förhandsfavoriter, men samtidigt är det ovisst i samband med säsongsupptakterna. Valencia är ett lag som har en del interna problem att reda i, vilket har gått ut över klubben och dess sportsliga förutsättningar. Valencia är en klubb som man är van att se på den övre halvan av tabellen, likt oss, även om de haft några säsonger som varit tuffa. Om vi har majoriteten av våra bofasta startspelare tillgängliga är mitt tips att vi tar hem matchen med 2-0. 

Vad måste Sevilla se upp med?
Niklas Hermansson: Ärligt talat – inte särskilt mycket som skrämmer i dagens Valencia. Tror det Sevilla främst ska se upp med är underskattning och tro att det ska gå lite av sig själv, för det är nog en av Valencias bästa möjligheter på fredag. Annars så är det väl intressant att se hur de ynglingar som dansade väldigt fint under slutspurten i våras, nu ser ut med lite andra förväntningar på axlarna och man ska ha en lite mer ledande roll. Finns potential hos flera spelare så mycket möjligt en Javi Guerra exempelvis får stora genombrottet i år.

Vad måste Valencia se upp med?
Johannes Johnsson: Vårt vassaste offensiva vapen är förstås En-Nesiry. Han kan vara väldigt osynlig i perioder för att snabbt blixtra till och peta in en boll. Han blir vädligt viktig för Valenciaförsvaret att hålla koll på. De som skapar förutsättningar för En-Nesiry att lyckas är till stor del våra yttrar där Ocampos, Lamela och Suso är de som slåss om startplatserna. Blir de tillåtna att nyttja sina kreativa sidor för att skapa ytor åt En-Nesiry så blir vi nog relativt svårspelade imorgon. 

Hur har sommaren varit för Valencia? 
Niklas Hermansson: Sommaren med Peter Lim är allt som oftast fylld av kaos och besvikelser – så även sommaren 2023. Flera av de ledande spelarna från ifjol försvann tidigt då de var inlånade, sen såldes även en del andra spelare av – och åt andra hållet har i stort sett ingenting kommit. Pepelu från Levante i Segundan undantaget och Lim har tydligt sagt att inga värvning, varken lån eller köp, kommer göras om inte 1-2 spelare först säljs. Så ett väldigt svagt Valencia som räddade nytt kontrakt i sista matchen ifjol, är alldeles än svagare i inledningen av den här säsongen. En regnig sommar i Sverige får ses som rena rama Maldiverna i jämförelse.

Hur har sommaren varit för Sevilla? 
Johannes Johnsson: Sommaren har varit väldigt lugn från Sevillas håll och det hela har mycket med klubbens ekonomi att göra. I samband med att Monchi gick vidare rapporterades det att klubben har en svag ekonomi och har svårt att spendera några större övergångssummor eller höga löner till nya spelare i sommar - under förutsättning att ingen större spelarförsäljning görs. 

Vad kan vi förvänta oss från Valencia denna säsong?
Niklas Hermansson: Förväntar man sig ingenting så blir man aldrig besviken, som min morfar brukade säga. Tyvärr stämmer det inte helt på Valencia under Meriton, för även om man för varje år sänker sina förväntningar och drömmar, så lyckas klubben ändå på något sätt göra en besviken och nå nya bottennivåer. Det jag hoppas få se från klubben under säsongen är att man faktiskt gör allvar i det man lovade i Juni när fjolårets skakiga säsong gick i mål, att man nu ska göra en ”reset” och omstrukturera hela den sportsliga delen för att på så vis se till Valencia CF kommer tillbaka den plats i La Liga man hör hemma på. Men det är föga troligt att vi kommer se några större drastiska förbättringarna. Istället tror jag att det blir en enda lång säsong och kamp om att hålla sig över strecket för att överleva. Det är mina förväntningar åtminstone. Får jag lov att va lite ungdomligt entusiastiskt och naiv för en stund så hoppas och drömmer jag om att detta Valencia med La Ligas klart yngsta trupp, går in och överraskar alla, de unga lovande spelarna blommar ut under Ruben Baraja och vi återfår hoppet igen i apelsinlundarnas stad. Men det är en lång väg dit.

Vad kan vi förvänta oss från Sevilla denna säsong?
Johannes Johnsson: År 2006 började jag följa Sevilla och detta är nog säsongen då jag har haft svårast att sätta mina egna förväntningar på klubbens prestationer inför en säsong. Jag vill tro att jag är något pessimistisk när jag säger att jag är nöjd om vi tar en Europa League-plats, men samtidigt har vi en sammansvetsad trupp med mindre rotation än vi är vana med och Mendilibar som visat vad han går för under vårsäsongen. Om jag hade behövt spela på vart i tabellen vi landat så hade mina pengar lagts på en femteplats. Om vi får ordning på ekonomin under hösten skulle vi kunna ta extra fart under våren om något intressant nyförvärv kommer in. Just nu är min farhåga att vi kommer ha det tufft med målproduktionen, men de får mer än gärna motbevisa mig.

Stort tack till Johannes och Niklas för dessa svar som fick i alla fall undertecknad att ännu mer se fram emot fredagskvällens drabbning.

Jens Kassnert@JensKassnert2023-08-10 21:30:00
Author

Fler artiklar om Spanien