Lagbanner
Eric Bergström om sitt supporterskap till Real Betis

Eric Bergström om sitt supporterskap till Real Betis

Vi låter skribenter och supportrar komma till tals där de får berätta om hur deras relation till favoritlaget ser ut och historien bakom den uppstådda kärleken.

En klubb i Spanien som efter många år i skymundan börjat få mer och mer uppmärksamhet är Real Betis. Prisskåpet är inte det största, men fansen är lojala och har ett rykte om sig att skapa en magnifik stämning. En svensk som följer det grönvita laget är Eric Bergström och han berättar nu mer ingående hur det kommer sig att hjärtat bultar för Real Betis.

Har du som läser lust att dela med dig av hur du blev supporter till ditt favoritlag och hur den relationen ser ut? Tveka då inte att skicka ett mejl till mig för att anmäla ditt intresse på filip.wollin@svenskafans.com
 
*  *  *

Hur, när och varför började du följa och supporta Real Betis?

- Året var 2001 när jag började följa Real Betis. Kanske det var en slump eller var det ödet som gjorde sitt. Fast att man gillar fotboll har inget lag för mig lockat att följa fanatiskt. Läste en dag en artikel i någon av kvällstidningarna om ett spanskt lag som spelade underhållande och attackerande fotboll. Detta gjorde mig intresserad att undersöka mer. 
 
- Som tur var hade jag möjlighet att se matcher från La Liga och någon dag senare sändes en match med Betis på hemmaplan. Kommer ihåg när jag för första gången såg när spelarna tågade in på plan med de grönvita ränderna på tröjorna av det italienska märket Kappa. Var ovanligt att se ett lag med tighta tröjor och de var också väldigt snygga. Ytterligare upplevelser som ökade intresset var att på läktaren var det ett enormt tryck av alla hängivna och sjungande fans. Blev helt golvad av det fast man bara upplevde det genom TV:n. Man såg direkt att det fanns många profiler i laget som hade spelförståelse, karisma och passion för spelet. Då förstod jag att det här var laget jag skulle börja följa. Kanske det även var tröjorna som var den avgörande faktorn i mitt beslut.
 
- Nästa steg var att lära sig mer om laget. Då var spelet Championship Manager (som det hette då) perfekt för detta. Plugga namn, positioner, utseende, ursprung och historia om laget gick tiden åt på de efterföljande veckorna. Fanns inte mycket skrivet på svenska och man hittade sedan längre fram i tiden till Betis sida på SvenskaFans. Där skrevs det en hel del bra artiklar och även i forumet fanns det flera aktiva medlemmar. Kändes väldigt skönt att hitta likasinnade supportrar runt om i landet. 
 
Har du något specifikt minne under din tid som supporter du håller kärt?
- Ett speciellt minne är när Betis spelade i Champions League säsongen 2005/06. Just matchen mot José Mourinhos Chelsea är oförglömlig då man slog dem med 1–0. Vilket glädjerus som infanns sig i kroppen när man fick se när anfallaren Dani peta in bollen i den 29:e minuten bakom Cech i målet. Man trodde inte det var sant. Kommer ihåg att man var väldigt nervös resten av matchen för Chelsea pressade på hårt och 1–0 stod sig tiden ut. En speciell match man kan se om och om igen på Youtube och tänka tillbaka på med glädje och återuppleva vilka känslor man upplevde just då. Ett minne för livet, vilket jag rankar högst av allt.   
 
Vilka är de största för- respektive nackdelarna med att följa klubben?
- Att det är en klubb med mycket passionerade fans som är måna om klubben och man vill spela underhållande fotboll. Man stöttar även sitt lag i motgång. De har ju ett uttryck för det: ”Viva er Betis manque pierda!”, typ ”Länge leva Betis även vid motgång!”. Att stödja Betis blir en del av ens liv. Inte något som slås på och av, det är en känsla som är svår att förklara. Det har varit tufft vissa tider att följa denna klubb då det har hänt en hel del negativa saker under åren, som exempelvis struligt ägarbyte som drog ut på tiden, degradering till lägre division och många byten av tränare. Detta är saker som tär på att vara supporter.    

Har du någon favoritspelare i dagens lag?
- Joaquín är utan tvekan är min favorit i dagens lag. Den evigt unge yttermittfältaren som slår flera rekord med sin ålder. Joaquín har man alltid uppskattat som supporter och följt hans karriär. Han sticker ut med sin snabbhet, överstegsfinter, passningar och sitt hjärta för Betis. Är mångas favorit med bland fansen. Joaquín tycker jag är betydelsefull för laget med sin karisma, ledaregenskaper och för sin humor. Efter en sejour i andra lag återvände den ”förlorade sonen” till Betis, till klubben som har gett honom allt. Denna säsong verkar den 38-åriga Joaquín även göra sin bästa säsong i karriären. Det är helt klart imponerande och sedan återkomsten 2015 har jag honom som favoritspelare i dagens lag. 
 
Och genom tiderna, vilken spelare har betytt mest för dig personligen?
- När jag började intressera mig för Betis var det en ung Joaquín som lade märke till först. Han höll på att slå igenom och bli en viktig del av laget. Men det var en annan spelare som kom att betyda mest för mig, och det var den skickliga attackerande mittfältaren Capi. En matchvinnare, teknisk, slog fina passningar, rörlig, kunde skjuta med båda fötterna och hade ett stort hjärta för Betis. Hans engagemang har säkert med att göra att han tidigt i unga år tillhörde Betis. Capi var under många säsonger en mycket viktig del av laget och helt klart min favorit så länge han spelade i laget. Såg upp till Capi och det var mest han jag följde under matcherna för att få se vad han gjorde. Saknar verkligen att se Capi spela i Betis. 
 
Hur brukar du följa matcherna och hur ofta är du själv på plats?
- Försöker se matcherna som visas på TV om tillfälle ges. Annars blir det att man ser på sammandrag eller läser matchrapporter om vad som hände. Har aldrig haft möjligheten att vara på plats och sett en match med Betis. Vet att den svenska Peñan har anordnat resor tidigare för de som har kunnat åka. Rapportering har gjorts hur upplevelserna varit på plats. Jag får nöja mig med det att läsa om hur kul de hade. 
 
Hur mycket skulle du säga ditt supporterskap påverkar dig i vardagen?
- Man försöker hänga med om vad som skrivs i laget eller se matcher vilket tar tid från annat i livet. Strävar efter att hålla det på en bra nivå men man kan ju lätt försvinna i olika artiklar för att sedan inse att det gått ett flertal timmar. Gäller att hitta en bra balans i livet och en del av det är Betis. Just i dag så påverkar inte supporterskapet mig så mycket i vardagen. Har dock svårt att välja ett annat lag varje gång man startar en ny säsong i Football Manager eller något annat fotbollsspel. 
 
Anser du att ditt supporterskap ändrat sig med åren?
- Till viss del har supporterskapet ändrat sig med åren. Men det grönvita hjärtat har funnits där i bakgrunden och man kan inte hålla sig ifrån helt. Även om det varit perioder där man följt klubben mindre under de olika turbulenta tiderna så återvänder man alltid då suget blir för stort. Man fortsätter att vara intresserad av denna fantastiska klubb.   
 
- Läste någonstans att ingen stöder Betis för troféernas skull. Vilket jag helt håller med om. Är ingen klubb som kommer vinna massor av troféer. Man stöttar laget av andra orsaker. Är komplext att förklara med varför man följer denna klubb. Tror som svensk att man inte helt förstår vilken unik passion och stora känslor av stolthet de har för klubben i Spanien. 
 
Finns det något eller några lag du direkt ogillar?
- Bara ett lag som man ogillar. Laget som är fiende nummer ett och lagnamnet vill man undvika att nämna överhuvudtaget. Rivaliteten mot dem är stor och man taggar till extra inför matchdagen. Då vill man att motståndarlaget ska krascha och brinna ordentligt. Veckan då derbyt är kan man nästan känna en spänd förväntan i luften och man börjar själv nervös. Media eldar på och bygger upp stämningen om vem som kommer att vinna denna hårda match. Visst har man blivit färgad av hur stämningen är mellan lagen sedan man började följa Betis. Hatet ligger nog djupt i befolkningens identitet då de är extremt passionerade och engagerade. Kanske svårt att greppa hur stort detta är då man inte själv bor där eller fått uppleva denna match på plats än. 
 
Slutligen, har du någon personlig dröm eller målsättning du hoppas få förverkliga i egenskap av supporter?
- Största upplevelsen som man drömmer om är att få uppleva ”El Gran Derbi” på plats någon gång. Att då få insupa alla intryck när Betis som hemmalag tågar in på arenan under ett öronbedövande ljud från publiken. Det blir en säker vinst med 3–0 över rivalerna och efteråt firar man med att dricka Cruzcampo med andra härliga svenska och spanska fans. Det är min högsta personliga dröm att få vara med om.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-06-11 14:00:00
Author

Fler artiklar om Spanien